תוכן עניינים

המלצת מחקרים: הימנעו ממוצרי בשר אדום מעובד

אנשים רבים שמשתדלים לשמור על תזונה בריאה, אוכלים לעיתים בשר אדום כשהוא מתובל ברגשות אשמה. מחקר חדש טוען כי צריכת בשר בקר, כבש, וסוגים אחרים של בשר אדום, מותרת ללב ולכלי הדם, כל עוד לא מדובר בבשר מעובד – קרי מעושן, משומר על ידי מלח או בכל שיטת שימור אחרת, ובכלל זה גם נקניקים ונקניקיות.

 
תזונאיות מבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד, אספו ממצאים של 20 מחקרים שונים בנושא תזונה ובריאות. כך ניתן היה להשיג נתונים מפורטים לגבי הרגלי אכילה בכלל ובמיוחד הרגלי צריכת בשר. מתוך 1.2 מיליון משתתפים בריאים בתחילת המחקר, 27,000 פיתחו במהלכו מחלות לב, סוכרת, או שבץ מוחי.

 
שיעורי מחלות אלה לא היו גבוהים יותר בקרב המשתתפים שצרכו בשר אדום שמונה פעמים בשבוע, לעומת אלה שאכלו בשר אדום רק פעם בשבוע. אך סיפורם של הצורכים את הבשר המעובד היה שונה לחלוטין: כל מנה יומית נוספת של בשר מעובד, הגבירה את הסיכון לפתח מחלת לב ב-42% ולפתח סוכרת ב-19%.

הערכים התזונתיים של בשר אדום מעובד ולא מעובד דומים מאוד. בשר מעובד מכיל מעט יותר שומן וקלוריות, פחות חלבונים וכולסטרול לעומת בשר אדום טרי. ההבדל התזונתי הגדול ביותר נמצא במלח (פי 4 יותר מלח בבשר מעובד) ובחומרים משמרים אחרים (שנמצאים בכמויות גדולות יותר בבשר מעובד). החוקרים מעריכים כי המלח הנוסף והחומרים המשמרים האחרים, מהווים את ההסבר להבדל בהשפעה על הלב וכלי הדם.


אמנם החוקרים לא קבעו, כי צריכת בשר אדום משפרת את בריאותנו, אך יחד עם זאת טרם נקבע שצריכת בשר אדום מעלה את הסיכון לפתח מחלות לב או סוכרת. מחקרים אחדים הצביעו על כך שצריכה גבוהה של בשר אדום מגבירה את הסיכון לפתח סרטן מעיים וסוגי סרטן אחרים.


הממצאים הקיימים כיום אינם תומכים בזלילה בלתי מוגבלת של בשר אדום. המקורות התזונתיים הטובים ביותר לחלבון הינם עדיין דגים, שעועית, אגוזים, ועוף. אומנם הממצאים החדשים מגלים כי אכילת בשר אדום, מספר פעמים בשבוע עשויה להיות חלק מתזונה בריאה ואין צורך להרגיש רגשות אשם כשאוכלים סטייק.

כדאי לשים לב למסקנות המחקר, כי אכילה תדירה של בשר אדום מעובד מגבירה את הסיכון לפתח מחלות לב וסוכרת. מנה אחת של בשר מעובד בשבוע נחשבת עדיין לתדירות מתונה, אך כל מנה נוספת עלולה לגרום נזק ללבך.

לדברי ד"ר אולגה רז, לשעבר מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה ומנהלת תחום התזונה והדיאטה ב-beWell, אין מניעה לאכול בשר אדום לא מעובד ובמיוחד את חלקיו הרזים כמו: סינטה, פילה, שייטל, ויסברטן וכו'. רוב המחקרים שבדקו עד היום את השפעתו של בשר בקר על הבריאות, לא הבחינו בין הסוגים והחלקים השונים של בשר אדום. הפרסום הנוכחי מחזק את הדעה שלא הבשר האדום מהווה בעיה, אלא הבשר האדום המעובד, כנראה עקב התוספות שהוא מכיל כמו - מלח וחומרי שימור. אסור לשכוח שבקר רזה מהווה מקור מצוין לברזל, B12, אבץ ומרכיבים חשובים אחרים. לפיכך, אכילת בשר אדום רזה מספר פעמים בשבוע אין בה כנראה נזק בריאותי. 


תרגום מקוצר, מקור:

Red meat: avoid the processed stuff; Harvard Heart Letter, August 2010.

תפריט ניווט תחתון