תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

רוצה לדעת עוד?

שם מלא {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.required}}

שם מלא - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.textBoxChars}}

שם מלא - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.inputToShort}}

שם מלא - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.ContactNameTooLong}}

{{500 - ClubFormCtrlAlias.MailContactUS.Description.length}} תוים נשארו מתוך 500

קצת על סיבת הפניה {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.required}}

קצת על סיבת הפניה - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.FreeText}}

קצת על סיבת הפניה - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.inputToShort}}

קצת על סיבת הפניה - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.DescriptionTooLong}}

{{ClubFormCtrlAlias.ServiceMsgResponse}}
תזונה רפואית

הזנה תוך-ורידית( PARENTERAL NUTRITION - PN) 

האוכל שניתן דרך הורידאינו מזון רגיל אלא תמיסה סטרילית מיוחדת המכילה חלבונים, פחמימות ושומנים בצורתם המפורקת וכן מלחים, ויטמינים ומינרלים בכמות הנדרשת לצרכי המטופל, כאשר לכל מטופל מרכיבים את התמיסה הייחודית לפי צרכיו.

​ ניתן לספק תמיכה תזונתית למטופלים בצורה תוך-ורידית למשך תקופות קצרות של מספר שבועות או לתקופות ארוכות של שנים, כאשר ההזנה ניתנת דרך צנתר מרכזי. בתמונה שקית של פורמולת הזנה דרך הוריד.


למי מיועדת הזנה תוך-ורידית?

הזנה תוך-ורידית ניתנת לאנשים שאינם מסוגלים באופן מלא או חלקי לקבל תזונה מלאה דרך מערכת העיכול. דוגמאות למצבים בהם יש צורך בתמיכה תוך-ורידית:

  • לאחר כריתה נרחבת של המעי הדק.
  • מחלת תת-ספיגה קשה לדוגמה מחלת קרוהן נרחבת.
  • חסימה חלקית או מלאה במערכת העיכול על רקע גידול או מחלה אחרת.
  • בעיה בתנועתיות של מערכת העיכול הפוגעת ביכולת לקבל ולספוג את המזון.

 

מהו צנתר מרכזי? 

צנתר מרכזי הוא צינור גמיש המוחדר לתוך וריד גדול ומרכזי ומאפשר הזלפה של מזון נוזלי ישירות לזרם הדם. צנתר מרכזי יכול לשמש את המטופל לתקופה של חודשים עד שנים. קיימים 3 סוגים של צנתרים מרכזיים:

1. צנתר פיק ליין  (PICCLINE)– מוחדר בחדר אנגיוגרפיה תחת שיקוף רנטגן והרדמה מקומית. נקודת הכניסה נמצאת בזרוע. הצנתר מגיע דרך הוריד בזרוע לווריד המרכזי בחזה. הכנסתו פשוטה יחסית ואינה דורשת טשטוש. גם הוצאת הצנתר היא פשוטה ומהירה.

2. צנתר ע"ש היקמן (HICKMAN) – מוחדר באנגיוגרפיה או בחדר ניתוח. עובר דרך תעלה תת-עורית מנקודת הכניסה בבית החזה לווריד מרכזי. הוצאת הצנתר דורשת פעולה כירורגית קטנה ומתבצעת בבית החולים.


3. צנתר פורט-א-קאט (PORT-A-CUT)– צנתר זה חבוי בבית החזה. הוא מסתיים בתא פלסטי קטן אשר מושתל מתחת לעור. מבחוץ לא ניתן לראות את הצנתר עצמו אלא רק את דופן התא. בזמן ההתחברות דוקרים את דופן התא בעזרת מחט דקה בשם גריפר ודרכה מתבצע החיבור לשקית של פורמולת ההזנה. הגריפר מוחלף פעם בשבוע.


מהי הזנה תוך-ורידית ביתית?

הפעם הראשונה בה מקבלים הזנה דרך הוריד, תתבצע תמיד באשפוז, בין אם ההחלטה על התחלת הטיפול הייתה תוך כדי אשפוז או בביקור במרפאה. בהמשך ניתן לקבל את ההזנה במסגרת הביתית, כאשר תהליך החיבור והניתוק מתבצע בבית ע''י המטופל עצמו, בן משפחה או מטפל/ת קבוע/ה. טרם השחרור מהאשפוז המטופל ובני משפחתו מקבלים הסבר לגבי ההזנה מסוג זה, יתרונותיה, סיבוכיםת סיכונים וכן הדרכה אודות התחברות והתנתקות עצמית. הציוד והתמיסות מסופקים הביתה ע''י חברת התרופות, באישור קופת החולים, ללא עלות מצד המטופל.  

לרוב החיבור להזנה תוך-ורידית נמשך 12 שעות רצופות ולכן רוב המטופלים מעדיפים להתחבר בשעות הלילה (לדוגמה מ-20:00 בערב עד 8:00 בבוקר למחרת). הזנה תוך-ורידית דורשת מהמטופל משמעת עצמית, שמירה על כללי התחברות והתנתקות סטריליים, מעקב קליני אצל רופא היחידה ומעקב תקופתי אחרי בדיקות הדם.

 

מהם הסיבוכים הפוטנציאליים של הזנה תוך-ורידית ביתית?

  • זיהומים - התחברות והתנתקות מההזנה התוך-ורידית אמורות להתבצע בצורה סטרילית. במידה שהמטופל אינו מקפיד על כללי הסטריליות הדרושים עלול להיווצר זיהום של הצנתר המרכזי. במקרה של זיהום יש צורך בהחלפה של הצנתר המרכזי ומתן אנטיביוטיקה, לרוב במסגרת אשפוז. סימנים מחשידים לזיהום: אודם או הפרשה מאזור כניסת הצנתר, חום ו/או צמרמורת עם התחלת ההזנה או חום מסיבה לא ברורה.  
  • סתימה של הצנתר המרכזי - שטיפה של הצנתר המרכזי בעזרת תמיסת מי מלח אמורה להתבצע בצורה רוטינית ולמנוע סתימת הצנתר המרכזי. אך במקרים מסוימים עלולה בכל זאת להיווצר סתימה והדבר דורש החלפת צנתר. סימנים מחשידים לצנתר סתום:קושי בהפעלת ההזנה או הפרעה לזרימה בצינור.
  • הפרעות במלחים בדם, אנזימי כבד או פרופיל השומנים - מאחר שמדובר בהזלפת התמיסה ישירות לזרם הדם, הרכב הפורמולה צריך להיות מותאם באופן אישי למטופל. לעיתים עקב שינוי במצב הרפואי או בחשיפה ממושכת לאורך זמן יכולה להיווצר הפרעה במלחים בדם, הרכב השומנים בדם או בתפקוד הכבד. לכן נדרש מעקב תקופתי מסודר וכן יש לעדכן את הרופא/ה המטפל/ת בנוגע לכל שינוי במצב הרפואי או בהרכב התרופות.

 

מה כולל המעקב במרפאת הזנה תוך-ורידית ביתית – HOME PN? 

צוות המרפאה כולל רופאים, דיאטניות ואחות מתאמת.

ליווי המטופל מתחיל כבר בשלב קבלת ההחלטה על הצורך בהזנה תוך-ורידית. בשלב זה המטופל מקבל הסבר מפורט אודות מהות ואופן הטיפול וסיבוכים אפשריים ובמידה שהוא מעוניין, הוא יחתום על טופס הסכמה לטיפול תוך-ורידי ביתי.

השלב השני הוא התקנת הצנתר המרכזי והתאמת תמיסה תוך-ורידית לצרכי המטופל ומצבו הרפואי תוך מעקב אחר בדיקות הדם. 

המשך המעקב מתבצע באמצעות ביקורים תקופתיים של המטופל במרפאת HOME PN וכוללים פגישה עם כל הצוות, סקירה קלינית ותזונתית ומעבר על בדיקות דם תקופתיות עדכניות. בסיכום כל ביקור נשלח מרשם מתאים לחברה המכינה ומספקת את השקיות של התמיסות בכפוף לאישור קופת החולים.

בכל מצב בו יש חשד לאחד מ-3 הסיבוכים שהוזכרו זיהום, סתימה או הפרעה חדשה בבדיקות הדם) יש לידע בהקדם את האחות המתאמת לקבלת הנחיות.

פרטי היחידה

03-6974769
פקס: 03-6973191
בניין סוראסקי
אגף א'
קומה 1

תפריט ניווט תחתון