הטיפול התזונתי בילדים ונוער מגווני מגדר
מגווני מגדר
בבית החולים לילדים ע"ש דנה-דואק, פועלת מאז שנת 2013, מרפאה לטיפול בילדים ונוער טרנסג'נדרים (מגווני מגדר), במסגרת היחידה לאנדוקרינולוגית ילדים.
המונח טרנסג'נדר מתאר מצב בו לאדם אין התאמה בין זהותו המגדרית לבין המין בו נולד. אי התאמה זו עשויה להופיע כבר בגיל הילדות המוקדמת ופעמים רבות מלווה במועקה הנובעת מתוך הפער שבין החוויה האישית להתפתחות הגופנית ותפיסות הסביבה (המינוח המקצועי נקרא דיספוריה מגדרית).
חוסר ההתאמה בין הזהות המגדרית לבין המין הביולוגי, גורם לתחושה של להיות "כלוא בגוף לא לי". פעמים רבות המצוקה סביב חוויה זו עשויה להתגבר בתקופת גיל ההתבגרות, בשל השינויים ההורמונליים והגופניים המתרחשים בתקופה זו.
במרפאת המגדר פועל צוות רב מקצועי הכולל: רופאים מומחים באנדוקרינולוגיה ילדים, אחיות, עובדת סוציאלית, פסיכולוגים ודיאטניות.
הצוות המקצועי עובד בשיתוף פעולה מלא כחלק מהטיפול הכוללני במטרה לתת מענה מלא לצרכי המטופל ומשפחתו להשגת תוצאות מיטביות. בנוסף, הצוות עובד בשיתוף פעולה עם גורמים רפואיים שונים במרכז הרפואי (מכון פוריות הגבר והאישה, בריאות האישה, כירורגיה פלסטית וכד') וכן עם
גורמי בריאות הנפש בקהילה בעלי ניסיון בתחום. כמו כן הצוות משתף פעולה עם עמותות תמיכה לקהילה הטרנסג'נדרית.
תזונה מותאת למגווני מגדר
במסגרת הייעוץ התזונתי במרפאה, כבר לפני התחלת הטיפול ההורמונלי, המטופלים באים למפגש הערכת סטטוס תזונתי מקיף ובניית תוכנית טיפול אישית. הליווי התזונתי ממשיך לאורך כל תהליך הטיפול ההורמונלי חוצה המגדר וכן בסיומו, כאשר המטרה היא שמירת הרכב גוף תקין, אורח חיים
בריא, ביצוע פעילות גופנית סדירה ומניעת תחלואה קרדיווסקולרית.
דוגמא מרכזית לחשיבות טיפול תזונתי מותאם אישית היא בשמירה על בריאות העצם שכן כתוצאה מהטיפול ההורמונלי קיים חשש לפגיעה בצפיפות העצם. בשלבי הטיפול הראשוניים נעשית הערכה מדויקת של צריכת הסידן היומיומית ובהתאם יש המלצה על גיוון מקורות סידן בתזונה והמלצה על
נטילת תוספי תזונה במידת הצורך. בנוסף לסידן ניתן דגש על רמות תקינות של ויטמין D בדם שכן הוא קשור באופן ישיר למשק הסידן. דרך נוספת לשמירה על בריאות העצם היא עידוד לביצוע פעילות גופנית נושאת משקל גוף שמטרתה לגרום לזעזועים בעצמות השלד ובנייתו מחדש.
לאורך כל התהליך מתבצעים שינויים נדרשים בהתאם למצבו הגופני, הנפשי, והסטטוס העכשווי של המטופל. הטיפול נקבע בהתאם לסטנדרטים בינלאומיים, על פי קווים מנחים עדכניים שמפורסמים ע"י האיגוד האנדוקריני האמריקאי וה- World Professional Association for Transgender Health .