תוכן עניינים

נטלי שמש; תזונאית קלינית; אולגה רז; לשעבר מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה

מתי בפעם האחרונה הקדשתם מחשבה ותשומת לב ליחסי הגומלין שאתם מקיימים  עם החיידקים 'הטובים' המתגוררים אצלכם במעיים? ובכן, כדאי לדעת, מזונות או תוספי תזונה המכילים חיידקים 'טובים' מכונים - פרוביוטיקה. סיבים המהווים קרקע לגידול החיידקים 'הטובים' – מכונים פרה ביוטיקה. השילוב בין השניים, טוב לבריאות

 

לחיידקים יש מוניטין רע כגורמי מחלות, אבל ישנם גם חיידקים 'טובים' שאינם גורמים למחלות אלא אף תורמים לבריאותנו. חיידקים 'טובים' אלה מתגוררים במעיים ונמצאים איתנו ביחסי גומלין - אנחנו מספקים להם בית ומזון והם מספקים לנו ויטמינים, הגנה מזיהומים ותועלות בריאותיות אחרות.
המונח - פרוביוטיקה  מתייחס לתוספי תזונה או מזונות המכילים חיידקים 'טובים' הדומים לאלו המאכלסים באופן טבעי את המעיים. למרות שלא חייבים ליטול  פרוביוטיקה כדי להיות בריאים, תוספת זו עשויה להביא תועלות בריאותיות ולסייע בתהליכי עיכול ובהגנה מפני גורמים מזהמים.

המונח - פרה ביוטיקה מתייחס לסוג הסיבים  שאינם ניתנים לעיכול ומספקים  קרקע מזון המעודדת גדילה ופעילות של החיידקים  'הטובים' (המיקרו פלורה הטבעית) ושל חיידקים פרוביוטים המוספים מהמזון או כתוסף.

התועלות הבריאותיות של פרוביוטיקה

למערכת העיכול: טיפול בשלשולים, הן על רקע נטילת אנטיביוטיקה וכתוצאה מזיהומיים, סימפטומים של המעי הרגיש, טיפול תומך במחלות מעי דלקתיות (קרוהן וקוליטיס) ועוד.


למערכת החיסון ומניעת זיהומים: עיכוב התפתחות אלרגיות בילדים; טיפול באקזמה בילדים; מניעה וטיפול בדלקות בנרתיק ודלקות בדרכי השתן (במיוחד כאלו הנובעות משימוש באנטיביוטיקה, בקוטלי זרע ובגלולות למניעת הריון).


ובכלל, ישנם חוקרים הטוענים שפרוביוטיקה עשויה לשפר את הבריאות הכללית, להפחית סיכון לסרטן מעי הגס, לעששת שיניים ועוד.

כיצד החיידקים 'הטובים' עושים זאת?

מעיים מכילים אוכלוסיה של מיליארדי חיידקים 'טובים' (מיקרו פלורה) ששומרים על בריאות ותפקוד תקין של המעי, מסייעים בספיגת חומרי מזון, מייצרים ויטמינים ומהווים חלק ממערכת החיסון של המעי. תוספת של חיידקים פרוביוטים מצטרפת למיקרו פלורה הטבעית של המעי ומסייעת לה במילוי תפקידיה. החיידקים הפרוביוטים מגרים את פעילותה של  מערכת החיסון ללוחמה בחיידקים המזהמים, מקטינים חדירות דופן המעי למזהמים ולחומרים רעילים אותם הם מפרישים.


חשוב לדעת: כדי שהחיידקים הפרוביוטים יוכלו להתיישב במעי הגס, עליהם לשרוד את המעבר מהפה, דרך הקיבה והמעי הדק ועד המעי הגס.

מהם המקורות לפורביוטיקה?

תוספי פרוביוטיקה: תוספי תזונה הנבדלים ביניהם בתרכובת החיידקים, כמות החיידקים ואופן נטילתם - כדור, כמוסה, אבקה.

מזונות המותססים על ידי מיקרואורגניזמים כגון: יוגורט, קפיר, רוטב סויה, מיסו, טמפה, כרוב כבוש.

מזונות המועשרים בפרוביוטיקה, בעיקר מוצרי חלב ומוצרי סויה מסוימים.

כיצד אבחר תוסף של פרוביוטיקה?

כמות החיידקים במנה: ככל שכמות החיידקים הפרוביוטים בתוסף גדולה יותר, כך ההשפעה חזקה יותר. הכמות הדרושה להשגת מטרות בריאותיות משתנה, אך רצוי שתהיה לפחות 50 מיליון חיידקים בכל מנה.

סוג החיידקים הפרוביוטים בתוסף:  חשוב להיוועץ בדיאטנית או רופא כדי לבחור תוסף עם סוג חיידקים מתאים. כשמדובר בנטילה מניעתית או שלא ידוע איזה סוגי חיידקים מתאימים לבעיה הספציפית, כדאי לבחור בתוסף שמכיל תערובת של מספר סוגי חיידקים.

אופן נטילת התוסף: אבקה, כדור או כמוסה. דיאטנית או רופא יוכלו לקבוע איזו צורה מתאימה יותר.

תוספת של פרה- ביוטיקה: תוסף שמכיל פרוביוטיקה עם פרה-ביוטיקה נקרא סינביוטיקה והוא נמצא יעיל הרבה יותר, משום שלשילוב יש אפקט סינרגיסטי – השניים  מחזקים זה את פעילותו של זה.

שימו לב: אם אתם נוטלים תוסף פרוביוטיקה בתקופה של טיפול באנטיביוטיקה, אין  ליטול אותם בסמיכות, כדי להימנע מפגיעה של החיידקים הפרוביוטים על ידי האנטיביוטיקה.

תפריט ניווט תחתון