תוכן עניינים

מהן סגולותיו הבריאותיות של הקקאו?

אין ספק ששוקולד הוא אחת המתנות הפופולריות ביותר. אך למה דווקא שוקולד? נכון ששוקולד איכותי ארוז בדרך כלל יפה, מה שבהחלט מעלה את ערך המתנה, ואם חבוי בה גם פן בריאותי - הרווחנו עד נקודה.

 

ממה מורכב השוקולד שאנו אוכלים?

פולי הקקאו משמשים להכנת מוצרי מזון שונים, ביניהם אבקת קקאו, חמאת קקאו ושמן קקאו, המשמשים כחומרי גלם להכנת סוגי מזון רבים, ביניהם השוקולד.
אחד המרכיבים הפעילים בקקאו הוא תאוברמין, פעולתו כמעורר דומה לקפאין, אך השפעתו על מערכת העצבים חלשה יותר. תאוברמין תורם לטעמו המריר של השוקולד.
בנוסף, הקקאו עשיר בפוליפנולים, בעלי פעילויות רבות, המסייעים בהפחתת תהליכי דלקת, בהורדת לחץ דם, ועל ידי כך מפחיתים סיכון למחלות לב. חומרים דומים נמצאים גם ביין אדום, בתה ירוק ושחור, בסויה ועוד. כמו כן, פוליפנולים משמשים כנוגדי חמצון רבי עוצמה, המסייעים במניעת מחלות לב וסרטן.

אבקת קקאו משמשת תוסף לסוגי מזון רבים. באבקת קקאו אמיתית אחוז השומן אינו גבוה וטעמה מריר. כשמוסיפים לה סוכר וחומרים נוספים, היא הופכת לשוקו, המשקה האהוב כל כך על ילדים ומבוגרים כאחד. תוספות אלה "מנטרלת" במידה רבה את היתרונות התזונתיים שבאבקת קקאו, מוסיפות קלוריות מיותרות, כך שאל לנו לשכוח ששתיית משקה קקאו בכמויות מוגזמות יכולה לתרום להשמנה.

איזה שוקולד "בריא" יותר?

כאמור, שוקולד מיוצר ממוצקי קקאו ומחמאת קקאו וקיימים מספר סוגים עם מאפיינים שונים:

  • שוקולד כהה: שוקולד ללא תוספת חלב. מכיל למעלה מ- 35% מוצקי קקאו. ככל שאחוז מוצקי הקקאו עולה, כך השוקולד נחשב לאיכותי יותר.
  • שוקולד מריר: שוקולד כהה עם תוספת אבקת חלב ותכולת סוכר נמוכה יותר.
  • שוקולד חלב: תערובת של מוצקי קקאו, סוכר ורכיבי חלב. נחשב פחות איכותי לעומת שוקולד מריר אך טעמו מתוק יותר בעקבות תוספת משמעותית של סוכר.
  • שוקולד לבן: מכיל חמאת קקאו וסוכר, לרוב אינו מכיל מוצקי קקאו. יהיו שיטענו שאין זה כלל שוקולד.

ככל שריכוז מוצקי קקאו בשוקולד גבוה יותר, כך הוא עשיר יותר בפוליפנולים. מאחר ורכיבים אלו נוטים להיהרס חלקית במהלך תהליכי עיבוד וייצור השוקולד, ברור שכמותם בשוקולד נמוכה יותר מאשר באבקת קקאו טבעית.
כדאי לצרוך שוקולד בעל אחוז מוצקי קקאו גבוהים ככל האפשר, מעל 70%, כדי להרוויח מיתרונותיו הבריאותיים.

חשוב לזכור שלמרות כל היתרונות, כל סוגי השוקולד, ללא יוצא מן הכלל, אף האיכותיים ביותר, מכילים כמויות גדולות של סוכר וקלוריות, כך שאכילת השוקולד צריכה להיעשות בצורה מבוקרת.



כדי שהשוקולד לא יזיק לבריאות, מומלץ להגביל את צריכתו ל-1-4 קוביות שוקולד מריר ליום (עד 25 גרם). את משקה הקקאו כדאי להכין מאבקת קקאו טבעית, כפית 1 לכוס נוזלים – מים רותחים עם חלב או חלב נקי. כל זה מוסיף כ-120 קלוריות ביום לתפריט, ויש להפחית ממתקים אחרים.

תפריט ניווט תחתון