תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

אינדקס המצבים הרפואיים


מהי גלאוקומה

גלאוקומה היא מחלת עיניים שכיחה בקרב האוכלוסייה המבוגרת, הפוגעת בעצב הראייה. גלאוקומה נגרמת לרוב בשל לחץ תוך עיני מוגבר בעקבות חוסר ניקוז יעיל של הנוזל התוך עיני בשל סיבות שונות וגורמת בשלביה הראשונים לפגיעה בראיה ההיקפית של שדה הראייה.  כשלא מאובחנת ומטופלת בזמן, הגלאוקומה מתקדמת ומובילה לאיבוד ראייה נרחב יותר הפוגע בראייה המרכזית עד למצב של עיוורון מוחלט.

כיום, אבחון מוקדם של המחלה וטיפול מתאים ימנעו את התדרדרות המחלה וימזערו נזקים לעצב הראייה.

נכתב ע"י : ד"ר אלדר רוזנפלד, מומחה ברפואת עיניים, גלאוקומה וגלאוקומה בילדים.

לא הרבה יודעים אבל גלאוקומה אינה מחלה של מבוגרים בלבד, גם ילדים עלולים לסבול ממנה ולכן אבחון וטיפול מוקדם חשובים ומשמעותיים לשמירת הראייה לטווח ארוך בילדים אלו.

 



מהי גלאוקומה בילדים

גלאוקומה בילדים אינה נפוצה, השכיחות נעה בין 1:10,000-1:20,000.

בדומה למבוגרים, המחלה פוגעת בעצב הראיה בשל לחץ תוך עיני מוגבר.

גלאוקומת ילדים יכולה להופיע כבר בלידה או בשנה הראשונה לחיי הילד. רוב מקרי הגלאוקומה בילדים הם מקריים וב-10-40% מהמקרים ישנו מרכיב תורשתי. המחלה יכולה להיות מוגדרת כראשונית (ללא מחלות עיניות אחרות), או כמשויכת למחלות עיניות אחרות כמו למשל חבלות עיניות, שימוש ממושך בסטרואידים או למחלות סיסטמיות אחרות,  כגון דלקות פרקים ומחלות אוטואימוניות וגנטיות שונות. גם בגלאוקומה ילדים כאשר המחלה אינה מטופלת כראוי היא יכולה לגרום לפגיעה משמעותית בראיה עד עיוורון בלתי הפיך.

 

אבחון גלאוקומה בילדים

עד גיל 4 בד"כ ישנם סימנים חיצוניים בעין המעידים על כך שעלולה להיות בעיה. הסימנים המדליקים נורת אזהרה הם:

  • עין גדולה יותר ביחס לשנייה. במקרה ושתי העיניים, עיניים הגדולות ביחס לגיל הילד.
  • קרנית (החלק הקדמי של העין) הופך לעכור ומקבל גוון אפרפר-לבן
  • דמעת מרובה
  • רגישות לאור (פוטופוביה)

בילדים מעל גיל 4 אין סימנים חיצוניים הנראים לעין, אלא רק בדיקה שגרתית וממצאי רופא עיניים יכולים להעיד על חשד לגלאוקומה.

בקרב תינוקות וילדים קטנים לרוב יש צורך לבצע בדיקה תחת הרדמה כללית. ישנם מקרים שכבר מגיל שנתיים ניתן לבצע בדיקת עיניים יעילה במרפאה ללא צורך בהרדמה.
האבחון מתבסס על ממצאי בדיקות קליניות שמבצע רופא מומחה בתחום הכוללות: 

  • בחינת תקינות ראש עצב הראיה בעזרת עדשה, צילום ו- OCT אשר בוחן את עובי סיבי עצב הראייה. לרוב תבוצע השוואה בנקודת זמן שונות.
  • בחינת קיומם של ממצאים פתולוגים על הקרנית כגון קרנית גדולה ביחס לגיל הילד/ה, חוסר שוויון בין העיניים של גודל הקרנית. סדקים בקרנית (Haab striae), הנגרמים כתוצאה מהלחץ המוגבר ועלולים לגרום לעכירויות או צלקות.
  • מדידת אורך גלגל העין בעזרת מכשיר אל-קולי (אולטרה סאונד) וכן מדידת התשבורת (רפרקציה) של העין.
  • בדיקת שדה ראייה היקפי, ניתן לנסות לאמוד החל מגיל 8 לערך, מכיוון שהבדיקה דורשת מהילד יכולת ריכוז ושיתוף פעולה.
  • בחינת כושר תפקוד מערכת הניקוז, מתבצעת בבדיקה תחת הרדמה אצל ילדים קטנים או במרפאה אצל ילדים בוגרים, בעזרת עדשה מיוחדת המונחת ישירות על גלגל העין.

 

הטיפול בגלאוקומה בילדים

הטיפול בגלאוקומה ילדים מותאם לפי סוג הגלאוקומה ממנה סובל הילד במטרה להפחית את הלחץ התוך עיני וכולל:

  •  טיפול תרופתי, במתן טיפות עיניים או דרך הפה. לעיתים קרובות כטיפול נלווה לניתוח.
  • טיפול ניתוחי שמטרתו לפתוח את המערכת ניקוז הטבעית של העין שלא הבשילה כראוי ולכן אינה מתפקדת או יצירת דרך ניקוז חלופית- היקפית למערכת הניקוז הטבעית של העין. ההחלטה לבצע הניתוח, עיתוי ביצועו וסוג הניתוח (גוניוטומיה, טרבקולוטומיה,  טרבקולקטומיה ומסתם ניקוז) תלויים במצב העין ובממצאים המתגלים בבדיקה. כפי שצויין, ישנם מספר סוגי ניתוחים ולעתים יש צורך בביצוע יותר מסוג אחד של ניתוח בכדי לאזן את מידת הלחץ התוך עיני. 


מעקב

ילד הסובל מגלאוקומה יהיה תחת מעקב כל חייו ובמיוחד בתקופה המיידית שלאחר ניתוח בשל העובדה כי מידת הלחץ התוך עיני עלולה לעלות גם לאחר תקופה שבה הושגה יציבות בערכיה. שיתוף פעולה הדוק של הורי הילד יחד עם הרופא המטפל בו הם המפתח להצלחת הטיפול ויגדילו את סיכוייו לשמר את מצבה של העין כמו כן בניית תכנית שיקום הראייה במידת הצורך.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון