תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

וידאו

ד"ר אסף בוך על בדיקת חילוף חומרים
ד"ר אסף בוך על בדיקת הרכב גוף
בעד ונגד צום לסירוגין
אנדוקרינולוגיה - מכון

​השירות לבדיקת תפקודים מטבוליים ופיזיים פועל במסגרת המכון האנדוקריני במרכז הרפואי תל-אביב, בי"ח איכילוב.
המכון האנדוקריני בביה"ח איכילוב הוא הגדול ביותר בארץ ומספק את כל קשת השירותים האנדוקרינולוגיים. במסגרתו פועלות מרפאות ייעוץ רבות בתחום ההשמנה, התסמונת המטבולית, הסוכרת ומצבים אנדוקריניים רבים אחרים. בנוסף, קיימות מרפאות ייעודיות להפרעות תפקודיות בתחום האנדוקריני כגון מרפאת היפוגונדיזם, מרפאת 60+ לבני הגיל השלישי ומרפאת אוסטיאופורוזיס.


הבדיקות שאנו מבצעים במסגרת השירות לבדיקת תפקודים מטבוליים ופיזיים:

  • חילוף חומרים במנוחה/הוצאה קלורית - באמצעות מכשיר הקלורימטריה.
  • הרכב הגוף/ אחוזי שומן ופיזורו והערכת המסה הרזה ומסת שריר – כמות ופיזור, באמצעות מכשיר ה-DEXA.
  • הרכב הגוף, כולל מסת המים ונפח השריר בנפרד, בעזרת מכשור מתקדם מסוג 700 INBODY.
  • הערכת הכושר הגופני והמצב התפקודי של הגוף על ידי פיזיולוג או מדריך כושר מוסמכים.

למי מיועדות הבדיקות לתפקודים מטבוליים ופיזיים? 

  1. לכל מי שמעוניין לדעת את הרכב גופו באופן מדויק – שיעור השומן והשריר בגוף והיחסים ביניהם.
  2. למטופלים המקבלים ייעוץ דיאטני ו/או ייעוץ תזונתי או אימון גופני מחוץ לבית החולים ומעוניינים בסל בדיקות ייחודיות הניתן תחת השירותים שלנו  הרכב גוף ו/או חילוף חומרים ו/או הערכת יכולת שריר ותפקוד.
  3. לבני 65 ומעלה המעוניינים בהערכה של מצב השריר שלהם ואבחון מוקדם של דלדול כוח, הפחתה בנפח השרירים ו/או תפקודם, ו/או שבריריות (frailty).
  4. למטופלים:
  1. בעלי עודף משקל ו/או השמנה.
  2. המתקשים לרדת במשקל עם או ללא רקע של מחלה נלווית.
  3. סוכרתיים ו/או הסובלים מאבחנות אנדוקיריניות אחרות כגון תת פעילות בלוטת התריס.
  4. טרום סוכרתיים/ פרה-סוכרתיים ו/או אנשים עם תסמונת מטבולית (סינדרום מטבולי) הכולל הפרעה בשומני הדם, לחץ דם, השמנה בטנית, סוכר מופרע.
  5. למנותחים /או המועמדים לניתוחים בריאטריים. 

הערכת ההוצאה הקלורית/ צריכת הקלוריות במנוחה – בדיקת חילוף חומרים במנוחה באמצעות מכשיר הקלורימטריה

בדיקה של ההוצאה הקלורית במנוחה מלמדת מהי כמות הקלוריות שאדם מוציא/ צורך ביממה במנוחה. הערכה זו מסייעת לרופא או לצוות היועץ (דיאטן ו/או יועצי כושר ובריאות) להתאים את המלצות התזונה, כולל תזונה רפואית לצרכים מיוחדים והפעילות הגופנית. לדוגמה, מי שמתקשה לרדת במשקל בעזרת דיאטה, יוכל לדעת את ההוצאה הקלורית כדי להתאים את התפריט (למשל, להוריד את צריכת הקלוריות בתפריט).

הבדיקה

קצב חילוף חומרים במנוחה (Resting metabolic rate – RMR) או גם צריכה קלורית, היא האנרגיה הנדרשת כדי לבצע תפקודי גוף חיוניים כגון נשימה וקצב לב בזמן שהגוף נמצא במנוחה. כ 50%- עד 75% מההוצאה האנרגטית היומית של אחד מיוחסים לקצב חילוף חומרים במנוחה. RMR הוא ביטוי לקצב שימוש החמצן בגוף כאשר הגוף נמצא בצום ובמנוחה מוחלטת. השמנת יתר מוגדרת כהצטברות של שומן עודף בתאי שומן. היא נגרמת על ידי חוסר איזון בין הוצאת אנרגיה (EE) וצריכת אנרגיה. על מנת להקטין את אחסון השומן בגוף, נדרש להעריך את דרישות אנרגיה מדויקות על ידי המדידה של EE ובהתאם לכך לקבוע את הצריכה הקלורית המדויקת. המדידה של EE מסופקת על ידי calorimeter ונמדדת בצורה לא  ישירה (Indirect calorimetry) ). הערכה של EE מבוססת בעיקר על כמות המסוימות של O2 שנצרך (VO2) וכמות CO2 שנוצר (VCO2) והיחס בין השניים. מחשבים את מנת הנשימה (Respiratory quotient RQ) ו-RMR. RMR ו-RQ נקבעים על ידי calorimeter ממעגל פתוח לא נמדדים במשך 25-35 דקות על ידי ניתוח גז נשימה באמצעות מערכת מכסה מנוע המאוורר) canopy או חופה(. הבדיקה מתבצעת בשכיבה ובמנוחה מוחלטת בטמפרטורת חדר קבועה.

מה צריך לעשות כדי לבצע את הבדיקה באופן נכון?

יש להגיע לבדיקה אחרי צום לילה בן 12 שעות. מותר לשתות מים. * במקרים בהם הבדיקה תבוצע במהלך היום ולא בשעות הבוקר, יש אפשרות לצום כ-4-6 שעות לפחות לפני הבדיקה (מותרת שתיית מים בלבד).

ביום הבדיקה:

  • אין לבצע כל פעילות גופנית מאומצת
  • אין לעשן
  • אין לשתות קפה או תה (כולל תה צמחים) או משקאות מתוקים או ממותקים. ניתן לשתות רק מים
  • אין ללעוס מסטיק
  • תרופות יש ליטול כרגיל, מלבד תרופות להן דרוש מזון אחריהן מאחר ויש להגיע בצום
  • בתום הבדיקה יינתן פענוח ראשוני וקצר. על מנת לקבל ייעוץ מסודר ואישי יש לפנות לרופא/ דיאטן/ פיזיולוג באופן נפרד או לחלופין לקבוע תור לייעוץ לפעילות גופנית ו/או תזונתי 
     

בדיקת הרכב הגוף: אחוזי שומן, מסת השריר - באמצעות מכשיר ה DEXA

בנוסף למדידת משקל הגוף וגובה האדם, נחוץ לדעת לעתים מה הרכבו המשקלי: כמה מהמשקל נובע מרקמת שומן וכמה ממה שקרוי "מסה רזה", כלומר מסת הגוף שאינה שומן, כולל עור, רקמות חיבור, רקמת שריר ורקמות לא שומניות אחרות. בשנים האחרונות התברר שמשקל וגובה אינם מדדים מספיקים להערכת השמנה. עדיף להשתמש במדדי השמנה נוספים הכוללים:

  1. מדידה פשוטה של היקף האגן והבטן באמצעות סרט מדידה.
  2. מדידה של אחוזי השומן ופיזור השומן בגוף, באמצעות מכשירים, כאשר הבדיקה המובילה בתחום זה נעשית במכשיר ה-DEXA. 

עם הזדקנות האוכלוסייה התברר שחשוב להעריך גם את מסת השריר, כדי להתערב ולמנוע דלדול של השריר באוכלוסיות מבוגרים וקשישים או בחולים במחלות כרוניות. לא זו בלבד שהשריר חשוב לשימור יכולת ההליכה, היציבה וביצוע משימות פיזיות, אלא הוא אתר לוויסות קצב חילוף החומרים בגוף - "שריפת קלוריות "ולאחסון סוכר. הערכת מסת השריר ושיעורה ביחס למשקל והגובה היא אחד מהמדדים החשובים לאבחון דלדול שריר (סרקופניה/ sarcopenia). כאשר מסת השריר ותפקודו יורדים, אנו עלולים לפתח שבריריות למצב החושף אותנו לסיכון לאבדן יכולות תפקודיות וכן לתחלואה ותמותה מוגברים.

הבדיקה

מכשיר ה- DEXA מוכר לציבור משימושו הנפוץ יותר ככלי למדידת צפיפות העצם. באמצעות אותו המכשיר קיימת האפשרות להעריך גם את הרכב גוף. הנבדק שוכב בבגדיו על מיטת המכשיר הסורק את הגוף, במשך 10 דקות לכל היותר. הוא מבוסס על שימוש בקרן רנטגן קלה ובטוחה לשימוש: החשיפה לקרינה היא כעשירית מזו שבצילום חזה רגיל. המכשיר אומד בכל אחד מאזורי הגוף: גפיים, גב, בטן, אגן, את השומן ואת המסה הרזה (המשקפת את מסת השריר) כמו גם מסת העצם בכל אזור. את התוצאות ניתן להשוות לנורמות מקובלות לאוכלוסייה מאותה המין והגיל. ניתן לחשב באמצעות הבדיקה האם קיים דלדול בנפח השריר. ירידה בנפח השריר היא אבחנה מקבילה לאבחנה המוכרת יותר של דלדול העצם (אוסטיאופורוזיס).  

הנחיות לקראת בדיקת DEXA:

  • אין צורך בהכנה מיוחדת (אין צורך בצום או הימנעות מפעילות)
  • כדאי להגיע בבגדי ספורט או בבגדים קלים ונוחים עם מינימום כפתורים/ מתכות (רצוי להוריד תכשיטים וחגורות ולהסיר מתכות ו/או מטבעות/ מפתחות מהכיסים)
  • בתום הבדיקה יינתן פענוח ראשוני וקצר. על מנת לקבל ייעוץ מסודר ואישי יש לפנות לרופא/ דיאטן/ פיזיולוג באופן נפרד או לחלופין לקבוע תור לייעוץ לפעילות גופנית ו/או תזונתי 

 

הערכת תפקוד גופני ויכולת גופנית הכולל ייעוץ לפעילות

מידע על הכושר הגופני והיכולת התפקודית של הגוף חיוני כדי להתוות תכנית מעשית לשינוי לטובה באורחות חיים באנשים בריאים, ועוד יותר מכך בחולים. כושר גופני ירוד ויכולת תפקודית ירודה (הכוללת כוח שריר נמוך) יכולים להגדיל את הסיכוי לנפילות, לאוסתיאופורוזיס, לשברים כתוצאה מנפילות, למגבלות בתנועתיות ובכוח ולהתפתחותה של תסמונת השבריריות. תפקוד שריר ירוד מגביר את הסיכון למחלות ואבחנות מוכרות כגון השמנה ועודף משקל, תסמונת מטבולית, סוכרת והפרעות כגון יתר לחץ דם ודיסליפדמיה (הפרעות במשק השומנים בדם). הערכה תפקודית והערכת כושר ויכולת גופנית היא כלי חשוב במתן ייעוץ מותאם אישית לשיפור אצל כל אדם, על אחת כמה וכמה מעל גיל 50-55. במתן ייעוץ שכזה מתחשבים במטרות הטיפוליות הרפאיות (למשל הפחתת משקל), במגבלות יכולת (כגון מגבלות בגלל כאבי ברכיים) ובמחלות נלוות כמו יתר לחץ דם, סוכרתאו מחלת לב. במקום המלצה סתמית לפעילות גופנית, ניתן לייצר באמצעות מידע זה תכנית אישית לשיפור היכולות בהתאם למצב הבריאות האישי, למגבלות הגופניות, ולצרכים המוכתבים ממחלות נלוות כגון סוכרת.

מה עושים לצורך הערכת תפקוד גופני ויכולת גופנית והתווית ייעוץ לשיפור?

ההערכה התפקודית והייעוץ לפעילות נעשים במכון האנדוקריני בבית החולים איכילוב והם ייחודיים מסוגם בתחום. ערכה ניתנת על ידי מאמן כושר/פיזיולוג ומדריך כושר מוסמכים וכוללת את הדברים הבאים:  

  1. קבלת מידע בסיסי מהמטפל על ביצוע פעילות גופנית ותחושה סובייקטיבית לפי מערכת שאלות מתוקפות
  2. מדידות משקל, גב, היקף מתניים ובטן ובדיקת אחוזי שומן ומסת שריר
  3. הערכה של כוח שריר, שיווי משקל, הערכת ביצוע מבדקי שדה תפקודיים: קימה מכיסא, ביצוע כריעות מסוג סקווטים, הערכת יכולת אירובית
  4. מתן תכנית אימונים אישית הכוללת הדגמות של תרגילים והתאמת התכנית לצרכי ויכולת המטופל (בבית/ חדר כושר/ בחוץ)
  5. הדגמת התרגילים ואספקת תכנית אימונים
  6. מעקב של כל הנ"ל בהתאם לצורך 
     

הנחיות לקראת הערכה תפקודית וכושר וייעוץ לפעילות:

  • לפני הייעוץ יש לקבוע תור במזכירות המכון האנדוקריני ולהסדיר את התשלום. השירות ניתן בימי שני בין השעות 15:00-20:00.
  • יש להגיע ליעוץ עם מכתב סיכום רפואי הכולל רשימת אבחנות וטיפולים רפואיים. (מטופלי המכון האנדוקריני – יכולים להביא את מכתב הסיכום שניתן במכון אך לא מחויבים שכן הפרטים במערכת המכון)
  • יש להגיע לייעוץ בבגדים נוחים וקלים המתאימים להערכה תפקודית (הליכה, קימה מכיסא) ולהדגמת תרגילים. עדיף להגיע בנעלי ספורט או נעלי הליכה נוחות, ללא עקבים 

 

הערכה וייעוץ תזונתי לטיפול ומניעה של סרקופניה ושבריריות/ היחלשות בבני הגיל השלישי

תזונה נבונה ומאוזנת היא כלי מרכזי בהורדת הסיכון למחלות הכרוניות המובילות בעולם המודרני. העלייה בתוחלת החיים לצד קיום גורמי סיכון שונים ו/או תחלואה כרונית (למשל סוכרת, מחלות לב, השמנה ואחרות) קשורים בשינוי של צרכיו התזונתיים של הגוף ועשויים להיות מלווים בירידה מוגברת של מסת השריר והיחלשותה - תופעה הקרויה סרקופניה או שבריריות. תופעות אלו עשויות להתבטא בהיחלשות פיזית, ירידה תפקודית וקושי בביצוע פעולות יומיומיות על אחת כמה וכמה בביצוע פעילות גופנית. כמו כן מצבים אלו קשורים בעלייה בסיכון לנפילות ושברים, אשפוזים חוזרים ומצבי תחלואה אחרים. במצבים אלו כדאי לבצע הערכה תזונתית ובמידת הצורך התערבות תזונתית על מנת לשפר את המצב התזונתי ולהוריד את הסיכונים הכרורכים במצבים אלו.

מה כוללת ההערכה והייעוץ התזונתי לאיתור ומניעה של סרקופניה ושבריריות?  

  • הערכת הסטאטוס התזונתי בעת ההגעה למרפאה
  • הערכת הדרישות התזונתיות האישיות לאור גורמי הסיכון ומצב התחלואה והמצב התפקודי והמטבולי (כמו הרכב הגוף וכוח השרירים)
  • מתן ייעוץ ראשוני ו/או ייעוץ מתמשך בהתאם לתוכנית המפגשים כדי לשפר את הסטאטוס התזונתי.

 

הנחיות לקראת הערכה וייעוץ תזונתי:  

  • לפני הייעוץ יש לקבוע תור במזכירות המכון האנדוקריני ולהסדיר את התשלום. השירות ניתן בימי א' אחת לשבועיים בין השעות 15:00-19:00. שירות ייעוץ פעילות גופנית בימי ב' בשעות 15:00-20:00 
  • יש להגיע ליעוץ עם מכתב סיכום רפואי הכולל רשימת אבחנות וטיפולים רפואיים. (מטופלי המכון האנדוקריני – יכולים להביא את מכתב הסיכום שניתן במכון אך לא מחויבים שכן הפרטים במערכת המכון)
  • יש להגיע לייעוץ בבגדים נוחים וקלים המתאימים להערכה תפקודית (הליכה, קימה מכיסא) ולהדגמת תרגילים. עדיף להגיע בנעלי ספורט או נעלי הליכה נוחות, ללא עקבים.

פרטי היחידה

03-6974000 – זימון תורים
מגדל האשפוז עש אריסון
קומה 13
שעות קבלת קהל: מרפאה-יום א' אחת לשבועיים 15:00-19:00 | עבור שירות ייעוץ פעילות גופנית יום ב' 15:00-20:00

תפריט ניווט תחתון