תוכן עניינים

מחלת לב היא סיבת המוות השנייה בשכיחותה באוכלוסייה המבוגרת בישראל (מעל גיל 45). עשרות אלפי ישראלים סובלים מדי שנה מאירוע לבבי, ואלפים מהם מתים כתוצאה מכך. הבשורה המעודדת: בעשור האחרון מגמת התמותה ממחלות לב יורדת באופן עקבי. אם נרחיק את זווית ההסתכלות על התמונה, נגלה מאות אלפי ישראלים הנמצאים בסיכון לאירוע לבבי. מעבר לגורמי הסיכון ההתנהגותיים הידועים למחלות לב ביניהם: השמנה, עישון, כולסטרול גבוה ולחץ דם גבוה, הרי שגם ההיסטוריה המשפחתית היא גורם סיכון. למי שכבר עבר אירוע לבבי – קיימות מסגרות לשיקום, שהוכחו כיעילות ומועילות במניעת אירועים לבביים חוזרים ומעבר לאורח חיים בריא. אך מה עם האוכלוסייה בסיכון שטרם חלתה? האיגודים המקצועיים הבינלאומיים הוציאו הנחיות לבדיקות בני משפחה של חולים שעברו אירוע לב, כדי לאתר אוכלוסייה בסיכון גבוה ולטפל בה, אך בפועל – תכניות מובנות לאוכלוסייה בסיכון, שטרם חלתה, הן מועטות. הפעילות העיקרית המוצעת לאנשים הנמצאים בקבוצות סיכון הינן פעילות גופנית מותאמת, תזונה נכונה ושמירה על אורח חיים בריא.

 



מחקר שפורסם בכתב העת האמריקאי The American College of Cardialogy, מצא כי ניתן להפחית את הסיכון לאוטם שריר הלב בעד 86%. במחקר השתתפו למעלה מ- 20,000 גברים בני 45-79, "בריאים" עם גורמי סיכון לתחלואת לב וכלי דם. במהלך המחקר מילאו המשתתפים שאלונים שבדקו את הרגלי התזונה שלהם, צריכת אלכוהול, עישון, היקף מותניים ומדדי ביצוע פעילות גופנית. החוקרים עקבו אחרי המשתתפים במשך 11 שנה, ומצאו כי מי שקיים אורח חיים בריא, בכל חמשת הפרמטרים שהוזכרו לעיל הפחית את סיכוייו לפתח אוטם בשריר הלב ב - 86%, בהשוואה למי שלא ענה על אף אחד מהפרמטרים. משתתפים שהתקיימו אצלם רק חלק מחמשת הפרמטרים הפחיתו את הסיכוי לאוטם בכ – 79%, והסיכון לאוטם שריר הלב על בקרב אותם המשתתפים אשר שמרו פחות על  אורח חיים בריא. נתון מעניין נוסף: מי שצרך "דיאטה בריאה" שכללה פירות וירקות, מעט שומן, דגנים, דגים ומעט אלכוהול  ולא עישן הפחית את הסיכון לאוטם בכ – 65%. לדברי ד"ר אילן קיציס, קרדיולוג בכיר במרכז למניעה ולשיקום הלב במרכז הרפואי תל-אביב: "זהו נתון מצויין אבל לא מפתיע, כיוון שגם מחקרים קודמים שנעשו על אנשים עם גורמי סיכון וללא מחלת לב ידועה, שטיפלו בגורמי הסיכון, נמצא כי היתה ירידה משמעותית בסיכון לאירועי לב. זוהי מהות המניעה הראשונית". 


ד"ר קיציס מוסיף: "אחד הקשיים הניצבים בפני אנשים בבואם לקבל טיפול מונע הוא נושא המוטיבציה. לאנשים שעוברים טראומה של אירוע לב, יש מוטיבציה גבוהה למניעת אירוע חוזר. לעומתם, קשה להניע לפעולה מי שטרם עבר אירוע ואינו חי את הסכנה בה הוא נמצא. חשוב שכולם יידעו שקיומו של האירוע הלבבי הוא רק ביטוי למחלת הלב שמבעבעת בגוף מזה שנים רבות ולא ידענו עליה. על מנת  להפחית את התחלואה ממנה, ובכדי לאפשר לנו לשלוט בגופנו – ולא שגופנו ומחלותינו ישלטו בנו – עלינו לשמור על הגוף ולפעול לטובתו שנים רבות קודם לכן. חינוך הציבור על ידי הצהרות והנחיות מטעם איגודי הרופאים והקרדיולוגים בעולם העלה למודעות את גורמי הסיכון אבל לא ממש הצליח לשנות אורחות חיים. האמירות "מלמעלה" של הממסד הרפואי הגם שמאוד מוגדרות ומדויקות לא הצליחו לחדור מספיק עמוק ומספיק חזק למרקם חייהם של האנשים. צריך לעשות עוד בעניין זה ובהקדם. תחילה ברמה הממלכתית בהמשך ברמה הסביבתית ולבסוף ברמת הפרט. מדובר במלחמה על בריאות הציבור המשיקה גם לאספקטים כלכליים כבדי משקל. צעדים מסוימים בוצעו כבר, לדוגמא, סימון מוצרי מזון (תהליך שנמצא בחיתוליו), איסור מכירת משקאות ממותקים בבתי ספר ועוד כהנה וכהנה ניסיונות ותקנות. אבל המרחק שלנו מהצלחה עדיין ענק".

"אנו במרכז למניעה ושיקום הלב במרכז הרפואי תל-אביב, שמים לנגד עינינו את נושא המניעה הראשונית בחולים עם גורמי סיכון בדגש על רמת הפרט, ומציעים פעולות שמביאות לצמצום התחלואה, בנוסף לטיפול מקיף ואיכותי בחולים שעברו כבר אירוע לבבי".

המרכז למניעה ולשיקום הלב במרכז הרפואי תל-אביב הרחיב את פעילותו, ופותח את שעריו הן לחולי הלב והן לאנשים בריאים אשר מעוניינים לשמור על מצבם הבריאותי. במסגרת שירותי המרכז כל מתעמל נפגש עם קרדיולוג בכיר המומחה לגורמי סיכון, עם אחות בעלת הסמכה בטיפול נמרץ קרדיולוגי ועם פיזיולוגים (מאמני כושר מומחים) אשר בונים, ביחד איתו, את תכנית האימונים המותאמת לו אישית. ההתאמה של תכנית האימונים האישית יכולה לסייע בהתמדה ובשמירה על מסגרת הפעילות. הליווי המקצועי שמאפשר הזדמנות לבירור, לשאלות ולשינוי בתוכנית האימונים, מגדיל את הסיכוי להתמדה והקפדה מצידם של המתעמלים. כל מתעמל זוכה לפגישות מעקב עם הצוות המקצועי לבדיקת השיפור במדדים הקליניים ובתחושותיו הסובייקטיביות. בנוסף, המרכז מציע ללקוחותיו שירותי ייעוץ תזונתי וייעוץ פסיכולוגי, שניתנים על ידי אנשי מקצוע מהשורה הראשונה ושגם הם מהווים חלק ממערך המניעה הכולל. שירותים אלו מבטאים את התפיסה ההוליסטית המקובלת כיום ברפואה בארץ ובעולם כולו, שמטרתה לפעול למניעה תחילה!

המרכז למניעה ושיקום לב מפעיל תוכנית חדשה "לחיות בריא" - תכנית למניעת מחלות לב ושמירה על אורח חיים בריא. למידע נוסף לחץ כאן

תפריט ניווט תחתון