תוכן עניינים

מאת ד''ר אולגה רז; לשעבר מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי תל-אביב

גוף האדם זקוק לשתיה בכל ימות השנה, בין היתר כדי לשמור על נפח דם קבוע. כשנפח הדם יורד בגלל מחסור בנוזלים, עולה ריכוז החומרים בדם, ביניהם נתרן, אשלגן וסוכר, מה שעלול להוביל לפגיעה בתפקוד איברים שונים: לב, כליות, מוח ועוד. חוסר נוזלים מתמשך עלול לגרום לעייפות, פיהוקים, קשיים בריכוז, כאבי ראש, בלבול, התעלפויות ובמקרים קיצוניים אף למוות.
רובנו סבורים שבקיץ צריך לשתות יותר, אבל זו טעות שכיחה. מדוע? הגוף שלנו מפריש נוזלים בכל העונות. רוב הנוזלים מופרשים בשתן: בין ליטר וחצי לשני ליטרים בממוצע ביום. בנוסף, אנחנו מפרישים נוזלים בזיעה, בנשימה ובדרכים אחרות. למרות שנראה לנו שמזיעים רק בקיץ, בפועל, גם אדם הלבוש במעיל או אדם השוהה בחדר מחומם - מזיע. דוגמה נוספת להפרשת נוזלים בחורף: האדים שאנו רואים בעת נשיפת אוויר כשקר בחוץ, הם נוזלים המופרשים מגופינו.



הגוף גם יודע שהוא צריך נוזלים ולעיתים שולח "רמזים" באמצעות תחושות שונות, כאילו חסר משהו, "מתחשק משהו לא מוגדר". חשוב לדעת לקרוא את הרמזים נכון, מה שבדרך כלל לא קורה. רבים מפרשים את התחושות האלו דווקא כרעב, כשלמעשה שתייה תיתן מענה לאותה תחושה.
רבים מהמגיעים אלי לטיפול, שותים רק 2-3 כוסות ביום, וכשמסבים את תשומת ליבם לנושא השתייה והם מקפידים על כך, הם מדווחים על שיפור משמעותי בהרגשה, באנרגיות ובחיוניות.
ולסיכום: חורף או קיץ, גופנו מוציא 2-2.5 ליטר בממוצע ביום (גברים יותר מנשים), ואת הנוזלים הללו עלינו להחזיר לגוף בעונה החמה ובעונה הגשומה, כאחד.

מה לשתות?

מים הם הפתרון המושלם. אנו חיים בחברה בה רבים סובלים מעודף משקל או השמנה, לכן תמיד כדאי להעדיף שתייה ללא סוכר: מים, סודה, מרק צח, תה, או קפה על בסיס מים – כל אלו יענו על הצורך. למי שחושש מקפה, הנחשב לחומר משתן, כדאי לדעת שהוא רק מזרז את הפרשת השתן שנמצא בשלפוחית השתן, אך אינו גורם להוצאת נוזלים רבים יותר מהגוף.
סוגי מזון נוזליים, כגון יוגורט או חלב, אומנם מכילים הרבה נוזלים, אך גם קלוריות, חלבונים ושומנים, ולכן נחשבים מזון נוזלי ולא שתייה (הם לא עוזרים בתהליך העיכול). מיצים (גם הטבעיים) מלאים בסוכר – כ-6 כפיות בכוס- ואינם מומלצים.

עודף שתייה

גם עודף שתייה מהווה סיכון בריאותי. שתייה של 4-5 ליטר בתנאים רגילים, עלולה לגרום לתהליך הפוך של דילול ריכוז החומרים המומסים בדם, ולתופעות דומות לאלו המאפיינות התייבשות, כמו עייפות, חולשה, התעלפויות וכדומה.חורף חם ומרווה!

תפריט ניווט תחתון