מחלות מעי דלקתיות בהריון


המרפאה המשולבת למחלות מעי דלקתיות והריון מיועדת לנשים בהריון הסובלות מאחת המחלות וכן לאלו המתכננות הריון ומעונינות לקבל הסברים והדרכה כיצד להגיע להריון במצב גופני מיטבי.

השפעתן של מחלות מעי דלקתיות משמעותית יותר על נשים בגיל הפריון. מטופלות רבות נדרשות להימצא במעקב מיוחד לפני, במהלך ולאחר הלידה. הטיפול בהן מורכב ביותר בתקופת ההיריון, ולכן נראה כי הדרך הנכונה לעבור תקופה זו בצורה המיטבית היא על ידי ביצוע מעקב במרכזים רב תחומיים המשלבים מומחים גסטרואנטרולוגים ורופאי נשים.

מחלות מעי דלקתיות (Crohn's disease ו Ulcerative colitis) הן מחלות כרוניות, אשר יכולות להופיע בגילאים שונים, אך הן שכיחות בעיקר בגילאי 40-20, דהיינו, בשיא תקופת הפוריות. מכיוון שמדובר במחלות כרוניות, אשר דורשות טיפול קבוע בתרופות המדכאות את מערכת החיסון, וכן מכיוון שמחלות אלה מתאפיינות בהתלקחויות שלא ניתן לנבאן מראש – הרי שהן משליכות על כל תחומי החיים.
מחקרים מצביעים על כך כי נשים החולות במחלות הקרוהן והקוליטיס, אך מחלתן מאוזנת והן מצויות בטיפול ובמעקב בתקופת ההיריון, הן בעלות סיכוי גבוה יותר להריון תקין, וסיכון נמוך יותר לסיבוכים וללידות מוקדמות. באופן עקרוני נשים אשר נכנסות להריון בתקופת רמיסיה מצליחות לשמור על היריון תקין, בדומה לנשים בריאות ולכן ההמלצה היא לנסות להיכנס להיריון במהלך תקופה זו. כניסה להיריון בזמן התקף עלולה להוביל להפלה וללידה מוקדמת ואף להעלות את הסיכון למומים בעובר.

אילו בדיקות חשוב לעבור לפני הכניסה להיריון?

ישנן מגוון רחב של בדיקות, שמומלץ לבצע כאשר אישה מתכננת להיכנס להיריון. לעתים מדובר על בדיקות דם שונות לשלילת קיום של מחלה פעילה, לעתים על בדיקות אנדוסקופיות שונות בתלות במיקום הפגיעה ועוד. כמו כן, קיימת חשיבות גבוהה מאוד להגיע לסטטוס תזונתי תקין לפני הכניסה להיריון. לייעוץ טרום הריוני יש חשיבות רבה כשמדובר בנשים עם מחלת מעי דלקתית. התייעצות שכזו מאפשרת לדון בכל ההשפעות האפשריות של המחלה על ההיריון ולהיפך, וכן בהשפעות אפשריות של הטיפולים התרופתיים ובהתאמת הטיפול התרופתי להריון.

טיפול תרופתי

חלק בלתי נפרד מהשיקולים אם ומתי כדאי להיכנס להריון, נקשר לטיפול התרופתי. לתרופות השונות המשמשות בטיפול במחלת מעי דלקתית ישנן השפעות שונות, לפיכך קיים צורך בדיון מפורט על השפעות אפשריות של טיפול ספציפי על פוריות, ועל בטיחות הטיפול במהלך הריון והנקה, מול הסיכון הקיים במחלה דלקתית פעילה במהלך הריון. יש צורך בקבלת ייעוץ טרטולוגי מפורט.

 

לידה במחלות מעי דלקתיות – טבעית או באמצעות ניתוח קיסרי?

רוב הנשים עם מחלת מעי דלקתית יכולות ללדת בבטחה בלידה נרתיקית. נוכחות המחלה כשלעצמה אינה מהווה סיבה ללידה ניתוחית, ואף להיפך. אצל נשים שעברו ניתוחים בחלל הבטן, ניתוח קיסרי עלול להיות מורכב יותר בשל הידבקויות בחלל הבטן ועלייה בשיעור הסיבוכים. לעומת זאת, יש לערוך דיון מיוחד לגבי אופן הלידה כשמדובר בנשים עם נוכחות מחלה פעילה באזור פי הטבעת (כגון אבצסים או פיסטולות). אם קיימת מחלה פעילה באזור פי הטבעת, יש הסוברים כי דרך הלידה העדיפה היא באמצעות ניתוח קיסרי, על מנת להימנע מאפשרות של נזק לסוגר האנאלי בעקבות קרעים בלידה.

 

דרכי המעקב כוללות:

  • בדיקות דם וצואה מתאימות לגבי סטטוס תזונתי ומדדי דלקת
  • ייעוץ תזונתי על ידי דיאטנית
  • ייעוץ לגבי התרופות הניתנות והשפעתן על העובר
  • שינוי ותוספת טיפול תרופתי לפי הצורך
  • מעקב מוגבר אחר משקל העובר החל משבוע 28
  • תיאום בין הגסטרואנטרלוג לגניקולוג המטפלים, שכן פעמים רבות קשה לאבחן האם מדובר בהתפרצות של המחלה או בסיבוכים או תופעות של ההריון, ולעיתים אף בתופעות לוואי של תרופות.

צוות רפואי

פריון ולידה במחלות מעי דלקתיות
}