תוכן עניינים

החופש הגדול הוא תקופה נפלאה לילדים אבל מעמסה לא קטנה להורים, שנדרשים לג'נגל בין מטלות העבודה לבין הטיפול והדאגה לילדים שבבית. בין כל הבילויים בחוץ, שעות הסבתא והבייביסיטר, והישיבה מול הטלוויזיה והמחשב, עולה גם השאלה: מה אוכלים ומה שותים... ואיך, למרות כל הפיתויים וסדר היום הלא שגרתי, שומרים על אכילה בריאה...
ד"ר אולגה רז, לשעבר מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, עושה סדר על הצלחת ותורמת כמה טיפים פשוטים וקלים ליישום.

 

אכילה בריאה בקיץ? זה לגמרי אפשרי
חופש או לא חופש חשוב להכין לילדים פתרונות זמינים לאכילה בריאה, בלי לפגוע בספונטניות של הבילויים ובלי להכריח את ההורים לבלות שעות במטבח, יום אחר יום...

 

 

הנה כמה כללי אצבע שיבטיחו לילדים אוכל טעים, בריא וזמין, במינימום השקעת זמן ומאמץ:

הכינו אוכל מראש למספר ימים
הורים רבים חושבים שילדיהם חייבים לאכול אוכל טרי מדי יום. אין זה הכרחי מבחינת תזונתית. עם יכולות האחסון הטובות שעומדות לרשותנו, אפשר בהחלט להכין אוכל ל-3 ימים לפחות, ולאחסן במקרר או להקפיא.
והטיפ שיעשה חיים קלים: סדרו מראש את האוכל בקופסאות, כולל כל המרכיבים  לארוחה שלמה. לילדים יישאר רק להוציא מהמקרר/פריזר ולחמם במיקרוגל, בכל פעם קופסה אחת שלמה, בלי להתעסק עם אש גלויה או לטרוח סביב הסירים... והסיכוי שיאכלו את האוכל הטעים והבריא שהכנתם, בלי להתעצל - יגדל.


עוד 2 טיפים מועילים

  • הכינו לילדיכם אוכל מהסוג שהם נהנים לאכול. דווקא בתקופות של יציאה מהשגרה, אין טעם לנסות להרגיל את הילדים לאוכל חדש, אלא מוטב להיצמד לשגרת האוכל המוכרת.
  • גם בחופש הגדול, חשוב שהאוכל יהווה צורך חיוני ונעים, אולם אין להשתמש בו כפרס או נחמה... 

אז מה כדאי להכין? הנה החמישייה הפותחת של אוכל קיצי שאוהב ילדים

  • עוף, שניצלים עם מינימום של פירורים ושליטה על כמות השמן, שיפודים, דגים.
  • פסטה, אורז, אפונה, תירס.
  • פסטה עם רוטב עגבניות יכולה להיות ארוחת ערב מצוינת, גם בולונז מתאים אבל מומלץ להשתמש בעוף/הודו ולא בבקר שמן.
  • מעת לעת אפשר לגוון את ארוחת הערב עם משולש פיצה (אחד ולא חצי פיצה משפחתית), אם כי עדיף ביצים/חביתות/שקשוקה, טונה, ירקות ולחם מלא.
  • רצוי להימנע מנקניקים ונקניקיות - גם בחופש וגם כל השנה.

מה קורה עם קטשופ? כן או לא?

תוספת קטשופ לאוכל הוא נושא מוכר וכאוב, קטשופ מכיל הרבה סוכר והילדים רגילים להוסיף כמויות. אבל,  לא הייתי מתחילה את מלחמות הקטשופ דווקא בחופש הגדול. חופש וזמנים של שבירת שגרה הם לא זמן טוב למלחמות. 

ואיזה מדיניות חטיפים כדאי לאמץ?

נתחיל מהשורה התחתונה: חטיפים תעשייתיים ארוזים עשירים בקלוריות, סוכר, שומן ומלח, שכולם כאחד תורמים להשמנה ולמחלות:

  • עודף מלח מגיל מוקדם  - עלול לתרום להתפתחות יתר לחץ דם בגיל יותר מבוגר.
  • צריכת סוכר מופרזת – עלולה לתרום להשמנה ולהתפתחות סוכרת בגיל יותר מבוגר, אפילו בגילאי 10-12 אצל ילדים עם השמנת יתר ונטייה משפחתית (תופעה שלא הייתה מוכרת לפני 20 שנה ויותר).

תכל'ס, הילדים ממש לא צריך לאכול חטיפים. אבל כאשר הם מוקפים בחטיפים בבית, ברור שאי אפשר להימנע מאכילת יתר. מצד שני, אם הילדים התרגלו לאכול חטיפים, כדאי לבחור חטיפים יותר בריאים ולפחות כאלה שיש להם ערך תזונתי כלשהו:

  • אדממה (פולי סויה), קלחי תירס, פופקורן ללא חמאה (תוצרת בית מגרגרי תירס יבשים או אריזות שכתוב עליהן שהן מכילות 100 קלוריות לשקית) או ארטיקים העשויים מחלב.
  • מחפשים חטיפים ממש בריאים? פירות וירקות רחוצים וחתוכים בצורה מושכת ומפתה, זאת, כמובן במשפחות שבהן הורגלו הילדים לאכול פירות וירקות.

2 טיפים שווים לדרך:

  • כל עוד הילדים בגיל שבו הם אינם הולכים לבדם למכולת, עניין החטיפים תלוי בנו, ההורים, לחלוטין. נקנה – הם יאכלו. לא נקנה – הם לא יאכלו. לפחות לא בבית.
  • גם אם החלטתם לקנות לילדים חטיפים – אל תכינו מאגרים בבית. הביאו אחד על הדרך בחזרה מהעבודה או קנו בכל פעם חטיף אחד ויחיד. 

מה עדיף, ארטיק או קרטיב?

ארטיקים אמורים להכיל חלב שיש לו ערך תזונתי של חלב, ואילו קרטיבים מכילים רק סוכר, מים וצבעי מאכל, בקיצור קלוריות ריקות, ולכן עדיף לצרוך מהם כמה שפחות.

הילדים מבקשים קרטיבים? הכינו יחד קרטיבים ביתיים:

  • קנו מתקן מפלסטיק להכנה ביתית של ארטיקים
  • מלאו אותו במים עם כמות קטנה של תרכיז - למתיקות וצבע
  • כך יקבלו הילדים קרטיבים ללא צבעי מאכל, עם שליטה שלכם על כמות הסוכר

חופש נעים לכולכם!

תפריט ניווט תחתון