תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

מדוע מבוצעת הפעולה?

הגולגולת מורכבת מעצמות שטוחות המחוברות זו לזו ע"י תפרים (סוטורות – SUTURES). כך נוצרת "קופסא" סגורה המגנה על המוח. אצל תינוקות התפרים פתוחים (כדי לאפשר את גדילת הגולגולת בו זמנית לגדילת והתפתחות המוח) ומופיעים בצורת פסים משוננים של רקמת חיבור רכה. אצל אדם בוגר העצמות מחוברות זו לזו כמעט ללא מרווח ע"י רקמת עצם.
קרניוסינוסטוזיס הינו מצב בו קיימת סגירה מוקדמת של תפר אחד או יותר. סגירה מוקדמת של תפרי הגולגולת תגרום לצורת ראש לא תקינה, ובחלק מהמקרים להפרעה בארובות העיניים ובמבנה הפנים. כ"פיצוי" לתפר הסגור ובשל גדילת המוח, תגדל הגולגולת לכיוונים אחרים וצורתה תיקבע לפי התפר שנסגר מוקדם. את התהליך הזה אפשר לדמות למצב בו מנפחים בלון, האוויר יכנס פנימה ויתפשט לכל הכיוונים בצורה שווה. אם נתפוס חלק מהבלון ונסגור אותו, אך נמשיך לנפח, האוויר ימשיך להיכנס פנימה לכיוון הנגדי למקום הסגור, שם תיוצר בליטה.

בדרך כלל, הסיבה לקרניוסינוסטוזיס אינה ידועה. לעיתים, ההפרעה מופיעה כחלק מתסמונת (הפרעה כרומוזמלית) הפוגעת במספר מערכות. הגורם לסגירה המוקדמת של תפר הגולגולת אינו ידוע, וכפי הנראה אינו תורשתי. הסיכוי שבמשפחה בה נולד ילד עם קרניוסינוסטוזיס, יוולד ילד נוסף הסובל מאותה בעיה, נמוך מאוד. כמו כן, הסיכוי שלמבוגר שסבל בילדותו מקרניוסינוסטוזיס, יוולד ילד שיסבול אף הוא מבעיה זו, גם כן נמוך מאוד.

רוב התינוקות הסובלים מקרניוסינוסטוזיס אינם מפתחים סימפטום למעט העיוות הגולגלתי, אך מספר סימנים יכולים להצביע על בעיה:

  • עיוות במבנה הראש והפנים.
  • סגירת המרפסים בראש התינוק.
  • תחושה של גבשושיות לאורך התפר הסגור.
  • חריגה בעקומת הגדילה של הראש במדידות שוטפות בטיפת חלב.
אם יש סגירה של תפר בודד, לרוב אין צורך בטיפול אלא מסיבות קוסמטיות בלבד (במקרים מסוימים במהלך גדילת הגולגולת וצמיחת השיער, הפגם הקוסמטי יבלוט פחות). אם יש סימנים ליתר לחץ על המוח, הטיפול הנכון הוא ניתוח להפרדת התפרים, כלומר הפרדת עצמות הגולגולת שהתחברו לפני הזמן.

כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?

הניתוח לתיקון קרניוסינוסטוזיס מבוצע בהרדמה כללית. במהלך הניתוח מבצעים חיתוך בעור הקרקפת מאחורי קו השיער. העור מופשל לצדדים. בסגירה מקדמת על התפר הסגיטלי, פותחים את התפר הסגור בגולגולת פתיחה רחבה של כ-5-6 ס"מ. מבצעים חתכים היקפים בגולגולת על מנת להגיע להרחבה מידית ולהשיג תוצאה קוסמטית חלקית, כבר בסוף הניתוח. לעיתים, פתיחת התפר הסגור היא הפעולה הנחוצה היחידה. במקרים מסוימים (סגירה של התפר המטופי או הקורונלי, תלוי בתפר שנסגר ובצורת הראש שהתפתחה), יש צורך בהסרת עצמות ארובות העיניים וחיבור חתיכה מתאימה של עצם מחלק אחר של הגולגולת. המבנה החדש מחובר חזרה במנח אופטימלי ע"י תפרים או ע"י פלטות נספגות. שאריות העצם מוכנסות כפאזל בפגמים הגרמיים ומחוזקות ע"י תפרים. בסוף השחזור, הקרום העוטף את העצם (פריאוסט) נתפר למקומו ומעליו נתפרת הקרקפת.

באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?

הרדמה כללית.

כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?

2-6 שעות

מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?

ככל פעולה כירורגית פולשנית, גם ניתוח לתיקון קרניוסינוסטוזיס אינו חף מסיכונים ומסיבוכים.

איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?

לפני הניתוח הילד צריך להיות בצום מאוכל ושתייה בין 4 ל- 6 שעות בהתאם לגיל. כשעה לפני הניתוח, סניטר ייקח את הילד לחדר הניתוח בליווי ההורים. ההורים יכולים לשהות עם הילד עד תחילת הניתוח. ומיד עם סיום הניתוח.

מה יקרה אחרי הניתוח?

לאחר הניתוח מועבר הילד לחדר התעוררות ומשם למחלקה או ליחידה לטיפול נמרץ ילדים בהתאם לגודל הניתוח, אורכו, וכמות הדם והנוזלים שנתנו. לאחר הניתוח יהיה לילד עירוי, דרכו יקבל נוזלים, ולעיתים קטטר שתן. הילד יחובר למוניטור - מכשיר המציג את הדופק, נשימות, לחץ דם וריווי חמצן בדם.
ניתן להאכיל את התינוק מספר שעות לאחר הניתוח, בתאום עם הצוות הטיפולי. יחד עם זאת פעמים רבות התינוקות מעדיפים לא לאכול במשך יום או יומיים לאחר הניתוח. כל עוד התינוק לא אוכל ושותה הוא מקבל נוזלים דרך אינפוזיה.
הלילה הראשון לאחר הניתוח הוא בדרך כלל קשה. זאת לאור אי-נוחות הקשורה למצב שלאחר ניתוח, תחבושת על הראש וכאבים. הכאבים מטופלים בעזרת תרופות מתאימות המקלות על הילד. ברוב המקרים, משתפרת הנוחות של התינוק ביום השני והשלישי לאחר הניתוח.
ביום השני לאחר הניתוח מסירים את התחבושת. הצלקת הניתוחיות יכולה להיות באוויר החופשי. את הפצע יש לנקות עם מים וסבון מרגע הורדת התחבושות, אחת ליום.
בדרך כלל מופיעה תפיחות של הקרקפת. במקרים בהם הניתוח נעשה בקדמת הגולגולת, מופיעה גם תפיחות של העיניים והעפעפיים. תפיחות זו מגיעה לשיאה בימים השני - רביעי מהניתוח, והיא חלק מתהליך החלמה תקין ונורמלי.
ברוב המקרים, משתחרר התינוק לביתו 3-7 ימים לאחר הניתוח.

ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?

לאחר השחרור מבית החולים, יש צורך במספר פגישות נוספות לביקורת אצל הרופא המנתח. ביקורת ראשונה והוצאת תפרים בבית החולים מתבצעת 10-12 יום לאחר הניתוח.
ביקורת שנייה מתבצעת שלושה חודשים לאחר הניתוח. ביקורת שלישית מתבצעת כ- 6 חודשים עד שנה לאחר הניתוח. לאחר מכן מתבצעת ביקורת עפ"י הצורך.
לאחר שהנפיחות יורדת, ניתן למשש את אזורי חיבור העצם, גבשושיות וגליות עצם. ממצאים אלה בדרך כלל מסתדרים עם הזמן, עם גדילת העצם הנורמלית. בדרך כלל, בסגירה מוקדמת של תפר בודד, נפתרת הבעיה בניתוח אחד, ואין צורך בתיקונים. במקרים נדירים ביותר יש צורך בניתוח נוסף. בטווחי זמן ארוכים אין בעיה בחוזק הגולגולת. הילד יכול לתפקד כרגיל ככל ילד נורמלי.
במידה ומופיע אודם, נפיחות או הפרשה באזור התפרים או אם התינוק סובל מסימפטומים מדאיגים ופתאומיים אחרים לאחר שחרורו, יש לפנות מיד לצוות המטפל.

קישורים רלוונטיים באינטרנט

http://emedicine.medscape.com/article/1175957-treatment

תפריט ניווט תחתון