תוכן עניינים

מאת: יעל סנסלסקי אטיאס, דיאטנית במחלקה לתזונה ודיאטה, ביה"ח איכילוב


כל מי שלוקח חלק פעיל בבחירת ובקניית המזון נתקל, בחודשים האחרונים, בשני סימונים חדשים המוטבעים על גבי אריזות המזון - הסימון הירוק והסימון האדום. מטרת הסימונים היא לעזור לכם לבחור מזון בריא יותר. הסימון הירוק מאשר כי המוצר עומד בהמלצות התזונתיות של משרד הבריאות ואילו הסימון האדום מזהיר מפני כמות גבוהה של רכיבים הידועים כמזיקים לבריאות: סוכר, נתרן ושומן רווי. אבל מה בנוגע למוצרים שאין עליהם שום סימון? איך נדע אם הם טובים או מזיקים לנו?


איך לבחור בריא ללא סימון?

ישנם מוצרי מזון רבים שאין עליהם את הסימון החדש. יתכן שכמות הסוכר, הנתרן או השומן הרווי  בהם אינה גבוהה דיה - עפ"י חוק, כדי לקבל סימון אדום; מצד שני, המוצר עדיין לא עומד בתקן לקבלת סימון ירוק. אז מה עושים?

ריכזתי עבורכם מספר טיפים שיכוונו אתכם לבחירה קלה ונכונה:

  1. חפשו את רשימת הרכיבים על האריזה: כל מוצר מזון מחויב להציג את רשימת הרכיבים על האריזה. ככל שרשימה זו קצרה יותר - כך המוצר קרוב יותר לצורתו הגולמית. הוא פחות מעובד ולכן יותר בריא. לרוב, מוצרים מעובדים מכילים מספר רב יותר של רכיבים, כגון: חומרים משמרים, מייצבים, חומרי טעם וריח ועוד. חפשו את שורת הרכיבים באריזת המוצר וערכו השוואה מבין כל האלטרנטיבות על המדף. אותו דבר עם לחם; חפשו את הלחמים האהובים עליכם והשוו בין רשימות הרכיבים. הלחם עם מספר הרכיבים הנמוך ביותר הוא הזוכה J
  2. שימו לב לסדר הרכיבים ברשימה: לא כולם יודעים זאת, אבל סדר הופעת הרכיבים מעיד גם על כמות הרכיב במוצר. הרכיב שמופיע ראשון נמצא בכמות הגבוהה ביותר ואילו הרכיב האחרון בכמות הקטנה ביותר.
  3. בחירה עפ"י רכיב עיקרי שמעניין אתכם באופן אישי: לאנשים שונים - צרכים שונים. יש אנשים שחשובה להם רמת הסוכר במזון, אחרים מקפידים לאכול מזון פחות מלוח או פחות שמן. תחשבו מהו הרכיב שמעניין אתכם, בהתאם למצבכם הבריאותי, לרגישויות, למגבלות, להעדפות ולמטרות שלכם ובהתאם לו תחליטו. מעוניינים להגדיל מסת שריר? בחרו את המוצר עם כמות החלבון הגבוהה ביותר. רקע של סכרת? חיפשו את המוצר עם הכמות הנמוכה ביותר של סוכרים. בדקו רכיבים כגון: חלבון, כולסטרול, לקטוז, חומרים משמרים, סוכרים ועוד. השוו בין מוצרים דומים ובחרו את המוצר שעונה בצורה הטובה ביותר על הצורך שלכם.
  4. קלוריות, חשוב או לא חשוב? האינסטינקט הראשוני של רובנו הוא לחפש את כמות הקלוריות במוצר, מתוך מחשבה שיותר קלוריות זה יותר משמין ועל כן יותר מזיק. הערך הקלורי מייצג את כמות הקלוריות ל-100 גרם מוצר. ניתן למצוא אותו בטבלת הערכים התזונתיים (לעיתים תחת המילה "אנרגיה"). אבל מספר הקלוריות אינו שיקול אוטומטי. כדי לשמור על אורח חיים בריא ומשקל תקין חשוב להתייחס לפרמטרים חשובים נוספים, פרט לקלוריות: מהו גודל המוצר? כמה אני נוטה לאכול מהמוצר ברגע שפתחתי? למשל, אם נשווה בין אגוזים לפריכיות, נגלה שאגוזים מכילים פי 2 קלוריות ל-100 גרם ביחס לפריכית. אבל פריכיות משביעות פחות, אוכלים מהן יותר ולעיתים מוסיפים עליהן ממרח שגם הוא מביא עמו קלוריות, כך שבסופו של דבר אוכלים יותר קלוריות.

 

כמובן שיש עוד הרבה מה ללמוד על תוויות מזון וקנייה בריאה בסופר, המידע במאמר זה הוא ממש על קצה המזלג. אנחנו הדיאטניות מהיחידה לתזונה נשמח להדריך וללמד אתכם, כיצד להתאים את קניית המזון הבריא עבורכם - עם או בלי סימון תזונתי. שתפו אותנו, איזו קנייה בריאה עשיתם השבוע?

תפריט ניווט תחתון