הריון בסיכון גבוה וראומטולוגיה

רפואת הריון בסיכון גבוה היא רפואת האם והעובר, כלומר טיפול בשני המטופלים יחדיו ובבעיות המתעוררות אצל כל אחד מהם.

הריון בסיכון גבוה הוא הריון שבו, בשל מצב אימהי או עוברי, דרושים השגחה וטיפול מעל המקובל בהריון רגיל על ידי רופאים מומחים בתחום זה.

המרפאה המשולבת להריון בסיכון גבוה וראומטולוגיה מיועדת לתת מענה לנשים עם מחלות מורכבות כגון: מחלות לב, מחלות דרכי הנשימה ודרכי העיכול, סוכרת, יתר לחץ דם או מחלות ראומטולוגיות כגון: זאבת-לופוס, תסמונת קרישיות יתר מסוג  APLA, ומחלות רקמת חיבור אחרות.

בנוסף, ישנם מצבים המתגלים בגוף האם במהלך ההריון, ומעמידים אותו בסיכון גבוה, למשל: דימומים בהריון בשל שליית פתח, היפרדות שליה, סוכרת בהריון, לחץ דם בהריון, ירידת מים, טיפול בהריונות עודפים, חבלות בהריון ועוד.

מטרת המרפאה לתת מענה לנשים לפני ההריון וכמובן ללוות אותן במהלך ההריון על מנת להתאים טיפול לכל מטופלת בניסיון לצמצם שיעור סיבוכי הריון.

 

סיבוכים שכיחים בהריון בסיכון גבוה:

  • לידה מוקדמת - סיבוך שכיח המתרחש בכ- 7-11 אחוזים מכלל ההריונות. נשים בשבועות 24-34 להריונן הנמצאות בתהליך של צירים ופתיחה מטופלות בתרופות לעצירת לידה מוקדמת ובתכשירים להבשלת ריאות העובר, להקטנת סיבוכי הפגות במידה ותתרחש בכל זאת לידה מוקדמת.

  • רעלת הריון - מחלה המופיעה בכ- 5% מכלל הנשים ההרות, ונחשבת לגורם התמותה הראשון בעולם של אמהות. למרות עשרות שנות מחקר ברחבי העולם לא ברור עד היום כיצד גורם ההריון להופעת הרעלת, ידוע רק שמדובר בתגובת הגוף של נשים מסוימות לנוכחות השליה. המחלה מתפתחת לאחר השבוע ה-20 להריון, בדרך כלל לקראת סוף הטרימסטר השלישי, ומאופיינת ביתר לחץ דם, בהימצאות חלבון בשתן, ולעתים בצורתה החמורה יותר, גם בהפרעה בתפקודי הכבד, בירידה בטסיות, במיעוט שתן ובכאבים ברום הבטן. הפיתרון הוא סיום ההריון, כלומר יילוד. כאשר קיים חשש שהעובר עדיין לא בשל, הנטייה היא לדחות את הלידה, אולם במצבים חמורים מאוד אין ברירה אלא לסיים את ההריון מוקדם יותר, מתוך דאגה לבריאות האם והעובר. כאשר העובר לא הגיע לבשלות, פועלת היחידה להריון בסיכון גבוה לפי הסטנדרטים המקובלים בעולם כיחידה לטיפול נמרץ, הכוללת השגחה אינטנסיבית.

  • סוכרת הריון - סוכרת המתגלה לראשונה בזמן ההריון. הסוכרת באופן כללי היא מצב של אי-סבילות לפחמימות, והריון הוא מצב המעודד אי-סבילות כזו. סוכרת הריונית מופיעה אצל 3-5 אחוזים מכלל הנשים ההרות, והיא מחייבת טיפול ומעקב מתאים. מחלה זו עלולה לגרום לסיבוכים אימהיים ועובריים בשכיחות גבוהה יותר מהמקובל בהריונות רגילים. סיבוכים אימהיים שכיחים הם אירועי היפר או היפוגליקמיה, רעלת הריון, ריבוי מי שפיר, זיהומים חוזרים בדרכי השתן ולידות טראומתיות. בין הסיבוכים העובריים יש להזכיר מומים קשים, עוברים גדולים, האטה בבשלות הריאתית ועוד. איזון טוב של הסוכרת, דיאטה ואינסולין, מעקב הריון בסיכון גבוה וניטור אינטנסיבי של העובר והאם עשויים להפחית את הסיבוכים עד לרמה של הריון תקין כמעט

 

שיתוף פעולה עם מחלקות אחרות

הטיפול והמעקב בהריונות בסיכון גבוה הוא אינטנסיבי ומותאם לסוג הבעיה. נשים עם מחלת לחץ דם או סוכרת, למשל, יעברו ניטורים עובריים שבועיים של העובר בטרימסטר השלישי. נשים עם חשד להאטת צמיחה תוך רחמית יעברו אולטרה-סאונד ומדידות זרימת דם בחבל הטבור מדי כמה שבועות.

כשקיימת בעיה המסכנת את שלום האם או העובר, נהוג לאשפז את האישה ביחידה לאשפוז טרום לידתי. למשל: אישה הסובלת מרעלת הריון מתקבלת להערכה, ובמידת הצורך נעשים הטיפול וההחלטה ליילד ביחידה. במקרה של צירים מוקדמים, נהוג לאשפז את האישה עד חלוף הצירים.

נשים שמשתחררות מאשפוז מופנות למעקב אמבולטורי במרפאה להריון בסיכון גבוה בבית החולים, או באחת מקופות החולים, בהתאם לצורך. מערך ההריון בסיכון גבוה כולל את יחידת האשפוז והמרפאות. מערך זה מקיים שיתוף פעולה הדוק עם חדר הלידה, המיון המיילדותי, מכון האולטרה-סאונד, המכון הגנטי ומחלקת פגים וילודים.

ד"ר רימון על הריון עם מחלות ראומטולוגיות | אצל קרסו
}