לילה טוב: על מה את חולמת בהיריון?
אם גם את מרגישה שבזמן ההיריון את חולמת יותר ויש לך חלומות קבועים ודומים, את לא לבד:
נשים בהיריון מדווחות על חלומות שחוזרים על עצמם בתקופת ההיריון. רוצה לדעת עוד? נסי להישאר עם עיניים פקוחות כדי לקרוא כי הכתבה הזאת תעניין אותך מאוד
חלומות הם חלק משגרת החיים והשינה של כל אחת מאיתנו. יש מי שזוכרת בבירור את החלומות שלה ואילו אחרות מתעוררות בבוקר ואין זכר למה שחלמו בלילה וגם אין סיכוי להיזכר. עבור מי שזוכרת היטב את תוכן החלומות שלה הן יכולים להיות מסקרנים במקרה הטוב ומטרידים במקרה הרע ולפעמים, הנפוץ יותר. כדי להבין האם יש משמעות לתוכן החלומות שלנו יש לזכור שני דברים חשובים: הראשון, החלומות שלנו אינם נבואיים, הם מבטאים את המתרחש בתת המודע שלנו ובנפש שלנו. כלומר, בדרך כלל אין קשר בין המציאות שלנו לבין החלומות עצמם.
השני, על פי הפסיכולוגיה החלומות מכילים סמלים שונים שלכל אחד מהם יש פרשנויות שונות שמבטאות את החששות שיש לנו מההיריון ומהאמהות הצפויה. כלומר, כשאנחנו חושבות על ההיריון שלנו או על איזה אימא נהיה בזמן הערות, המחשבות האלה מחלחלות לתת המודע שלנו ויוצרות חלומות שונים ומשונים.
אגב, גם להורמונים המשתוללים יש השפעה מוכחת על החלימה.
למה נשים בהיריון חולמות יותר מנשים שאינן בהיריון?
האם שמת לב שבזמן ההיריון את חולמת יותר? שהחלומות שלך אינטנסיביים יותר? את לא לבד. לפי המחקרים, נשים בהיריון מדווחות שהן חולמות יותר או לפחות זוכרות יותר שהן חלמו במהלך הלילה. אחת הסיבות לכך היא איכות השינה, ההתעוררויות המרובות (לשירותים) ושינוי התנוחות במיוחד בשליש האחרון בו קשה למצוא תנוחה נוחה במיוחד לשינה עמוקה ורציפה.
חלומות על ההיריון והתינוק/ת
פסיכולוגים שערכו מחקרי תצפית וסקרים על החלומות של נשים בהיריון מצאו שרוב הנשים חולמות על עצמן כאימהות ובעיקר על התינוק/ת שעומדים להגיע לעולם. חלק מהחלומות מתארים את מהלך ההיריון, הלידה ואת התינוק/ת שיוצא מהרחם. חלומות אחרים מתארים את התינוק/ת במצבים שונים, חלקם מסוכנים או מטרידים. החוקרים בדקו גם את מצבן הנפשי של הנשים המצויות בהיריון וגילו, שלא במפתיע, שלמצב הנפשי של האישה יש השפעה מכרעת על החלומות שלה. אבל גם אצל נשים שעל פניו מצבן הנפשי מצוין, דווחו חלומות מורכבים והחוקרים הסבירו שמדובר בתופעה נורמלית לחלוטין ואף נפוצה. חלומות אלה מבטאים על פי רוב את ההתמודדות של ההריונית עם תקופת ההיריון ואת המחשבות שלה ולפעמים החששות שלה מהאימהות עצמה.
אחד החלומות הנפוצים ביותר הוא חלום על לידה – אבל לא של תינוק! אם חלמת שאת יולדת נמר קטן או דובי משחק, או שחלמת שילדת באמצע הרחוב או במונית – דעי שנשים רבות בהיריון חולמות חלום כזה.
עוד חלומות נפוצים הם: חלום על לידה שמתרחשת בזמן השינה (ישנתי והופ, התעוררתי עם תינוק!) וחלום בו רואים תינוק מושלם ביופיו (למרות שלפעמים אין שום רמז בין מראה התינוק למראה של הוריו).
חלומות שחוזרים על עצמם
אם יש לך חלום או חלומות שחוזרים על עצמם שוב ושוב לא תאמיני איזה הסבר פשוט יש לתופעה: הבדיקות החוזרות שאנחנו עושות, העובדה שאנחנו בודקות פעמים רבות (מישהו בדק מה קורה עם הזיכרון בהיריון?!) תאריכים, תוצאות בדיקות, אם מותר או אסור לאכול מאכל מסוים, בקיצור, החזרתיות הזאת מופיעה גם בשלב השינה ומתבטאת בחלומותינו.
חלומות סקסיים
חלומות מיניים הם חלומות נפוצים ביותר בקרב נשים בכל שלבי ההיריון. ההריוניות לאו דווקא חולמות על בן/בת הזוג אלא לפעמים על גבר זר או רומן חדש. נשים שמרגישות סקסיות בתקופת ההיריון, חוות את עצמן כמושכות ואוהבות את מה שהן רואות במראה, בדרך כלל גם יתנו ביטוי לדימוי העצמי המשופר גם בזמן החלימה. אבל לא רק הן יחלמו יותר והחלומות שלהן יהיו מיניים יותר, אלה גם נשים שמצויות בזוגיות. החלומות יכולים להיות חלומות רומנטיים, מפורטים ומתארים דייטים מושלמים, חיזורים והתרגשויות של תחילת קשר. אבל החלומות יכולים להיות גם חלומות על מין בלבד, לפעמים עם גבר זר בסיטואציה בלתי שגרתית. בחלום את יכולה לראות את עצמך עם הבטן הגדולה או ללא בטן בכלל ואלה יכולים להיות חלומות סוערים וסוחפים, מלאי אמוציות.
הסבר נוסף שיש לפסיכולוגיה בנוגע לחלומות אלה הוא הרצון, החבוי לעיתים, לחזור אחורה, לתקופה בה היינו רווקות נטולות דאגות או בזוגיות ללא ילד/ה באופק וכל מה שהיינו צריכות לדאוג לו הוא החיים שלנו בלבד.
חלומות שהופכים לסיוטים
חלק מהנשים מדווחות על סיוטים בזמן השינה. המחקרים מראים שנשים בהיריון מושפעות מאיכות השינה הירודה וחולמות יותר מאשר נשים שאינן בהיריון. לפי המחקרים המתפרסמים מעת לעת, השליש האחרון של ההיריון שרווי במתח ובלחץ, גורם לא רק לחלימה מוגברת אלא גם לסיוטים.
הפסיכולוגיה מסבירה את התופעה בכך שהמחשבות, הפחדים, החששות והשינויים שעוברים על ההריונית החולמת חודרים לתת המודע ומקבלים ביטוי בזמן השינה ובחלומות. ההריוניות יכולות לפחד משיבוש במהלך הלידה, מפגמים או מומים בלתי צפויים בתינוק/ת שייוולד ומהחיים בכלל שישתנו ללא הכר. נשים רבות מפחדות מהאחריות האדירה שעומדת להיות מונחת על כתפיהן, אחריות לשלומו ובריאותו של תינוק רך שתלוי בהן. יש נשים שחוששות גם לשלומן עצמן – מבחינה פיזית (הגוף המשתנה, הגוף שעלול להינזק בלידה וכן הלאה) וגם מבחינה נפשית, של ההתמודדות עם כל הצפוי להן.
המעמסה הנפשית של כל המחשבות האלה יכולה לבוא לידי ביטוי בחלומות ולהתבטא בסיוטים שונים. אחד החלומות הנפוצים הוא לידה של מעין "מפלצת". כדאי לדעת את כל זה ואם חלילה את חווה את המתואר כאן, נשמי עמוק בשעת היקיצה ונסי לזכור שזה רק חלום. חלום שמשקף את החששות שלך ולא דומה בשום אופן למתרחש במציאות.
לסיכום, השינה חשובה מאוד לבריאותך בכל יום בחייך, בכל גיל ובכל סיטואציה ובפרט כשאת בהיריון. בכתבה זו ניסינו להביא לידיעתך כיווני מחשבה חדשים לגבי החלומות שלך, כדי שתוכלי להבין אותם ולפענח את משמעותם. אם בכל זאת את מרגישה שהחלומות מכבידים עליך ומשפיעות על יכולת ההתמודדות שלך עם התקופה הרגישה – אל תישארי לבד. השירות לבריאות הנפש של האישה בביה״ח איכילוב עומד לרשותך.