שיחזור מיקרו-וסקולרי של עצמות ורקמות רכות

Free Flaps / Microvascular Surgery

מדוע מבוצעת הפעולה?

מיקרוכירורגיה היא טכניקה המאפשרת העברת רקמות (עור, שריר, עצם) ממקום מסוים בגוף למקום המרוחק ממנו, ושבו ניתן לוותר על אותן רקמות באזור ממנו הן נלקחו על מנת לשחזר או לשמר איבר אשר נמצא בסכנה. השיטה מאפשרת גם החזרת איברים קטועים למקומם – זאת באמצעות ביצוע חיבורים או השקות מיקרוסקופיות של כלי דם ועצבים קטנים (עד גודל של מילימטר אחד), בכדי לחדש את אספקת הדם אל הרקמה המועברת. בשל הגודל המזערי ועדינות המבנים אותם מנתחים, נעשה שימוש בכלי ניתוח עדינים במיוחד וכן במיקרוסקופ מיקרוכירורגי באמצעותו מתבצעת תפירת כלי הדם עם חוטים בעובי של כ 18 מיקרון, דקים בהרבה משערת אדם. ההתוויות לשחזור מיקרוכירורגי רבות ומגוונות וניתוח מיקרוכירורגי יבוצע בעיקר במקרים בהם אין אפשרות שחזור אחרת. לדוגמא: לחולים אשר עוברים כריתות נרחבות של סרטן העור מעל פניהם, להם ניתן להעביר כיסויי עור נרחבים מאמת היד או הגב.
בנפגעי טראומה, נדרשת המיקרוכירורגיה להחזרת איברים קטועים כמו אצבעות, ידיים, רגליים, קרקפת, אוזניים ואיבר המין. במקרים של פציעות בתאונות דרכים, פיגועי טרור או פציעות מלחמה, מקרים בהם קיימים חסרי רקמה רכה טראומטיים אשר אינם מאפשרים סגירה מסוג אחר ואשר יסכנו את הנפגע בשל חשיפה של מבנים פגיעים כמו עצם, כלי דם, מוח או עצבים, תספק המיקרוכירורגיה הגנה מתאימה על ידי העברת שריר לכיסוי וריפוי האזור הפגוע . באמצעות שיטה זו ניתן להציל גפיים אשר עמדו לפני קטיעה.
המיקרוכירורגיה מטפלת גם בתוצאותיה המאוחרות של הטראומה, כמו בזיהום עצם כרוני ובפצועי כוויות, בהם ניתן לבצע שחזור מיקרוכירורגי לשחרור קונטרקטורות (התכווצויות רקמה). לשחזור מיקרוכירורגי יש גם התוויות אלקטיביות, כמו שחזור פגמים מולדים ושחזורים אסטטיים לאחר תאונה או סרטן.
לצורך השלמה מקצועית ואיכותית של משימת שחזור מיקרוכירורגית, נדרשת פעולה רב תחומית הכוללת את הכירורג האונקולוגי, הטראומטולוג, האונקולוג, הרדיולוג, הפתולוג, המרדים והצוות הסיעודי, הפיזיותרפי והמשקם, שכולם לוקחים חלק בהצלחת הפעולה.

 


מהן התוצאות המצופות מהפעולה?

החזרת תפקוד ו/או הגנה על אזורים חיוניים בגוף ו/או שיפור אסתטי. תלוי במטרה לשמה בוצע הניתוח.

 


כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?

ניתוח לשחזור מיקרו-וסקולרי של עצמות ורקמות רכות מבוצע לרוב בהרדמה מלאה. הניתוח מתבצע במספר שלבים: שלב כריתת הגידול או הטרית והכנת הפצע, שלב גילוי כלי הדם אליהם ניתן להתחבר באזור המיועד לשחזור, שלב הרמת המתלה המשחזר (רקמה רכה כגון עור ו/או שריר עם או בלי רקמת עצם) וניתוקו מאספקת הדם שלו, שלב החיבור המיקרוכירורגי של כלי הדם של הרקמה הנתרמת באזור המשוחזר (בסיוע מיקרוסקופ), והשלב האחרון בו מעצבים את המתלה במקומו החדש על מנת לקבל כיסוי טוב, תפקוד מתאים, ועיצוב אסטטי.

 


באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?

הרדמה כללית

 


כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?

מעל כשמונה שעות.

 


מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?

ככל פעולה כירורגית פולשנית, גם ניתוח לשחזור מיקרו-וסקולרי של עצמות ורקמות רכות איננו חף מסיכונים ומסיבוכים, שחשוב מאוד להיות מודעים אליהם, טרם קבלת ההחלטה על ביצוע ניתוח. הסיכונים והסיבוכים העיקריים של הניתוח כוללים דימום, זיהום, פגיעה עצבית, נמק של המתלה עקב אספקת דם לקויה אליו (המצריך ניתוח נוסף בניסיון להחזיר אספקת דם תקינה אליו) והצטלקות לא אסתטית.

 


איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?

  • לקראת הניתוח יש לבצע בדיקות דם, כולל ספירת דם, כימיה, אלקטרוליטים, תפקודי כבד ותפקודי קרישה.
  • נוסף על כך יש לבצע א.ק.ג. וצילום חזה.
  • לעיתים יש צורך בבדיקות הדמיה שונות כגון צילום רנטגן, טומוגרפיה ממוחשבת (CT) ו-MRI.
  • במידה ואתה נוטל תרופות באופן קבוע, עליך להיוועץ ברופא המטפל. אם אתה סובל מלחץ דם גבוה או ממחלת לב, עליך לקחת את התרופות הקבועות שלך כסדרן.
  • אם אתה נוטל תכשירים נוגדי קרישה (כולל אספירין, פלויקס) או מדללי דם (כגון קומדין), עליך להפסיק נטילתם שבוע טרם הניתוח ולהיוועץ ברופא המטפל אם יש צורך בתחליפים.
  • עליך להישאר בצום מוחלט 8 שעות לפני הניתוח, אם הניתוח יבוצע בהרדמה כללית.

 


מה יקרה אחרי הניתוח?

לאחר סיום ההליך הכירורגי, שוהה המטופל כשעתיים במחלקת ההתאוששות, כדי לוודא התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח. לאחר מכן, הוא מועבר למחלקה, ומספר שעות לאחר מכן מסייעים לו לרדת מהמיטה ולשבת בכורסה. לעיתים יש צורך בבדיקות שונות על מנת להעריך את זרימת הדם אל המתלה במקומו החדש (לדוגמה: אולטרסאונד דופלר). שחרור מבית החולים אפשרי לאחר כשבוע או שבועיים מיום הניתוח (תלוי בגודל הניתוח ומצבו הגופני של המנותח טרם הניתוח).

 


ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?

השלב האחר ניתוחי הינו ארוך ומורכב, ואינו פשוט לחולה ולצוות. הוא דורש מעקב אינטנסיבי אחרי המתלה על מנת לגלות, מוקדם ככל האפשר, כשל וסקולרי (של כלי דם) בכדי לאפשר ניסיון כירורגי לחבר מחדש את כלי הדם החסומים. הזמן הדרוש להתאוששות מלאה ולתפקוד מיטבי של המנותח כמו גם של האזור המשוחזר תלוי במספר גורמים כולל סוג הניתוח וגודלו ומצבו הבריאותי הכללי של המנותח לפני הניתוח.
אם לאחר שחרור המטופל לביתו חום גופו עולה על 38 מעלות או אם הוא סובל מסימפטומים מדאיגים ופתאומיים אחרים – יש לדווח על כך מייד וללא דיחוי לרופא המנתח או לאחות התורנית.

 


קישורים רלוונטיים באינטרנט

https://emedicine.medscape.com