פגיה- טיפול נמרץ בפג ובילוד

​היחידה לטיפול נמרץ בפג ובילוד (פגיה) מטפלת בפגים ובילודים שנולדו בבית החולים ”ליס”, וכן פגים וילודים המועברים מבתי החולים האחרים בארץ ובעולם, לטיפולים מיוחדים הניתנים ביחידה, כגון: ניתוחי כירורגית ילדים, נוירוכירורגיה ואורולוגית ילדים.

כ-10% מכל הילודים זקוקים לטיפול, מעבר לטיפול הרגיל בילוד. רובם של הילדים האלה - כ-7.5% הינם פגים, והשאר הם ילדים עם בעיות הקשורות למומים מולדים, מחלות הקשורות בתהליך הלידה וסיבות אחרות.

הטיפול ביחידה
היחידה מטפלת בפגים שנולדים החל משבוע 23 להריון, המתאפיינים בחוסר בשלות של מערכת הנשימה ולעיתים דורשים הנשמה מלאכותית המתבצעת באמצעות מכשור הנשמה מהמתקדמים בעולם, בחוסר בשלות של מערכת העיכול, הדורשת הזנה דרך הוריד והזנה הדרגתית דרך מערכת העיכול, תוך ניטור קפדני והדוק, בעזרת מכשור מתקדם, של מצבו של הפג.

פרט לטיפול בפגות מטפלים ביחידה במגוון מומים מולדים, בעיקר של מערכת הנשימה, העיכול, מערכת העצבים ומערכת השתן.

ביחידה 17 עמדות טיפול נמרץ ו- 6 עמדות טיפול ביניים, חדר בידוד עם לחץ אויר שלילי, אשר מונע כניסה של חיידקים ווירוסים מתוך חדר הבידוד לתוך היחידה לטיפול נמרץ. כמו כן ביחידה חדר מחלימים הכולל 17 מיטות ומיועד לפגים יציבים, אשר לומדים בשלב זה לאכול דרך הפה, והוריהם בשלב זה מתנסים בטיפול בתינוק לקראת השחרור הביתה.


בדיקות מעבדה שגרתיות ובדיקות הדמייה, כגון צילומים ואולטרה-סאונד, נעשים בתוך המחלקה, דבר המאפשר לבצע בדיקות אלה גם לפגים הקטנים והחולים ביותר, ללא צורך בהעברתם למחלקות אחרות בביה"ח.


עם גדילת והתייצבות הפגים, ניתן - בהדרגה - להפחית את מידת האינטנסיביות של הטיפול ע"י הצוות, ואנו מעבירים להורים בהדרגה את תפקיד הטיפול בילד. בשלבים של יציבות התינוק, אנו מעודדים את ההורים להשתמש ב"שיטת הקנגורו" - לפיה מוצא התינוק מתוך האינקובטור, מונח על החזה החשוף של האם או של האב, ומכוסה בשמיכה. הוכח כי שיטה זו איננה גורמת להפרעה במאזן חום הגוף של התינוק, ובמקביל גורמת להרגעה של התינוקות ומחזקת את הקשר בין ההורה לתינוק.


לאחר שחרור הפגים הקטנים מהיחידה, מתבצע מעקב אחר התפתחותם, במסגרת היחידה להתפתחות הילד, תוך התערבות שלנו במידת הצורך.


במחלקה עומדת לרשות ההורים יועצצות הנקה מורשות ועובדת סוציאלית המעניקה תמיכה - הן רגשית ונפשית והן אל מול גופי הרווחה במקרה הצורך, והיא נעזרת גם בפסיכיאטרית של ילדים, בהתאם לצורך.

איך להיניק פג? | הדרכה של יועצות ההנקה בפגייה של ביה"ח ליס
}