תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

נפרולוגיה ודיאליזה - מחלקה; נפרולוגיה, יתר לחץ דם ודיאליזה

במצב של אי ספיקת כליות סופנית שני הטיפולים הקיימים כיום הם השתלת כליה או דיאליזה. השתלת כליה מוצלחת מקנה תוחלת חיים ארוכה יותר ואיכות חיים טובה יותר (המושתל משתחרר מהתלות בדיאליזה) ועל כן זו האפשרות המועדפת לרוב החולים. 

תרומת כליה יכולה להתקבל מתורם חי או תורם שנפטר. תרומת כליה מתורם חי עדיפה מכיוון שמקנה תוחלת חיים ארוכה יותר וזמן תפקוד ממוצע ארוך יותר של שתל הכליה, וכן ניתן לבצע אותה עוד לפני שמתחילים את טיפולי הדיאליזה. 

רצוי לפנות ליחידת ההשתלות כשיש אי ספיקת כליות מתקדמת ועוד לפני התחלת טיפולי דיאליזה, על מנת לבצע את ההערכה הנדרשת מראש ובכך להקטין את הסיכוי שהמטופל יזדקק לטיפולי דיאליזה לפני ההשתלה. 

תרומת כליה מתורם חי יכולה להיות מקרוב משפחה או אדם שאינו קרוב משפחה. כל מועמד לתרומת כליה עובר הערכה מקיפה על מנת לבחון את כשירותו לתרומה, הן מבחינה רפואית והן מבחינות אחרות. 

מטופל שהחל טיפולי דיאליזה יכול להירשם להשתלת כליה מתורם נפטר. ההקצאה של התרומות נעשית על ידי משרד הבריאות, על פי קריטריונים הכוללים זמן המתנה בדיאליזה, גיל, סוג דם ורמת נוגדנים. זמן ההמתנה הממוצע ברשימת הממתינים להשתלת כליה מתורם מת הוא 5-7 שנים. 

השתלת כליה הינה תהליך מורכב, הכרוך בניתוח וצורך בנטילת תרופות נוגדות דחיה, הגורמות להחלשת מערכת החיסון באופן כרוני. המצב של הדיכוי החיסוני כרוך בסיכון למחלות זיהומיות ולסרטן וכן בסיכון גבוה לסוכרת ולמחלות קרדיווסקולאריות. אין הגבלת גיל להשתלת כליה, אך חשוב מאוד להעריך את הרקע הרפואי והמצב הגופני של המטופל על מנת לקבוע אם יוכל לעבור השתלת כליה, והאם ישנן בעיות רפואיות או אחרות שיש לשפר על מנת לאפשר את ההשתלה בצורה הבטוחה ביותר עבורו. 

מצבים בהם לא ניתן לבצע השתלת כליה כוללים זיהום פעיל, ממאירות פעילה (פרט לגידולי עור שאינם מלנומה), התמכרות ושימוש פעיל בחומרים אסורים, מחלה פסיכיאטרית לא מאוזנת, היענות ירודה לטיפול תרופתי באופן מתמשך וכל מצב רפואי שיכול לצאת מאיזון בעקבות ההשתלה ולסכן בעקבות כך את המטופל. במצב של נזק כלייתי שהינו הפיך המטופל לא יופנה להשתלה, אלא אם התפקוד הכלייתי לא יתאושש לאחר תקופת מעקב מספקת.

את הבדיקות הרפואיות לפני ההרשמה להשתלה ניתן לעשות באופן עצמאי או לבצע בצורה מרוכזת במסגרת אשפוז במחלקת ההשתלות במוסדנו. 

הבדיקות הנדרשות לפני השתלת כליה כוללות: 

בדיקת הלב, הריאות וכלי הדם, בדיקות סקר לממאירות בהתאם לגיל ומחלות הרקע (כמו קולונוסקופיה, ממוגרפיה, בדיקה גניקולוגית), בדיקת מחוללים זיהומיים ובדיקות נוספות בהתאם לרקע הרפואי של המועמד. 

למרפאת השתלות כליה >


תפריט ניווט תחתון