תוכן עניינים

ראומה קורץ; דיאטנית קלינית; ד''ר אולגה רז;  לשעבר מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה; המרכז הרפואי ת"א
תוכניות התחקירים של רפי גינת בנושאי תזונה, ששודרו לאחרונה בטלוויזיה, העלו למודעות הציבורית נקודות חשובות, אך לא חדשות, שחשוב לרענן.


כיצד אנחנו מחליטים אלו מוצרים לקנות?

רובנו בוחרים מוצרים מתוך הרגל של שנים, יש מי שבוחר במוצר בעקבות המלצה של אדם קרוב, או לאחר צפיה בפרסומת בטלוויזיה. מעטים בוחרים את המוצרים לאחר עיון וקריאת התוויות שעל המוצר עצמו.

וחבל, הרי על פי החוק כל המידע על המוצר חייב להופיע על גבי האריזה בצורה מוקפדת וקבועה. כל הרכיבים שמכיל המוצר מפורטים על גבי האריזה, צריך רק להסתכל ולהבין את מה שקוראים, מה שיכול לסייע לנו לבחור בצורה עניינית ומושכלת את המוצר ולהחליט מדוע הוא עדיף עבורנו על פני אחר.


איך עושים זאת? איך הופכים לקונים חכמים?
לכל מוצר על גבי האריזה מופיע השם, תיאור המוצר, רשימת רכיבים, סימון תזונתי ל-100 גרם, תאריך אחרון לשימוש, שם יצרן, תכולה כוללת ולעיתים גם לאחר סינון.


למה מומלץ לתת את תשומת הלב?

  • רשימת הרכיבים כוללת את כל המרכיבים מהם מורכב המוצר, המופיעים לפי כמותם במוצר, בסדר יורד - מגדול ועד קטן. כמו כן, ניתן לאתר ברשימה זו רכיבים העלולים לגרום בעיות בריאותיות לאנשים הרגישים למרכיבים אלו, לדוגמה: גלוטן, ביצים, בוטנים וכו'.
  • הסימון התזונתי מציג מידע מפורט של הערכים התזונתיים ב- 100 גרם מוצר, דבר שמסייע לבחור מוצר ולהשוות בין מוצרים שונים.
    ע"פ החוק חייבים להופיע הערכים הבאים: אנרגיה בקלוריות, חלבון, פחמימות ושומן בגרמים ונתרן במיליגרמים.  קיימים יצרנים המפרטים בנוסף גם כמות סוכרים פשוטים, כולסטרול, חלוקת סוגי השומן כגון שומן רווי וטרנס במוצר או תכולת ויטמינים וכדומה.

דוגמה שהוצגה בתוכנית של רפי גינת:

  • רכיבים: חלב מפוסטר, שמן דקלים, מלח, מסדיר חומציות, מקריש
  • ערכים תזונתיים ל-100 גרם:
    קלוריות- 240 קק"ל.
    חלבון- 11 גרם.
    פחמימות- 2.5 גרם
    שומן- 21 גרם, שומן רווי-  9 גרם.
    נתרן- 1360 מ"ג.
    כולסטרול 0-0.5 מ"ג 

ברשימת הרכיבים מופיע כי מדובר ברכיבי חלב ושומן צמחי. אין המוצר מתיימר להיות גבינה, מילה זו איננה כתובה בשום מקום על האריזה, כך שמבחינת היצרן אין כאן הטעיה.
להבדיל, גבינה אמיתית עשויה מ- 100% חלב ללא תוספת של שומנים צמחיים (שמן דקלים).
מי שיודע לקרוא את התווית מבין שזאת לא גבינה, אלא מוצר אחר לגמרי, שאולי נראה כמו גבינה או טעמו דומה לגבינה, אך הוא אינו גבינה. הוא יראה גם שהמוצר, להבדיל מגבינה, איננו מכיל כולסטרול, זה מידע חשוב, אך הוא עדיין מכיל 21% שומן ו- 9 גרם שומן רווי, בהשוואה לגבינת פטה אמיתית שמכילה 16% שומן ומתוכו 10.5 גרם שומן רווי. כמות הנתרן גבוהה יחסית, 1360 מ"ג, הרי מדובר בגבינה מלוחה, לעומת גבינת פטה המכילה 1405 מ"ג נתרן. ניתן לראות שאין הבדלים משמעותיים בין שני המוצרים הן מבחינת כמות והרכב השומנים והן מבחינת כמות הנתרן. 

מספר מילים על שמן דקלים, אחד הרכיבים העיקריים של המוצר: שמן דקלים הוא אומנם שומן צמחי, אך שלא נתבלבל, מדובר בשומן רווי שמבחינה תזונתית הוא מקביל לשומן מן החי, כך שצמחי לא תמיד יותר בריא. מה שנכון הוא שהוא לא מכיל כולסטרול.
השמנים שלרוב משמשים בתעשיית המזון הם שמנים צמחיים, שמן דלקים ושמן קוקוס, הם שמנים רווים כמו החמאה, וככאלה, למרות שהם עצמם אינן מכילים כולסטרול, הם עלולים לגרום לעליה ברמות הכולסטרול בדם, מה שמהווה גורם סיכון למחלות לב שונות.

מהם תוספי מזון?

תוספי המזון אלו מגוון חומרים המוספים בתהליך הייצור כחלק ממאמצי היצרנים לשמר את המזון לזמן רב יותר, להאריך את חיי המדף, לשפר את המראה, המרקם, הטעם וכו'. כמו כן, אסור לשכוח שתוספי מזון שומרים על בטיחותו, במניעת התפתחות חיידקים מחוללי מחלות, בהארכת משך האחסון, בעיכוב תהליכי קלקול, בהגדלת זמינות ומגוון המוצרים.
כיוון שכיום רבים לא מכינים אוכל בעצמם ומעדיפים לקנות מזון מוכן, לא פלא שכמות תוספי המזון בתזונה גדלה והעניין בתכונות שלהם עלה.


לפי הכללים, ריכוז התוסף מוגבל לרמה הנמוכה ביותר הנחוצה בכדי שתפקידו הטכנולוגי יתממש.
החקיקה בארץ נמצאת בפיקוח שרותי המזון והתזונה במשרד הבריאות. קיימות תקנות לגבי סוגי התוספים המותרים לשימוש, סוגי המזון שאליהם מותר להוסיפם, סימון התוספים וכו'.
כל תוסף מזון המאושר לשימוש מקבל מספר שלפניו מופיעה האות E (נגזר מהתקינה האירופית- Europe).

בתוך תוספי המזון נכללים צבעי מאכל וחומרים משמרים:

  • צבעי מאכל- חומרים אשר מוסיפים למזון כדי לשמור על הצבע, להוסיף צבע או להחזיר את הצבע לקדמותו. קיימים צבעי מאכל טבעיים וסינטטיים. באתר של משרד הבריאות מופיעה רשימה גדולה של צבעים מורשים. מומלץ לבדוק אלו רכיבים רשומים, כאשר מומלצים צבעי מאכל טבעיים.
  • חומרים משמרים- מעכבים מיקרואורגניזמים כמו חיידקים המזהמים את המזון. חומרים אלו עוזרים לשפר את איכות המזון ומאפשרים לשימור ולאחסון לתקופות ארוכות.

למידע נוסף באתר של משרד הבריאות בנושא תוספי מזון 
חשוב לזכור כי לחיים בעידן המודרני יש מחיר, לעומת החיים בימי קדם ששם כל המזון שהיה, אם היה, היה אורגני, ללא גבינות ותחליפי גבינות ובלי צבעי מאכל.
לכן, מומלץ ללמוד וליישם הרגלי קניה נבונה ולבצע את הבחירות הנכונות, כדי לא לשלם בעתיד מחיר בריאותי גבוה מדי.

תפריט ניווט תחתון