תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

וידאו

על גישה חדשה לטיפול במחלות לבלב
אנדוסקופיה (גסטרו)

המרפאה למחלות לבלב במכון הגסטרו של בית החולים איכילוב, עוסקת באבחון, מעקב וטיפול במטופלים עם מחלות לבלב.

מה תפקידו של הלבלב?

הלבלב הוא בלוטה שאורכה כ-15 ס"מ באדם בוגר, הממוקמת באזור הבטן העליונה מאחורי הקיבה, בסמוך לתריסריון ולטחול. הלבלב מחולק לשלושה חלקים: ראש, גוף וזנב. תפקיד הלבלב להפריש אנזימים וביקרבונט למעי לצורך פירוק מזון, וכן לייצר הורמונים (אינסולין וגלוקגון) המווסתים את רמת הסוכר בדם. 

דלקת לבלב

במסגרת מרפאת הלבלב בבית החולים איכילוב, ניתן יעוץ מקיף הכולל הערכה משולבת קלינית, מעבדתית וביצוע בדיקות דימות מכוונות לברור וטיפול בדלקת כרונית וחריפה של הלבלב. דלקת חריפה מתאפיינת בכאבים ברום הבטן מלווים בהקאות ובחילות. מדובר במחלה סוערת המחייבת לרוב אשפוז, ותטופל  במסגרת זו. במרפאה מתקיים מעקב וטיפול בסיבוכי דלקת חריפה של הלבלב, כולל טיפול אנדוסקופי מונחה אולטרה סאונד בכיסי נוזל סמוך ללבלב (כגון פסאודו-ציסטה). דלקת כרונית של הלבלב מאופיינת בכאב כרוני בבטן העליונה, הופעת סוכרת והפרעה בספיגת שומנים המתבטאת בשלשול. במרפאה  מטפלים בסיבוכי המחלה כולל טיפול תרופתי, אנדוסקופי והפניה לניתוח. דלקת לבלב משפחתית ודלקת לבלב חוזרת. מחלות אלה מתאפיינות באירועי דלקת לבלב חוזרת. במרפאה מתבצע ברור לסיבות למחלה זו, מעקב וטיפול

גידולי לבלב

סרטן לבלב הוא הגורם השלישי בשכיחותו לתמותה מגידולים בישראל. על גורמי הסיכון לסרטן הלבלב נמנים: גיל, עישון, תזונה, צריכת אלכוהול, עודף משקל, דלקת כרונית של הלבלב וסוכרת. רוב מקרי סרטן הלבלב הם  אקראיים ורק בשיעור קטן מהמקרים קיימת נטייה משפחתית או תסמונת גנטית ספציפית. ידועים היום מספר גנים / תסמונות משפחתיות הקשורות בסיכון יתר לסרטן הלבלב כגון: סרטן שד-שחלה (הגנים BRCA 1,2), תסמונת לינץ' (HNPCC), תסמונת פוץ-יגר (הגן STK11), תסמונת הקשורה למלנומה ולסרטן הלבלב (הגן P16) ועוד. הגידול הנפוץ ביותר הינו אדנוקרצינומה דוקטלית המתפתחת בתאים המצפים את צינורות הלבלב. הגידול יכול להופיע בכל אזור בלבלב, אולם המיקום השכיח ביותר הינו ראש הלבלב. משם הוא עלול להתפשט לאיברים סמוכים (כגון כלי דם, תריסריון וקיבה) או לאיברים מרוחקים (כגון כבד). מרבית המטופלים מאובחנים בשלב מתקדם של המחלה בשל העדר תסמינים בשלביה המוקדמים. תסמיני המחלה כוללים: כאב בטן עליונה עם הקרנה לגב, אובדן תאבון וירידה לא מכוונת במשקל, הופעת צהבת בעור ו/או בלחמיות, יציאות בהירות, שתן כהה, גרד, אבחנה חדשה של סוכרת או יציאה של סוכרת ידועה מאיזון, עייפות ונטייה לקרישיות יתר. הטיפול מותאם בהתאם למצבו הכללי של המטופל, מיקום הגידול, דרגת ההתקדמות המקומית של הגידול והימצאות גרורות מרוחקות. אפשרויות הטיפול כוללות ניתוח, כימותרפיה, הקרנות, טיפולים מקומיים או שילוב של הנ"ל.

מחלות ציסטיות של הלבלב

ציסטות בלבלב הן ממצא אקראי שכיח בבדיקות דימות של הבטן (סיטי ו-MRI). שכיחותן הממוצעת נעה בין 13.5%-2.4% בקרב אוכלוסייה ללא תסמינים והשכיחות עולה עם הגיל. ציסטות לבלב נחלקות לציסטות שפירות ולציסטות בעלות פוטנציאל ממאיר. האבחנה מתבססת על שילוב של ממצאים מבדיקות דימות ובדיקות מביופסיה מונחית אולטרה סאונד אנדוסקופי של נוזל הציסטה. הציסטות השכיחות ביותר מבין התהליכים הציסטיים של הלבלב הן ציסטות מסוג Intraductal papillary mucinous neoplasms (IPMN's). הפוטנציאל הממאיר של ציסטות מסוג IPMN מחייב מעקב ואף טיפול ניתוחי במקרים מסוימים.

גידולים נוירואנדוקריניים

כ-5% מהמקרים של סרטן הלבלב מקורם בתאים נוירואנדוקרינים. על הגידולים הנוירואנדוקרינים נמנים גידולים מפרישי הורמונים וגידולים שאינם מפרישים הורמונים. כמחצית הגידולים הנוירואנדוקרינים של הלבלב מפרישים הורמונים שמשתחררים לזרם הדם וגורמים לתסמינים, מרביתם מפרישים אינסולין (אינסולינומות). גידולים נוירואנדוקרינים אחרים נקראים ע"ש ההורמון אותו הם מפרישים: גלוקגונומה, סומטוסטטינומה, גסטרינומה, ויפומה, ACTHoma ועוד. האבחנה נעשית על-פי מדידת רמת ההורמון בדם, בשילוב עם מגוון אמצעי דימות וביופסיה מכוונת. הטיפול כולל תרופות, טיפול באמצעות אנרגיה טרמית (גלי רדיו), ניתוח וכימותרפיה.

בדיקת על-שמע (אולטרה סאונד) אנדוסקופית

לשם אבחון וטיפול משלימים במחלות הלבלב, מבוצעת לרוב בדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופי (EUS) המאפשרת:

  • אבחון גידולי לבלב וביצוע ביופסיה ע"י דיקור באמצעות מחט (FNB) דרך דופן הקיבה או התריסריון. האבחון הסונוגרפי כולל הערכה של דרגת ההתקדמות המקומית.
  • אבחון תהליכים ציסטיים בלבלב ע"י בדיקה סונוגרפית של הלבלב ובעת הצורך דגימת נוזל ע"י דיקור הציסטה באמצעות מחט קטנה (FNA) דרך דופן הקיבה או התריסריון.
  • אבחון ומעקב של דלקת כרונית של הלבלב.
  • אבחון מחלת אבנים בכיס המרה ובדרכי המרה.
  • טיפול בכאב בגידולי לבלב ע"י הרס תאי עצב הגורמים לכאב (celiac plexus neurolysis), טיפול בכאב בדלקת לבלב כרונית ע"י הזרקת חומרי הרדמה לעצבים (celiac plexus block).
  • טיפול באמצעות אנרגיה תרמית (גלי רדיו) בגידולי לבלב נירואנדוקרינים, כתחליף להתערבות כירורגית.
  • טיפול באמצעות אנרגיה תרמית (גלי רדיו) בגידולי לבלב מתקדמים שאינם מועמדים להתערבות כירורגית (במסגרת מחקרים בלבד).
  • שימוש באולטרה-סאונד אנדוסקופי לניקוז דרכי מרה, כיס מרה וכיסי נוזלים סמוך ללבלב (כגון פסאודו-ציסטה).
  • שימוש באולטרה-סאונד אנדוסקופי ליצירת מעקף בין הקיבה לבין המעי הדק (מעקף גסטרו-ג'גונלי) במקרים של חסימה של צינור העיכול. 


פרטי יצירת קשר

מרפאת לבלב - בדיקת EUS


מרפאת הלבלב- בדיקת ERCP

פרטי היחידה

03-6973970
פקס: 03-6973823
בניין סוראסקי
אגף ג'
קומה 1

תפריט ניווט תחתון