מהו (Remicade (infliximab?
התהליך הדלקתי בדלקת מפרקים הינו מורכב ומערב מספר רב של חומרים המופרשים על ידי תאי דלקת. אחד החומרים המרכזיים בתהליך הדלקתי, הנו TNFα .Remicade הינו תרופה המכילה נוגדן המכוון ספציפית כנגד TNFα, קושר אותו ומנטרלו. עקב כך, מושגת ירידה משמעותית בתהליך הדלקתי, עם הקלה בתסמיני הדלקת הכוללים כאבים נפיחות ונוקשות במפרקים, ועיכוב תהליכי הנזק למפרק.מהן ההתוויות למתן Remicade?
טיפול זה נמצא מועיל במספר סוגים של דלקות מפרקים, כגון דלקת מפרקים שיגרונתית (Rheumatoid arthritis), דלקת מפרקים פסוריאטית, דלקת מקשחת של השדרה - Ankylosing Spondylitis, דלקת מפרקים המלווה מחלה דלקתית של המעי ומצבים אחרים. התרופה רשומה בסל הבריאות להתוויה של דלקת מפרקים שיגרונתית אחרי כישלון של לפחות 3 תרופות מקובלות כולל מתוטרקסאט; לדלקת מפרקים פסוריאטית, אחרי כשלון של לפחות 2 תרופות ולדלקת שדרה מקשחת (Ankylosing Spondylitis), אחרי כישלון של תכשירים אנטי-דלקתיים שאינם סטירואידליים.איך ניתן Remicade?
הטיפול ניתן בעירוי דרך הוריד, במשך 3 שעות לפחות, במסגרת אשפוז יום, ותחת השגחת הצוות הרפואי. הטיפולים ניתנים בדרך כלל אחת לשמונה שבועות, לאחר תקופת התחלה בה ניתן העירוי במרווח של שבועיים ולאחר מכן במרווח של ארבעה שבועות. לעיתים קרובות התרופה ניתנת ביחד עם המשך הטיפול במתוטרקסאט או תרופה מקבילה. המינון הדרוש נקבע לפי משקל המטופל וסוג המחלה.מהן ההכנות לטיפול?
לפני תחילת הטיפול יש לוודא שהחולה אינו סובל מתהליך זיהומי כרוני או ממאירות ידועה. כמו כן, עקב דווחי מקרים על התעוררות שחפת סמויה וזיהומים אחרים תחת טיפול ברמיקייד,יש לבצע בדיקת סקירה לשחפת סמויה (בעזרת צילום חזה ותבחין עור לשחפת) ולנגיפי דלקת כבד.מהן תופעות הלוואי השכיחות של Remicade?
- בטווח המידי, תוך כדי קבלת העירוי, יתכנו תופעות של רגישות-יתר, כגון: גירוד, פריחה, תחושת חום, כאבים בחזה, קושי בנשימה ובמקרים קיצוניים ירידה בלחץ הדם. לרוב ניתן להתגבר על תופעות הלוואי על-ידי האטת קצב העירוי ומתן תכשיר אנטי-אלרגי.
- בטווח הארוך, ה Remicade גורם לדיכוי מסוים של המערכת החיסונית ובעקבותיו תתכן נטייה לזיהומים שונים. לכן, יש להימנע ממגע קרוב עם אנשים הסובלים ממחלות זיהומיות מדבקות, להימנע מקבלת ה Remicade בזמן מחלת חום הקשורה לזיהום, ולדווח לרופא המטפל, לפני הטיפול, על מחלות חום או זיהומים שאירעו בתקופה האחרונה.
מהו המעקב המקובל בזמן הטיפול?
יש צורך בהערכת יעילות הטיפול על ידי הריאומטולוג המטפל. כמו כן, נהוג לבצע מעקב אחר מדדי דלקת, ספירת דם תפקודי כבד, הערכה תפקודית ולעתים צילומי מפרקים.איך מגיעים לטיפול?
התרופה מסופקת על-ידי קופות החולים, לאחר המלצת הראומטולוג המטפל ובהתאם לקריטריונים שנקבעו. בקופת חולים, נמסרת התרופה בצורת בקבוק אבקה, אותו יש לאחסן במקרר (לא בפריזר) ולהביאה בקירור (בעזרת קרחום) למכון הריאומטולוגי ביום הטיפול. יש להצטייד בטופס 17 המכסה בדיקת רופא ועירוי.