תוכן עניינים

מגיפת ההשמנה בארץ ובעולם מתפשטת. מימדי הבעיה גדלו עד כדי כך שארגון הבריאות העולמי הכריז על השמנת יתר כמגיפה בתאוצה ואף פורסמו בשנים האחרונות נתונים המעידים על כך שיש יותר אנשים בעולם הסובלים מעודף משקל או מהשמנת יתר לעומת אלו שסובלים מרעב ומתת-תזונה. ד"ר אולגה רז, לשעבר נהלת היחידה לתזונה ודיאטה, סוקרת את הסכנות שטומנת בחובה ההשמנה ובצידן מספר עצות כיצד ניתן להימנע ממנה.

סכנות הכרוכות בהשמנת יתר

  • סוכרת – "אחותה התאומה של ההשמנה". מחלת הסוכרת נמצאת במגמת עליה בארץ ובעולם וממדיה הובילו כבר בשנת 2006 להכרזתה כמגיפה כלל עולמית ע"י האו"ם. ידוע כי השמנה תורמת רבות להתפתחות הסוכרת וירידה במשקל מורידה את ערכי הסוכר בדם.  
  • מחלות לב וכלי דם – ההשמנה ובעיקר עליה ברמות הסוכר מעודדת התפתחות מחלות לב וכלי דם. האמצעי הראשון למניעת אירועי לב ומוח הוא יצירת שינוי בהרגלי החיים כדוגמת הורדה במשקל, העלאת רמת הפעילות הגופנית, אכילת מזון בריא והפסקת עישון. 
  • התפתחות של סוגי סרטן שונים (כגון, סרטן השחלות, סרטן השד, סרטן הוושט, סרטן הכליות, סרטן הערמונית ועוד) – התברר כי לסוגי סרטן מסויימים קיים קשר ישיר להשמנה.
  • בעיות פוריות –  להשמנה השפעה על פוריות הגבר והאישה הנובעות מהפרעה בהפרשת הורמונים. ירידה במשקל משפרת את המצב במקרים רבים ומאפשרת הריון.
  • בעיות אורתופדיות – עליה במשקל גורמת ליצירת עומס על השלד ובעיקר על הברכיים. ירידה במשקל יכולה להקל על תופעה זו.
  • יתר לחץ דם - הידוע כגורם סיכון משמעותי ביותר להתפתחות מחלות לב וכלי דם, מתאזן ויורד לעתים קרובות במקביל לירידה במשקל ושינויים התנהגותיים ותזונתיים.

ההשמנה המסוכנת ביותר היא ההשמנה הבטנית (באיזור הבטן העליונה). אשר נמדדת באמצעות מדידת היקף המותניים. אם היקף המותניים הוא למעלה מ- 102 ס"מ בגברים ולמעלה
מ- 88 ס"מ בנשים, אזי קיימת בעיה שיש לטפל בה. אין זה אומר ביטול השפע הקיים, מדגישה ד"ר רז, אלא לאפשר לאנשים לבחור נכון את המזון והשתייה שהם מכניסים לגופם.


אז מה ניתן לעשות על מנת למנוע השמנה?

1. להימנע מארוחות גדולות- השתדלו לחלק את האוכל לארוחות קטנות ותכופות. אכלו כל 3-4 שעות.
2. לאכול פחמימות מורכבות- חיטה מלאה, אורז, דגנים, גריסים, קטניות וכדומה. צריכת פחמימות מורכבות בכמויות מתאימות שומרת על רמות סרוטונין גבוהות למשך כל שעות הערות.
3. להימנע מאכילת עודפי ממתקים.
4. לשתות נוזלים שאינם מכילים סוכר: 8-10 כוסות לנשים ו-10-12 כוסות לגברים.
5. לשלב בתפריט שפע של ירקות.
6. לצרוך "שומנים בריאים" – שמן זית, קלונה, אבוקדו וכו'.
7. להגביל צריכת פירות – למקסימום 3 מנות ביום.
8. לצרוך מוצרי חלב עד 5% שומן.
9. לבחור סוגי בשר רזים – עוף, הודו, דגים, בקר פילה או סינטה.
10. לשמור על מצב רוח טוב ושינה טובה. מחקרים הוכיחו שמחסור בשינה תורם להשמנה.

טיפ כללי חשוב – לא להגזים בשום דבר! לא להגזים עם מזון ושתיה מתוקים, לא לאכול כמויות גדולות מאוד של מזון. ישנה חשיבות רבה להקפיד על הרגלי אכילה בריאים, וזה תפקידם של ההורים המהווים דוגמה עבור ילדיהם בהקניית הרגליםלתזונה בריאה להמשך החיים.

המון בריאות!

תפריט ניווט תחתון