כריתת תוספתן (אפנדיקס)

Appendectomy

מדוע מבוצעת הפעולה?

 

 

מדוע מבוצעת הפעולה?

אפנדיציטיס (appendicitis) היא דלקת חריפה של התוספתן (ומכאן שמה השגור, 'אפנדיציט'). דלקת זו שכיחה בעיקר בגילאים 20-40, אך תיתכן בכל קבוצת גיל. דלקת התוספתן מאופיינת בכאב בטן עמום שמתחיל באזור מרכז הבטן ומתפשט לעבר החלק הימני התחתון, ובהרגשה כללית רעה, הכוללת גם חום, הקאה ושלשול.

מקובל לחשוב כי התוספתן הוא חלק ממערכת העיכול שהתנוון לאורך שנות ההתפתחות והאבולוציה של גוף האדם. תפקידו כיום אינו מוגדר, אם כי ייתכן שיש לו חלק במערכת החיסון של הגוף.

התוספתן הוא מקטע צר של המעי שקוטרו כסנטימטר, ואורכו 3-10 סנטימטרים. התוספתן מסתעף מהמעי הגס הימני, בנקודת החיבור של המעי הדק למעי הגס, ומהווה מעין 'dead-end' (דרך ללא מוצא) בקצה המעי הגס. אצל מרבית האנשים יימצא התוספתן בבטן הימנית התחתונה, אך לעתים ניתן למצוא אותו גם באגן, סמוך לגב, מאחורי המעי הגס, ואף באזור הכבד, בבטן הימנית העליונה.

אבחנה חד משמעית של דלקת התוספתן עשויה להיות קשה, מאחר וסימני המחלה כלליים, ואופייניים למגוון מחלות בטן אחרות.

כיום, כחלק מתהליך האבחון, מקובל לבצע סריקת CT או אולטרה סאונד בטן, כדי לאשר או לשלול את האבחנה. חשיבות האבחון גבוהה, מאחר וללא טיפול מתאים, מצבו של המטופל עלול להחמיר, החום צפוי לעלות וההקאות יחמירו. במקרה של ניקוב התוספתן, המטופל עלול לסבול מחום גבוה, צמרמורת, וכאבי בטן חמורים ומפושטים, עד כדי סכנת חיים של ממש.

הטיפול המקובל והשגרתי בדלקת התוספתן הוא ניתוחי, ובמהלכו נכרת התוספתן המודלק. דלקת חריפה של התוספתן מחייבת ניתוח דחוף, אך תיתכן גם דלקת כרונית שאינה כרוכה בסיכון לניקוב התוספתן. במקרה זה ניתן לקבוע את מועד הניתוח בהתאם לרצונו של המטופל.

יש לציין שאצל כ- 2-3% מהמטופלים שמנותחים לצורך טיפול בדלקת התוספתן, מתברר במהלך הניתוח כי האבחנה היתה שגויה, וכי למעשה לא היה כלל צורך בניתוח.

שיעור "טעות" זה נחשב לסביר ומקובל בעולם הרפואה, בשל הקושי בשלילת אבחנה של דלקת התוספתן כאשר קיימים הסימפטומים האופייניים לה, ומשום שבשיקולי בטיחות המטופל – עדיף לבצע ניתוח קטן ושגרתי, מאשר לקחת את הסיכון של תוספתן שיתפוצץ בבטן, ויביא לסכנת חיים.

 


מהן התוצאות המצופות מהפעולה?

מהן התוצאות המצופות מהפעולה?

ניתוח זעיר-פולשני לכריתת התוספתן צפוי לפתור את הבעיה במלואה. לאחר ההתאוששות מהניתוח, צפוי המטופל לחזור לחיים שגרתיים לחלוטין, ואין עליו כל מגבלות רפואיות שהן.

 


כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?

כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?

ניתוח לכריתת התוספתן מבוצע בשיטה לפרוסקופית (זעיר-פולשנית), בהרדמה כללית, שמשמעותה כי המטופל ישן שינה עמוקה, אינו חש כל כאב, ואינו מודע כלל למצבו.
סמוך למועד תחילת הניתוח יחובר המטופל לאינפוזיה דרכה יזליף המרדים חומרי הרגעה על מנת להפחית את תחושת החרדה של המטופל. בעבר היה נהוג לבצע ניתוח זה בגישה פתוחה (כלומר: בחתך רחב), שחייבה את פתיחת הבטן – אולם שיטה זו נזנחה כמעט לחלוטין, וכיום מקובל לבצע את הניתוח בטכניקות לפרוסקופיות (זעיר-פולשניות).

בתחילת הניתוח, יבצע המנתח 2-3 חתכים קטנים בבטן, דרכם יוכנסו כלי הניתוח. הלפרוסקופ, שבקצהו מצלמה, יוחדר דרך חתך נוסף באזור הטבור. במהלך הניתוח, ניתן לצפות באזור המנותח על גבי צג בחדר הניתוח. על מנת להקל את הגישה אל אזור התוספתן, ינפח המנתח את הבטן בעזרת גז פחמן דו חמצני. התוספתן ינותק מאספקת הדם, וייכרת. בסיום הניתוח, החתכים יתפרו או יודבקו, ויחבשו.

על אף היתרונות שבשיטה הלפרוסקופית, שכוללים חתכים קטנים יותר ולכן פחות צלקות ופחות כאב לאחר הניתוח, וכן זמן אשפוז והתאוששות קצרים יותר, הניתוח אינו מתאים לכל מקרה או לכל מטופל. מטופלים שמנים במיוחד, וכן מטופלים שסבלו בעבר ממקרי הדבקויות באזור האגן (בעקבות מחלה, ניתוחים קודמים או זיהום), אינם מתאימים לשיטה זו.

במקרים מסוימים, במהלך הניתוח הלפרוסקופי עלול להיווצר צורך לעבור לניתוח בגישה פתוחה, שמשמעותו חתך גדול יותר. בדומה לכריתה בלפרוסקופיה, התוספתן ינותק מאספקת הדם, ויכרת. לאחר מכן, יתפור המנתח את החתך (או שיהדק אותו בסיכות) והאזור יחבש.

ההחלטה על מעבר לניתוח בגישה פתוחה תתקבל במהלך הניתוח, בהתאם לשיקוליו של המנתח, ולמצב בפועל, (למשל אם נגרם דימום מסיבי, או אם קיים קושי להגיע אל התוספתן באמצעים הלפרוסקופים).

 


באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?

באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?

הרדמה כללית.

 


כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?

כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?

½-1 שעות.

 


אחוזי ההצלחה והסיכונים

אחוזי ההצלחה והסיכונים

חשוב להיות ערים לסיכונים ולסיבוכים שעלולים להתעורר במהלך ניתוח לכריתת התוספתן.
על מנת לצמצם את שיעורם, יש ליידע את המנתח והמרדים לגבי הרקע הרפואי והאישי על המטופל המועמד לפעולה, כדי שיוכלו להתאים את הטיפול המתאים ביותר הן למצב הרפואי והן למצב האישי.

הסיבוכים הכירורגים בניתוח זה כוללים זיהום, דימום, ופגיעה באברים סמוכים בחלל הבטן ומערכת העיכול.
לאחר הניתוח עלול המטופל לסבול מכאב בחתכי הניתוח ובאזור הכתפיים, עקב לחץ הגז על הסרעפת. כאב זה יחלוף תוך שעות עד ימים.

הרדמה אינה חפה מסיכונים גם כן. סיכוני ההרדמה הכללית כוללים חנק וחסימה של נתיב האוויר, נפילה פתאומית של לחץ הדם והדופק, ואף פגיעה בשיניים או במיתרי הקול בעקבות החדרת צינורות לקנה הנשימה. אצל חלק מהמנותחים תיתכן תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה. יש לציין כי סיכון זה אינו משמעותי עבור מטופל שנותח בעבר בהרדמה כללית.

 


להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?

להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?

  • יש להצטייד בסיכום רפואי מרופא המשפחה או מהרופא המטפל, שכולל אבחנות ותרופות שהמטופל לוקח, על מנת שהמנתח והמרדים יקבלו את מירב המידע האישי והרפואי.
  • בחלק מהמקרים ידרש המטופל לבצע בדיקות דימות לפני קבלת ההחלטה על הניתוח כגון בדיקת אולטרה סאונד או סריקת CT (טומוגרפיה ממוחשבת).
  • יש לבצע בדיקות דם שכוללות ספירה וביוכימיה, ובמקרים מיוחדים יידרשו גם תפקודי קרישה.
  • מעל גיל 40, חובה להבצע ולהביא א.ק.ג.
  • אם הינך מעשן במשך שנים רבות או סובל ממחלות אחרות כמו יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם, מחלת לב או ריאות, סוכרת, או שהינך מעל גיל 60 - יש להצטייד גם בצילום חזה. מאחר ועישון סיגריות מגדיל את הסיכון לסיבוכי ההרדמה והניתוח יש להמנע לחלוטין מעישון במשך כ- 3 שבועות לפחות לפני ואחרי כל ניתוח.
  • יעוץ/אישור של רופאים מומחים נדרש באם הינך חולה במחלות כרוניות שונות (כגון: קרדיולוג באם הינך חולת לב, נוירולוג באם עברת אירוע מוחי, רופא ריאות באם יש לך מחלת נשימה/ריאות קשה וכו').
  • שבוע לפני מועד הניתוח עליך להפסיק נטילת נוגדי קרישה (כמו אספירין או קומדין). יש להתייעץ עם רופא המשפחה או המנתח לגבי הצורך בתחליפים לתרופות אלו.
  • ביום הניתוח עצמו יש להיות בצום מלא שכולל מים, החל מ-6 שעות לפני מועד תחילת הניתוח. מומלץ להימנע אף מלעיסת מסטיק ומעישון. לפני הכניסה לחדר הניתוח חובה להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי.
  • במידה ולמטופל שערות באזור שמיועד לניתוח, הן יגולחו על ידי איש צוות של בית החולים. מומלץ להתקלח לאחר הגילוח, על מנת לאפשר סטריליות מקסימלית של האזור.

 


מה יקרה אחרי הניתוח?

מה יקרה אחרי הניתוח?

בסיום הפעולה יועבר המטופל להתאוששות של כשעתיים במחלקת ההתאוששות, כדי לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח. בהמשך, יועבר המטופל למחלקה. במחלקה יסייעו לו לרדת מהמיטה ולשבת בכורסה.
ניתוח לפרוסקופי כרוך באשפוז של יומיים, ואילו ניתוח בגישה פתוחה כרוך באשפוז של כחמישה ימים.
במידת הצורך, יוצעו למטופל אמצעי שיכוך כאבים.

 


ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?

ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?

  • ניתן לשוב לשגרה תוך כשלושה שבועות לאחר הפעולה
  • כשבועיים לאחר הפעולה מומלץ להמנע מפעילות פיזית מאומצת. במידה והמטופל סובל מתשישות או סחרחורת, מומלץ שימנע מנהיגה.
  • יש להקפיד לשמור את אזור החתכים יבש ונקי.
  • כשבוע לאחר הניתוח יוזמן המטופל לביקורת ולהוצאת תפרים אצל המנתח במרפאת המחלקה.
  • בכל מקרה של עליית חום מעל 38 מעלות ניתן להתקשר למחלקה ולהתייעץ עם הרופא התורן. במידת הצורך, יש לפנות לחדר המיון לצורך המשך ברור.

 


קישורים רלוונטיים באינטרנט

קישורים רלוונטיים באינטרנט

https://www.medicinenet.com

https://medlineplus.gov