היסטרוסקופיה אבחנתית

Diagnostic Hysteropscopy

מדוע מבוצעת הפעולה?

היסטרוסקופיה משמעותה הסתכלות ('סקופיה') לתוך הרחם ('היסטרו'). השיטה מאפשרת הדמיה ויזואלית של חלל הרחם לצרכים אבחנתיים, כגון דימומים לא סדירים, בעיות פוריות, פוליפים ברחם, הידבקויות תוך-רחמיות, או שרירנים (מיומות). הבדיקה פשוטה ומהירה, ומספקת מידע לגבי חלל הרחם ותקינותו.

היסטרוסקופיה אבחנתית מבוצעת גם במידה וקיים חשד למבנה לא תקין של הרחם (כגון רחם דו-קרני או חשד למחיצה תוך-רחמית), וכן אם התגלו ממצאים מחשידים כגון פוליפ ברירית הרחם בבדיקת אולטרה סאונד שגרתית. בהתאם לממצאים ולצורך, היסטרוסקופיה תבוצע לעתים כשלב מקדים טרם ביצוע היסטרוסקופיה טיפולית, וכן לאחריה, כבדיקת ביקורת.

מהן התוצאות המצופות מהפעולה?

הפעולה מבוצעת על מנת לענות על צרכים גינקולוגיים אבחנתיים. עם קבלת האבחנה, ניתן יהיה לקבל החלטות לגבי המשך הטיפול המיטבי, שיביא לפתרון הבעיה במידת האפשר.

כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?

היסטרוסקופיה אבחנתית למטרת ברור דימומים רחמיים תבוצע במרפאה, ובמרבית המקרים אינה דורשת כלל אשפוז או הרדמה. הבדיקה מבוצעת כשהמטופלת שוכבת על כסא בדיקה גינקולוגי.
במהלך הבדיקה יחדיר הרופא את ההיסטרוסקופ שמורכב מסיב אופטי בקוטר 3-5 מילי-מטרים לחלל הרחם. בקצה הסיב האופטי מותקנת מצלמת וידאו משוכללת שמאפשרת צפייה על תוכן הרחם בזמן אמת, על גבי צג במרפאה. על מנת לאפשר הסתכלות מעמיקה של כלל חלל הרחם יש צורך להרחיבו באמצעות החדרת גז (בדרך כלל פחמן דו-חמצני, Co2) או נוזל (במרבית המקרים, תמיסה פיסיולוגית) אל  חלל הרחם. החדרת הגז או הנוזל מבוצעת אף היא דרך ההיסטרוסקופ. משהורחב חלל הרחם כנדרש, יבחן הגינקולוג את כלל מבנה הרחם ותוכנו, על מנת לאבחן אם קיימת בעיה, ואת מהותה המדויקת (אם קיימת כזו). בסיום הפעולה, מוצא ההיסטרוסקופ מחלל הרחם.
היסטרוסקופיה היא פעולה קצרה ופשוטה, ולרוב אף נטולת כאב. לאחר הפעולה, תשוחרר המטופלת לביתה.

באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?

ללא

כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?

10-30 דקות

מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?

הדמיה ויזואלית של חלל הרחם נחשבת לפעולה רפואית קצרה, פשוטה ועם פרופיל סיכונים נמוך מאוד.

חרף זאת, חשוב להיות ערים לסיכונים ולסיבוכים שעלולים להתעורר במהלך היסטרוסקופיה אבחנתית. על מנת לצמצם את שיעורם, יש ליידע את המנתח לגבי הרקע הרפואי והאישי על המטופלת המועמדת לפעולה, כדי שיוכלו להתאים את הטיפול המתאים ביותר הן למצב הרפואי והן למצב האישי. 

סיבוכים אינם שכיחים בפעולה זו, ומתרחשים בפחות מ- 1% מהמקרים. סיבוכים אפשריים כוללים בעיקר דימום וזיהום. במקרים נדירים מאוד יתכן ניקוב של דופן הרחם. מצב זה מחייב ניתוח.

איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?

היסטרוסקופיה אבחנתית אינה דורשת כל הכנה מוקדמת. ניתן להמשיך בחיי השגרה,  ולאכול ולשתות כרגיל לפני ביצוע הפעולה. יש להצטייד בסיכום רפואי מרופא המשפחה או מהרופא המטפל, שכולל אבחנות ותרופות שאת לוקחת, על מנת שהמנתח והמרדים יקבלו את מירב המידע האישי והרפואי. חשוב במיוחד לדון בעבר המיילדותי של המטופלת, סדירות ואופי המחזור, וכן בכל ניתוח גינקולוגי שעברה בעבר.

סיום המחזור החודשי הוא הזמן המתאים ביותר לביצוע היסטרוסקופיה אבחנתית, מאחר ובשלב זה רירית הרחם דקה ולכן מאפשרת התבוננות טובה ומדוייקת במבנה הרחם.

אין לבצע את הפעולה בהריון, מאחר והיא עלולה לגרום להפלה. לכן, טרם הבדיקה יש לשלול אפשרות של הריון. כמו כן, אין לבצע היסטרוסקופיה אבחנתית אם קיים זיהום באיברי הרביה, ובקרב מטופלות שחולות בסרטן באזור הרחם.

מה יקרה אחרי הניתוח?

היסטרוסקופיה אבחנתית היא פעולה קצרה שאינה מחייבת השגחה או אשפוז בבית החולים. במרבית המקרים, תשוחרר המטופלת כחצי שעה לאחר הפעולה.

ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?

ניתן לחזור לפעילות שגרתית למחרת הבדיקה. דימום נרתיקי קל או הכתמה דמית שכיחים מאוד אחרי הבדיקה, אך המטופלת אינה צפויה לסבול מכאב משמעותי.

בכל מקרה של עליית חום מעל 38 מעלות, דימום משמעותי, הקאות בלתי פוסקות, או הופעת סימפטומים חריגים ופתאומיים אחרים, יש לפנות בהקדם לאחות המחלקה או לרופא המטפל. במידת הצורך, יש לפנות לחדר המיון להמשך ברור.