תוכן עניינים


טרנדים תזונתיים - מה חדש? 

מאת: רוני בן אדיבה, דיאטנית, היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי תל-אביב, איכילוב
 

כולנו רוצים להיות בריאים  ולכן אנו חשים סקרנים, מבולבלים, אופטימיים, פסימיים ומתוסכלים מהטרנדים התזונתיים שלא מפסיקים להמציא את עצמם מחדש.  

מי לא שמע על דיאטה קטוגנית, צום לסירוגין גם צום מיצים, דיאטה ללא גלוטן או זו ללא גלוטן הבוחרת בתחליפי החלב, צמחונות, טבעונות, ״סופר פוד״ - והרשימה עוד ארוכה… 

אז נסביר כמה מהבולטות והאופנתיות שבהן. 

דיאטות אלימינציה של גלוטן, לקטוז ועוד

דיאטות אלו מוציאות מהתפריט רכיבים כמו לקטוז (סוכר החלב) או גלוטן ( חלבון החיטה והדגנים) גם עבור אנשים שלא אובחנה אצלם רגישות ללקטוז או גלוטן או צליאק. הטענה כי רכיבים אילו ומזונות המכילים אותם יכולים להשפיע לרעה על בריאות האדם, משקלו, מערכת החיסון שלו ולהגביר סכנה למחלות שונות.

הטענה נכונה באם לאדם יש רגישות מוכחות, אך לא הוכחה כנכונה בשאר האוכלוסייה.

במחקרים נמצא שדיאטה ללא גלוטן לא תורמת לירידה במשקל יותר מדיאטה אחרת. היא אינה בהכרח יותר בריאה שכן תחלפי הלחם, מאפים, המזונות ללא גלוטן הם לעיתים יותר שמנים ופחות מזינים ובוודאי יותר יקרים.

אם החלטתם לאמץ את הדיאטה, תתייעצו עם דיאטנים מוסמכים במטרה להרכיב תפריט מותאם אישי מאוזן ובריא ככל הניתן עם השלמה חליפית במזונות תורמי סיבים (במקרה של גלוטן) תורמי חלבון וסידן (במקרה של לקטוז). ואם קשה לכם להתמיד ואין כל שיפור במצב תחשבו טוב טוב ותחשבו על דרך חדשה.

דיאטות דלות מאוד בפחמימות כמו פליאו או קטוגניות

רוצים לחיות כמו האדם הקדמון אז בטח שמעתם על דיאטת הפליאו – תזונה אופיינית לתקופה לפני המהפכה החקלאית המתבססת רק על מזונות שהאדם הקדמון אכל בתקופה זו כלומר חומרי גלם בסיסיים כמו ירקות, פירות, ביצים, בשר רזה של בקר ודגים, שמן וחמאה ומעט אגוזים ללא דגנים, לחם, קטניות, חלב ומוצריו שמנים צמחים.

עבודות מחקר מראות שלטווח הקצר תזונה כזאת הביא לירידה בשומני הדם, במשקל ובלחץ הדם. דורשת הכנה ביתית והשלמה של סידן.

והכי אופנתית ברשת עם הכי פחות פחמימות דיאטה קטגונית המבוססת על אכילה של מעט חלבון כמעט ללא פחמימות כולל גם אילו  מירקות ומעל 70% שומן הן מהחי (חמאה, גבינות שמנות, נקניקים) וכן מהצומח (אבוקדו, שמן, זיתים ועוד). על פי התיאוריה תזונה כזאת מפחיתה את רמות האינסולין ובכך תורמת לירידה בסוכר, שורפת היטיב יותר את מאגרי השומן בגוף ומעלה את השובע באמצעות גופי הקטו שעל שמם קרויה הדיאטה המשפיעים על רעב במוח. דיאטה זו יקרה מאוד, שמנה מאוד, קשה להכנה והתארגנות, מתאימה אולי לזמן קצר אך יכולה לעלות רמות של כולסטרול. דורשת השלמה של תוספים שונים. היא דיאטה של הכל או כלום, כלומר באם חרגת אף במעט מכמות  הפחמימות המותרת הרי שההשפעה שלה לא משמעותית. כיום  אין עדיין הוכחות לבטיחות שלה בטווח הרחוק על בריאות כלי דם ולב. מומלץ ללוות אותה ביעוץ מקצועי ובדיקות דם לצורך הערכה של ההשפעה של מדדי השומנים.

דיאטות מבוססות צומח – plantery diet 

מגוון של דיאטות המבוססות על מזון צומח החל בטבעונות קשוחה כמו דיאטת RAW FOOD בה אוכלים רק מזון טבעי חי לא מבושל ועד צמחונות גמישה flexitarian  - המבוססת ברובה על מזון צמחי מירקות, פירות, דגנים, קטניות, זרעים וזירעונים אך משלבת באופן גמיש גם ביצים, מוצרי חלב ואף דגים או בשר אך בתדירות שבועית נמוכה.

תזונה זו עשירה בסיבים תזונתיים, ויטמינים מינרלים ורכיבים צמחים פעילים בתנאי שמזונות נצרכים כמלאים ובקליפתם. במחקרים נמצאה כי היא מפחיתה סיכון לתמותה ממחלות לב. בנוגע למשקל יש צורך לשים לב גם לכמות המזון. לעיתים יש צורך בהשלמה של התזונה כתלות בסוגה בתוספים כמו ויטמין B12, ויטמין D אומגה 3, ברזל ועוד.

 


מאיפה כל מבול הטרנדים הזה?

 בעקבות פרסומים של ארגוני בריאות על עלייה בתחלואה, השמנה והרצון להימנע מכך, פרסומים על יתרונות בריאותיים ואקולוגיים באשר לצריכת מזון צמחי מול אילו על כוח מזון ושומן קטגונים מהחי, כתבות שונות על מגוון דיאטות ״קסם״ המובילות להרזיה מהירה בקלות, נוצרים טרנדים חדשים אשר משפיעים עלינו מבלי לדעת מה עומד מאחוריהם והאם הם עלולים אף לסכן אותנו. במידה שמחליטים לנסות אותם ללא ייעוץ של גורם מוסמך.  

אכן ניתן למצוא יתרונות שונים שחלקם גם הוכחו מבחינה מדעית בטרנדים האלו.

האם לצורך השגת המטרות שלנו, יש הכרח בשינוי תזונתי קיצוני הכולל הימנעות ממזונות רבים שאנו אוהבים? או להביא את הגוף והנפש שלנו למצבי קיצון וצומות למיניהם?  אז זהו - שלא. 

כמעט בכל דיאטה שנבחר, עצם ההגבלה והשינוי בהרגלי האכילה שהיו לנו עד כה - יגרמו לנו לירידה במשקל ותחושה טובה.  

אך יש לנו תפריט שנשאר אתנו,  הוא מקומי, מזין ועמיד בפני טרנדים. 

תזונה יומית המבוססת על מזון גולמי בהכנה ביתית, המכילה דגנים מלאים, קטניות, שומנים טובים כמו שמן זית, אבוקדו טחינה אגוזים/זירעונים ,מגוון  פירות וירקות, ובאופן שבועי נצרוך דגים, עופות, יוגורט גבינות וביצים, והרי לנו הדיאטה המנצחת לצורך תמיכה בבריאות והימנעות מחסרים תזונתיים. דיאטה זו אינה מצריכה מאתנו לבצע שינויים דרמטיים מתרבות האכילה המשפחתית והחברתית שלנו.

לסיכום, אין צורך בדיאטות קיצון. ניתן להשיג את המטרות שלנו באמצעות שמירה על אורח חיים בריא ואכילה נכונה ומאוזנת.  יש לזכור כי קשה להתמיד בדיאטות מגבילות לאורך זמן, מה שעלול להסתיים מהר ולהחזיר אותנו לנקודת ההתחלה בתחושת כישלון, ומעבר לכך, אף עלולים להוביל לחסרים תזונתיים.  

אם ברצונכם לעשות שינוי, מומלץ לכם  להיעזר בדיאטנית שתסייע  בהתאמה של תזונה המותאמת לכם, למשקלכם, מצב הבריאות ובדיקות הדם שלכם וכן לסלול דרך נעימה ומהנה להשיג את מטרותיכם תוך שמירה על שפיות, איזון ואפילו עם חיוך.  

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון