תוכן עניינים

אולגה רז; לשעבר מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, המרכז הרפואי ת"א


לעתים אנו נתקפים בסימפטומים מוזרים או בתחושות לא נעימות, כמו עליה במשקל ללא סיבה הנראית לעין, עייפות ותשישות, חיוורון, כאבי בטן בלתי מוסברים, נשירת שיער ועוד. רבים מהם עשויים להיות קשורים דווקא לבעיות בתזונה. אנשים רבים, ובמיוחד נשים, אינם נוטים לייחס חשיבות לסימפטומים דוגמת עליה במשקל ללא סיבה הנראית לעין, עייפות ותשישות, חיוורון, כאבי בטן בלתי מוסברים, נשירת שיער וכדומה. הם אינם פונים לטיפול ולהבחנה, משום מתוך הנחה כי הסימנים הללו הם תוצאה של לחץ, דחק, עבודה מאומצת, הזדקנות וכו'. במקרים אלה, מובן שיש לפנות לרופא ולבצע את הבדיקות הנדרשות. עם זאת, קורה שהבדיקות אינן מעלות דבר, ולרופא אין עצה או טיפול מתאים לעזור לנו. לצערי, במקרים כאלה עדיין לא נדיר לשמוע משפטים כמו "אז תאכלו פחות", "אולי אתם זקוקים לפסיכיאטר", "אולי תקחו חופשה", או "הכל יעבור".


להלן מספר מקבצים של סימפטומים וטיפים לסיבות אפשריות ולטיפול בהן:

הסימפטומים: עייפות, חיוורון של שורשי הציפורנים, שבירות הציפורניים, תחושת קור, ישנוניות, כאבי ראש, דפיקות לב

בעיה אפשרית: אנמיה מחוסר ברזל.
הסבר: אנמיה מתאפיינת בחוסר המוגלובין - אותו חלבון חשוב, שקושר חמצן ומעביר אותו לכל תאי הגוף. אחת הסיבות הנפוצות היא מחסור בברזל. אנמיה נפוצה במיוחד בנשים בגיל הפוריות, ובמיוחד באלו הסובלות מווסת קשה עם איבוד דם מסיבי. כמו כן, אנמיה נפוצה אצל נשים בהריון ומתחזקת לאחר הלידה, במיוחד לידה טראומטית עם איבוד דם משמעותי. גם אוכלוסיית הצמחונים והטבעונים נמצאת בקבוצת סיכון, וכמוהם גם הקשישים.  אנמיה מחוסר ברזל שכיחה גם אצל אלה הנוטלים תרופות נגד כאבים, כמו אספירין ואיבופרופן, משום שתרופות אלה עלולות לגרום לדימום בקיבה, וכתוצאה לאיבוד ברזל.
אבחנה: יש לבקש מהרופא לבצע בדיקות דם מקיפות הכוללות, בנוסף לספירת דם, גם בדיקות של iron, ferritin, transferring.
טיפול: למי שסובל מאנמיה, שינויים תזונתיים אינם מספיקים כדי לטפל בבעיה והטיפול הוא באמצעות מתן תוספי ברזל - בכדורים או בנוזל. סוג התכשיר כדאי שיינתן על-ידי רופא או דיאטנית, בצורה אישית בהתאם למצב.
תופעות לוואי: צואה שחורה, לפעמים כאבי בטן, עצירות או שלשול. 
בכל מקרה, חשוב לשלב מזון עשיר בברזל, כמו כל סוגי בשר (רצוי רזה), עופות, הודו, דגים. כדאי לאכול קטניות, ירקות עליים, ומי שאינו סובל מעודף משקל, גם פירות יבשים, שקדים ואגוזים.  לצורך ההבהרה, תרד אינו תורם לאספקת ברזל, משום שהברזל שנמצא בו אינו זמין לספיגה. ישנו מיתוס נוסף, הגורס כי תפוחים עשירים בברזל, ואכן – זהו מיתוס בלבד!

הסימפטומים: עייפות ותשישות קשים, נשירת שיער, ירידה בזיכרון וריכוז, כאבי בטן בלתי מוסברים, כאבי ראש, בלבול, תחושת שריפה ברגליים

בעיה אפשרית: אנמיה כתוצאה ממחסור בוויטמין B12.
הסבר: אנמיה כתוצאה ממחסור בוויטמין B12, שכיחה ביותר באוכלוסיות של צמחונים וטבעונים וקשישים, אך קיימת גם באנשים בריאים לחלוטין. היא נובעת מחוסר של B12 בדיאטה, או מבעיות בספיגת הוויטמין, הנפוצות באנשים שהם בריאים מכל הבחינות האחרות. לפי הסטטיסטיקה, כ-40% מהאוכלוסייה הבריאה סובלת ממחסור ב-B12.
אבחנה: יש לבקש מהרופא בדיקות דם לספירה ו-B12.
טיפול: מאחר ש-B12 נמצא אך ורק במזון מן החי, כמו סוגי בשר, עופות, דגים וחלמון ביצה, חשוב לשלבם בדיאטה על בסיס יומיומי, אך זה עדיין לא מבטיח את מניעת הבעיה. לכן, הטיפול הוא באמצעות מתן של תוספי הוויטמין - על בסיס יומי במקרים של מחסור חמור, או מספר פעמים בשבוע – למניעת חסר ולשמירה על מצב תקין.

הסימפטומים: עליה בלתי מוסברת במשקל, עייפות, עור יבש, תחושת קור, ציפורנים נשברות, שיער מידלדל ונושר, שינוים חדים במצבי רוח, עצבנות יתר ובכי ללא סיבה, עצירות מתמשכת, רגישות בעיניים, תחושת מחנק וצרידות

בעיה אפשרית: היפותירואידיזם - ירידה בפעילות של בלוטת התריס, חסר של הורמון המופרש על-ידי בלוטת התריס .
הסבר: מחלה המופיעה בעיקר בנשים, בגילאי 40 פלוס, אבל יכולה לפרוץ אצל כל אחד ובכל גיל. הופעתה שכיחה יחסית במהלך ההריון ואם לא מטופלת, עלולה לגרום להפלה, לוולד בעל משקל נמוך ואף ל-IQ ירוד. אצל נשים צעירות, היפותירואידיזם עלול לגרום לבעיות פוריות.
אבחנה: יש לבקש מהרופא לבצע בדיקת  TSH (thyroid-stimulating hormone). רמה גבוהה מהנורמה של ההורמון, מעידה על המחלה.  בדיקות נוספות - T3, T4. במקרים מיוחדים אף יש לבצע בדיקה מיוחדת - TRH test.
טיפול: נטילת ההורמון החסר – באמצעות תרופה הנקראת אלטרוקסין (בישראל), וניתנת רק על-ידי רופא אנדוקרינולוג (מומחה לבלוטות והורמונים). מבחינה תזונתית, ביחד עם נטילת התרופה, יש לבצע דיאטה מתאימה ומאוזנת לירידה במשקל.
אסור לעשות דיאטות דלות מדי בקלוריות - זה רק "יחליש" את הבלוטה. אסור ליטול תכשירים המכילים יוד. מזונות ממשפחת המצליבים, כמו כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים וכו' מכילים חומרים גויטרוגנים המסוגלים לקשור יוד ולהפריע לפעילות התרופה ולתפקוד הבלוטה, וכדאי להימנע מהם או לאכול מהם כמויות קטנות בצורה מבושלת. לתשומת לב הסובלים מהיפותירואידיזם: גם אם אתם מאוזנים על ידי התרופה בצורה טובה, עדיין כל ירידה במשקל תהיה יחסית איטית יותר בהשוואה לאנשים שאינם סובלים מבעיה זו.

סימפטומים (אצל נשים): השמנה - לעתים בלתי מוסברת ובלתי נשלטת, הצטברות השומן בעיקר באזור הבטן העליונה (הכרס), הופעת סנטר כפול, שיעור יתר בפנים, ולפעמים גם בין השדיים ובפס האמצעי של הבטן, ומאידך נשירת שיערות, שינה לא רגועה בלילות, פצעי אקנה, אי סדירות בווסת

בעיה אפשרית: תסמונת השחלה הפוליציסטית (PCOS).
הסבר: עליה בהפרשה של הורמונים זכריים, וחוסר איזון בינם לבין ההורמונים הנקביים. לעתים רואים ציסטות בשחלה באולטרה סאונד. תסמונת זו הינה מסתורית למדי, עוצמתה שונה מאישה לאישה, ותוצאות אותו טיפול תרופתי ותזונתי נעות בין שיפור מופלא לבין חוסר השפעה. אני מכירה מקרים שתסמונת השחלה הפוליציסטית נעלמה ללא טיפול, או לאחר ירידה במשקל או לאחר לידה. במקרים רבים לתסמונת בסיס תורשתי, אך לא בהכרח. תסמונת השחלה הפוליציסטית פוקדת בין 7%-10% מהנשים לפני גיל המעבר, אך רבות הנשים שלא אובחנו נכונה ובזמן. חשוב לציין שזו אחת הסיבות השכיחות לבעיות פוריות.   
אבחנה: יש לבצע בדיקות דם הורמונאליות, הכוללות טסטוסטרון ונגזרות שונות של הורמוני מין. את הרשימה המלאה תקבלו אצל אנדוקרינולוג.
טיפול: טיפול תרופתי, המורכב מגלולות למניעת הריון, ובמקרה הצורך גם מתרופה המעכבת יצירת טסטוסטרון. גם לנשים הרוצות להיכנס להריון ישנו טיפול תרופתי מיוחד. כמו כן, כיום מתחיל להיכנס למודעות הרופאים סוג טיפול נוסף שהיה מקובל עד כה לחולי סוכרת - תרופה שנקראת מטפורמין (גלוקופאז'). במקביל לטיפול התרופתי, יש לעשות דיאטת הרזיה, כאשר המתאימה ביותר, מניסיוני האישי, היא דיאטת הלחם. בחלק מהמקרים מספיק לעשות דיאטה ולרדת במשקל, כדי לשפר תופעות של תסמונת השחלה הפוליציסטית, אך במקרים רבים אין הדיאטה עובדת ללא טיפול תרופתי. גם פעילות גופנית עוזרת.

סימפטומים: עייפות קיצונית שלא נעלמת אחרי מנוחה, כאבים בשרירים ובפרקים (ללא נפיחות ואודם), כאבי ראש, ישנוניות בלתי פוסקת, כאבי גרון, בעיות ריכוז וזיכרון, רגישות למחלות זיהומיות, נפיחות בבלוטות הלימפה

בעיה אפשרית: תסמונת עייפות כרונית ( chronic fatigue syndrome, CFS).
הסבר: תסמונת נפוצה מאוד, שבדרך כלל איננה מאובחנת, הן כתוצאה מחוסר ידע בנושא והן משום שרופאים רבים אינם מאמינים בקיומה ושולחים את הסובלים ממנה לפסיכיאטר. לפי הסטטיסטיקה האמריקאית, כ-90% מהסובלים אינם מאובחנים. נשים סובלות מהתסמונת פי 3 מאשר גברים. לעתים הסימפטומים כה חזקים, עד שהסובל מהם מפסיק לעבוד ולתפקד.
אבחנה: בעייתית, כיוון שאין בדיקות ברורות להבחנה. ראשית, הרופא צריך להוציא מכלל אפשרות כל אבחנה אחרת המתאימה לסימפטומים. לאחר מכן, אם ישנם לפחות 4 סימפטומים שאינם נפסקים למשך לפחות 6 חודשים, זוהי כנראה תסמונת העייפות הכרונית. במקרים רבים ישנו ברקע מונונוקלאוזיס (מחלת הנשיקה).
טיפול: אין טיפול מוגדר, והרופא צריך לקבוע את הטיפול המתאים והנכון ביותר בכל מקרה לגופו. כיום, ישנם רופאים שמתמחים באופן מיוחד במחלה מסתורית זו ואליהם כדאי לפנות.
במקביל לטיפול הרפואי, קיימת התייחסות תזונתית המתמקדת בעיקר במתן תזונה מאוזנת, המכילה את כל אבות המזון, ובמתן תוספי מזון, בעיקר סוגי ויטמינים רלווונטיים, כמו ויטמין  B12 ואחרים מקבוצה B, מגנזיום, קואנזים Q10, ואחרים. תוספת חשובה אחרת היא פעילות גופנית מתונה, במיוחד התעמלות במים.

תפריט ניווט תחתון