מהי בדיקת EUS?
בדיקת על-שמע (אולטרה סאונד) אנדוסקופי (Endoscopic Ultrasound, EUS) משלבת יכולות אנדוסקופיות עם אולטרה סאונד במטרה לגלות ולאבחן תהליכים בדופן מערכת העיכול ובלבלב ולבצע מגוון פעולות טיפוליות הדורשות דיוק מרבי. בדיקת אולטרה סאונד אנדוסקופי מבוצעת באמצעות אנדוסקופ - צינור ארוך וגמיש, שבקצהו מתמר אולטרסאונד, מקור אור ומצלמה, המוחדר למערכת העיכול ומאפשר לרופא הבודק לבצע בדיקת אולטרה סאונד פנימית בתוך מערכת העיכול.
בדיקת ה- EUS מבוססת על החזר של גלי קול בתדר גבוה והיא מאפשרת להדגים את מבנה האיברים הסמוכים לוושט, לקיבה ולתריסריון, כולל איברים בתוך בית החזה, צינור המרה וכיס המרה, לבלב, האונה השמאלית של הכבד, טחול ובלוטות לימפה סמוכות. בנוסף, הבדיקה מאפשרת הסתכלות באופן רגיש ומדויק על דופן מערכת העיכול למטרת אבחון ומעקב של תהליכים בתוך הדופן ומתחת לפני השטח. הממצאים מתועדים הן בצילום ישיר והן ע"י אולטרה סאונד. באמצעות המכשיר ניתן לזהות תהליכים שאינם ניתנים לגילוי בבדיקות דימות אחרות, לקבוע את מיקומם המדויק, את מידת חדירתם בדופן ובמקרה של גידול ממאיר לקבוע את דרגת התפשטות המחלה (דירוג, Staging).
בדיקת אולטרסאונד אנדוסקופי של מערכת העיכול היא פעולה משלימה לבדיקות דימות שגרתיות, כגון בדיקת אולטרה סאונד בטן חיצונית, בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT) ותהודה מגנטית (MRI) ומאפשרת בדיקה רגישה וספציפית עם יכולת לדגום תהליכים במידת הצורך. לצורך אבחנה, ניתן גם לקחת ביופסיה (דגימת רקמה) תחת הנחיית אולטרה סאונד, באמצעות מעבר של מחט דקה המוחדרת דרך המכשיר.
תחת הנחיית אולטרה סאונד אנדוסקופי ניתן לבצע מגוון רחב של פעולות טיפוליות, ביניהן:
- טיפול בכאב בגידולי לבלב ע"י הרס תאי עצב הגורמים לכאב (celiac plexus neurolysis)
- טיפול בכאב בדלקת לבלב כרונית ע"י הזרקת חומרי הרדמה לעצבים (celiac plexus block)
- ניקוז נוזלים באזור הלבלב (אבצס או פסואודו ציסטה)
- החדרת סמני מתכת(fiducials) לגידולי לבלב לשם סימון המיקום לקראת טיפול קרינתי ממוקד
- החדרה בהזרקה ישירה של קפסולה מזערית המשחררת תרופה בעלת יכולת "השתקה גנטית" לגידולי לבלב (טיפול מחקרי)
- ניקוז דרכי מרה וכיס מרה
- יצירת מעקף בין הקיבה למעי הדק (מעקף גסטרו-ג'ג'ונלי) במקרים של חסימת מוצא הקיבה או התריסריון.
באילו מקרים מומלץ לבצע את הפעולה?
- הערכה ודגימה של ציסטות בלבלב
- אבחנה ודירוג של גידולים בדופן מערכת העיכול והלבלב
- בירור וטיפול בממצאים שנצפו בהדמיה של הלבלב ודרכי המרה ב- CT או MRI
- טיפול בכאב ממקור דלקת כרונית בלבלב או גידולי לבלב
כיצד מבוצעת בדיקת EUS?
בדיקת האולטרה סאונד האנדוסקופי מבוצעת תחת שימוש בתרופות לסדציה (טשטוש). זריקת הטשטוש ניתנת לווריד, לפני תחילת הבדיקה, ולאחריה מתבקש הנבדק לשכב על צדו השמאלי. לאחר שהחומר יתחיל להשפיע, יחדיר הרופא הבודק בעדינות את האנדוסקופ אל פיו של הנבדק. החדרת המכשיר אינה כרוכה בכאב ולא מפריעה לנשימה. לאחר מכן, יתקדם הרופא דרך הלוע אל הוושט, הקיבה או התריסריון – בהתאם למטרת הבדיקה. במהלך הבדיקה ממלאים את חלל מערכת העיכול באוויר על מנת "לנפח" אותה. פעולה זו נעשית כדי לשפר את תנאי הריאות. לעתים נבדקים מדווחים לאחר הבדיקה על תחושה קלה של לחץ ואי נעימות בעקבות הניפוח. לאחר הגעת האנדוסקופ אל איבר המטרה, תבוצע בדיקת האולטרה סאונד. בהתאם לממצאים שיתגלו, יוחלט על צורך בלקיחת ביופסיה מהממצא. הביופסיה תילקח באמצעות מחט עדינה שעוברת דרך המכשיר כאשר ניתן לשאוב תאים (Fine needle aspiration) או לחתוך חתיכת רקמה (fine needle biopsy). תחת הנחיית אולטרה סאונד אנדוסקופי ניתן לבצע מגוון רחב של פעולות טיפוליות אחרות. הבדיקה מבוצעת לרוב במסגרת אמבולטורית ולעיתים נדירות באשפוז.
תחת איזה סוג של הרדמה מבוצעת הפעולה?
בדיקת EUS מבוצעת בסדציה (טשטוש, conscious sedation) הניתנת בזריקה אל הווריד. הסדציה פועלת במהירות, ומקנה למטופל תחושה של ישנוניות, המונעת ממנו לחוש כאב או אי נעימות במהלך הבדיקה. רוב המטופלים ישנים בזמן הפעולה. לעיתים, אם קיים סיכון מיוחד או מסיבות אחרות, ניתן לבצע את הבדיקה בהרדמה מלאה בנוכחות מרדים.
כמה זמן צפויה להימשך בדיקת EUS?
30-45 דקות.
באילו סיכונים כרוכה הפעולה?
בדיקת EUS נחשבת לבדיקה בטוחה ומהימנה, עם פרופיל סיכונים נמוך. לעיתים נדירות לא ניתן להדגים בצורה טובה את הממצא החשוד או שלא ניתן לדגום אותו. בחולים שעברו ניתוחי כריתת קיבה, לא ניתן לפעמים למקם את המכשיר בצורה טובה לקבלת תמונה. במכון למחלות דרכי העיכול והכבד של בי"ח איכילוב, המרכז הרפואי תל אביב אנו מבצעים בהצלחה יותר מ-900 בדיקות EUS מדי שנה. הסיבוכים האפשריים יכולים להיות קשורים לחומרי הטשטוש וההרדמה או לפרוצדורה עצמה. כאב בטן, נפיחות ובחילות שכיחים אחרי הפרוצדורה, אולם הם קלים וחולפים מעצמם. שכיחות סיבוכים משמעותיים הקשורים לפעולה האנדוסקופית היא כ-4% מן המקרים. בין הסיבוכים האפשריים ניתן למנות:
- דימום - בדרך כלל מדובר בדימום קל שפוסק עצמונית. במקרים נדירים עלול להיווצר צורך במתן מנות דם או בהתערבות ניתוחית על מנת לעצור את הדימום. סיבוך זה נדיר ביותר, שכיחותו גבוהה יותר במקרים של צורך בלקיחת ביופסיה (FNA/FNB).
- דלקת הלבלב (פנקריאטיטיס) - זהו סיבוך נדיר ושכיחותו גבוהה יותר במקרים של צורך בלקיחת ביופסיה (FNA/FNB).
- זיהום- סיבוך נדיר, בעיקר בעקבות דיקור של ציסטת לבלב אך גם אז הסיכון נמוך מ-1%. בעת ביצוע דיקור של ציסטת לבלב יינתן טיפול אנטיביוטי על מנת להפחית סיכון לסיבוך זה ובמקרים מסוימים אף נמליץ למטופל להמשיך טיפול אנטיביוטי דרך הפה למספר ימים.
- התנקבות מעי - סיבוך חמור אפשרי אך נדיר ביותר הוא פגיעה מכנית והתנקבות המעי. זהו סיבוך קשה המחייב לעיתים התערבות ניתוחית.
לפני הבדיקה מסבירים למטופל את פרטי הבדיקה והסיכונים והוא נדרש לחתום על טופס הסכמה מדעת המפרט את הסיכונים. הטופס נשלח גם לביתו על מנת לאפשר למטופל קריאה מדוקדקת והבנת התהליך.
מה יקרה לאחר הבדיקה?
- לאחר הבדיקה מועבר המטופל למנוחה בחדר התאוששות למשך כשעתיים. שתייה ואכילה יותרו לאחר הבדיקה לפי הוראות רופא (רצוי להביא כריך). לעיתים יש תחושת לחץ של גזים או גירוי בלוע לאחר הבדיקה, תחושה זו חולפת מעצמה. לשירותים יש לגשת עם מלווה.
- לפני השחרור הרופא המבצע את הבדיקה, ייפגש עם החולה וימסור לו את תוצאות הבדיקה והוראות להמשך טיפול או מעקב. תוצאות ביופסיה (במידה שנלקחו) יימסרו לאחר כשבועיים.
- אסור לנהוג לאחר הבדיקה במשך 12 שעות לפחות עקב השפעה מאוחרת של חומרי הטשטוש ויש להיעזר בנהג מלווה (האיסור כולל נהיגה ברכב/ אופניים חשמליות/ קורקינט וכדומה).
- בכל מקרה של עליית חום מעל 38 מעלות או כאב בטן מתמשך, יש ליידע את הרופא המבצע. מחוץ לשעות הפעילות המכון יש להגיע לחדר המיון.
- תחושה כללית רעה מאוד, הקאה דמית, כאבי בטן עזים וסימפטומים מדאיגים ופתאומיים אחרים מחייבים פנייה דחופה לחדר המיון עם מכתב סיכום הבדיקה, כדי לשלול אפשרות נדירה אך מוכרת של התנקבות המעי (פרפורציה) – מצב חרום שעלול לסכן חיים, ודורש התערבות ניתוחית דחופה.
איך להתכונן לבדיקת אולטרה סאונד אנדוסקופית של מערכת העיכול?
ההכנה התזונתית לבדיקת EUS מחייבת צום בלבד כחלק קריטי והכרחי להצלחת הבדיקה והיא באחריות המטופל. מטרת ההכנה היא לרוקן את חלל הקיבה והתריסריון מהתוכן שבתוכו על מנת שניתן יהיה לראות היטב את הדופן ולהימנע מסיבוכים כגון שאיפת תוכן מזון לריאות. הכנה לא טובה תפגום באיכות הבדיקה וביכולת האבחנה ולפעמים תצריך בדיקה חוזרת. חייבים להקפיד על כל הוראות ההכנה כולל הפסקת טיפול תרופתי רלוונטי.
מומלץ לקרוא בעיון לפחות שבוע לפני מועד הבדיקה את הפירוט המלא לגבי אופן ההכנה לבדיקת אולטרה סאונד אנדוסקופי למערכת העיכול - הוראות הכנה לבדיקת EUS
- לקביעת תור, יש לשלוח הפניה רפואית עם פרטי קשר מלאים ואנו נחזור אליכם בתוך 4 ימי עסקים.
דוא"ל: gs-endoscopic-c@tlvmc.gov.il