ביחידה נעשה שימוש בשיטות חדישות ובמכשירים חדישים, המאפשרים שיפור באבחון סרטן השד, נוסף על הממוגרפיה הסטנדרטית המקובלת:
- MRI שדיים - הבדיקה הרגישה ביותר לגילוי סרטן שד. הבדיקה מבוצעת בעזרת שני מכשירים חדישים המאפשרים ביצוע בדיקות באיכות גבוהה ובזמן קצר - בממוצע כ- 20 דקות. בדיקת MRIהיא הבדיקה הרגישה ביותר לאיתור דליפות משתלי סיליקון.
- טומוסינתזיס - הרגישות הממוצעת של ממוגרפיה לגילוי גידולים ממאירים בשד היא כ-79%, אך בנשים בעלות מבנה שד סמיך (רקמה בלוטית רבה ומיעוט רקמת שומן), יכולת הממוגרפיה לזהות גידול מופחתת ולעיתים אף במידה משמעותית. במטרה לצמצם כשל באבחון סרטן שד בנשים בעלות מבנה שד סמיך, התפתחה בשנים האחרונות בדיקת הטומוסנתזיס. זוהי ממוגרפיה שבמהלכה מבוצעים צילומים של השד בזויות שונות, מעין ממוגרפיה תלת-ממדית בפרוסות. טכנולוגיה זו, מאפשרת זיהוי נגעים בשד ללא חפיפה של רקמת שד סמוכה, כפי שישנה בבדיקת הממוגרפיה הדו- ממדית הסטנדרטית.
- ממוגרפיה עם הזרקת חומר ניגוד - זוהי טכנולוגיה נוספת, שעוזרת במקרים מסוימים לאבחון גידולים בשד סמיך. חומר הניגוד מוזרק לווריד, ולאחר שתי דקות מבוצעת ממוגרפיה במנחים המוכרים, מתקבלת תמונה של השד, המדגישה את האזורים שבהם הייתה קליטה מוגברת של חומר הניגוד ועשויים להחשיד לגידול.
- ביופסיה בהכוונת טומוסנתזיס - כאשר ישנו ממצא בבדיקת הממוגרפיה (דו-ממדית או בטומוסנתזיס), שלא מודגם באולטרה סאונד ונדרש המשך בירור, מקובל לבצע ביופסיה בהכוונת ממוגרפיה (יש המכנים ביופסיה זו ממוטומיה). לאחרונה, נכנסה לשימוש באיכילוב מיטת ביופסיות חדישה המאפשרת ביצוע ביופסיה בנוחות ,דיוק ומהירות מרבית. כמו כן, ברשותנו מכשיר חדיש המצלם את הדגימות בזמן אמת כאשר אפשרות זו, מקצרת משמעותית את זמן הבדיקה והינה נוחה יותר למטופלות בהשוואה לביופסיה הסטנדרטית.
בדיקות הדמייה המבוצעות ביחידה להדמיית השד באיכילוב:
ממוגרפיה
ממוגרפיה היא צילום רנטגן של השד. בבדיקת ממוגרפיה סטנדרטית, נעשים צילומים בשני מנחים לכל שד. זוהי הבדיקה המקובלת לגילוי מוקדם של סרטן השד והיחידה המאושרת כבדיקות סקר. מחקרים רבים, הראו ירידה של בין 15%-30% בתמותה מסרטן שד, בנשים שעברו בדיקת סקר בממוגרפיה. קיימים מחקרים התומכים בהתחלת בדיקות ממוגרפיה החל מגיל 40, בכל שנה - עד שנתיים, בהתאם להנחיות של הרופא המטפל. על פי הנחיות משרד הבריאות, כל אישה בין הגילאים 50-74, זכאית לבדיקות ממוגרפיה במסגרת תוכנית הסקר הארצית, בכל שנתיים. על פי הנחיות משרד הבריאות משנת 2019 נשים מגיל 45 יכולות לבצע ממוגרפיה לאחר דיון עם הרופא המטפל והסבר על משמעות הבדיקה. ניתן להמשיך ולבצע בדיקות ממוגרפיה כל שנה עד שנתיים גם מעבר לגיל 74 , וזאת בהתאם למצב הבריאותי של הנבדקת.
אולטרה-סאונד שד
בדיקת אולטרה-סאונד של השדיים, משמשת כיום כבדיקה משלימה לבדיקת הממוגרפיה בנשים בקבוצת הגילאים המבצעות ממוגרפיית סקר במקרים של מבנה שד סמיך, לברור ממצא ממוגרפי או לפי המלצת הרופא המפנה. בנשים צעירות יותר, מבוצע לעיתים US שד כבדיקה יחידה לפי המלצת הרופא המפנה. בבדיקת האולטרה-סאונד, ניתן להבדיל בין ציסטות (גושים המכילים נוזל) לבין גושים סולידיים. כאשר מתגלה גוש בבדיקת האולטרה-סאונד, הדורש המשך בירור, ניתן לעשות ביופסיה ממנו בהכוונת אולטרה-סאונד.
MRI שדיים
MRI שד היא הבדיקה הרגישה ביותר לגילוי סרטן שד. הבדיקה מומלצת בהתוויות מסוימות כגון:
- בהערכה טרום ניתוחית בחלק מהחולות עם סרטן ידוע
- לגילוי מוקדי מחלה שלא נראו בהדמיה הסטנדרטית
- בהערכת התגובה לטיפולים כימותרפיים
- בהערכת שארית מחלה לאחר ניתוח
MRI שד, מבוצע כבדיקת סקר אחת בנשים בעלות סיכון גבוה לחלות בסרטן השד (נשאיות גנים BRCA I ו-BRCA II, או נשים בעלות היסטוריה משפחתית משמעותית של סרטן השד.
כאשר יש חשד לדלף משתלי סיליקון, MRI היא הבדיקה הטובה ביותר לזיהוי דלף.
ביופסיות שד
במקרים רבים, כאשר מתגלה ממצא כלשהו בשד, נדרשת ביופסיה על מנת לקבוע בוודאות את טיבו (ממאיר/שפיר). במסגרת היחידה, מבוצעות ביופסיות מחט בהכוונת אולטרה-סאונד או בהכוונת ממוגרפיה. כאשר הממצא נראה ב-MRI בלבד, הביופסיה תעשה בהכוונת MRI . כל הביופסיות נעשות לאחר זריקת אלחוש מקומי. במהלך הפעולה, נלקחות מספר דגימות מהממצא, שנשלחות אל מכון הפתולוגיה. בסיום הפעולה, לאחר השגחה קצרה, המטופלת משוחררת ותוצאות הביופסיה נשלחות לרופא המטפל.
קביעת תורים
זימון וביטול תורים במרכז מידע וזימון תורים (למעט בדיקות ביופסיות שד): בימים א'-ה', בין השעות: 08:00-15:00 בטלפון: 03-6974000. לקביעת התור ניתן לשלוח הפניה הרפואית מהרופא המטפל לפקס שמספרו: 03-6968488, או באמצעות דואר אלקטרוני לכתובת hadmaya@tlvmc.gov.il.
תאום תור לביופסיות שד מבוצע ביחידת דימות השד ויתואם לאחר קבלת מסמכים רפואיים כגון הפניות רפואיות, פענוחי בדיקות דימות ודיסקים עם צילומי בדיקות דימות קודמות:
-הפניה רפואית יש לשלוח לדוא"ל mam-c@tlvmc.gov.il או לפקס שמספרו 074-7219820 , ובמידה שבדיקות דימות לא בוצעו במרכז הרפואי ת"א, ניתן להעלאות את הצילומים מהבית דרך הקישור: https://cdi.tasmc.org.il/custom
אם אין באפשרותכם להעביר את כל החומר הרפואי כולל העלאת קבצי הצילומים מהבית - יש להגיע עם כל החומר הרפואי הנדרש בימים א'-ה' בן השעות 8:00-14:00.
לבירורים ושאלות נוספות ניתן לצור קשר בדואר אלקטרוני שכתובתו: mam-c@tlvmc.gov.il או לפקס שמספרו 074-7219820 ואנו נחזור אליכם עד 3 ימי עבודה.