המרפאה מטפלת בנשים המעונייניות בשימור פוריות מבחירהמשיקולים שונים על מנת להתמודד עם הירידה בסיכוי להשיג הריון בגיל מתקדם. וכן בשימור פוריות מטעמים רפואיים אונקולוגים.
תהליך שימור הפוריות באמצעות הקפאת ביציות הוא דוגמה נפלאה למפגש מפרה בין הטכנולוגיה הרפואית לבין שינויים רפואיים וחברתיים. הקפאת ביציות, מאפשרת מצד אחד לנשים צעירות "להקפיא את הזמן", על מנת להתמודד עם הירידה בסיכוי להשיג הריון בגיל מתקדם. או לנשים לפני טיפולים כימותרפיים או הקרנתיים, עד לאחר הבראתה המלאה ורצונה להרות.
בשנים האחרונות, עלו מאוד אחוזי ההחלמה ממחלות ממאירות ואחרות, שבמהלכן נחשפים החולים לטיפוליים כימותרפיים וקרינתיים.
אי לכך, התעורר הצורך להתמודד עם העובדה שהתרופות הכימותרפיות, או לחילופין ההקרנות לאגן, פוגעות בשחלה ובביציות שבה.
כיוון שהאישה נולדת עם מאגר ביציות קבוע, שאינו בעל יכולת התחדשות במהלך החיים, יש חשיבות רבה לשימור הביציות לפני החשיפה לטיפוליים הכימותרפיים או ההקרנתיים.
את פוטנציאל הפוריות של האישה, ניתן לשמר בשלוש דרכים: הקפאת ביציות, הקפאת שחלה שלמה המכילה ביציות, או הקפאת עוברים.
הקפאת עוברים
הקפאת עוברים מתאימה במקרים בהם האישה החולה בחרה כבר את בן זוגה, או מעוניינת להרות מזרע תורם, וכן בתנאי שהמחלה מאפשרת לאישה לעבור השראת ביוץ, אם מבחינת הזמן הדרוש לכך ואם מבחינת החשיפה לטיפול ההורמונלי.
הקפאת ביציות
זוהי שיטה חדשנית להקפאת ביציות לפני הפרייתן, המתאימה גם לילדות או לנשים ללא בן זוג.
אולם, יש לציין כי אחוז הביציות השורדות את תהליך ההקפאה, הוא נמוך יותר בהשוואה לעוברים מוקפאים. בדומה להקפאת עוברים, גם הקפאת ביציות מחייבת השראת ביוץ. בשל מגבלות הזמן, והצורך בהשראת ביוץ, ברוב המקרים יש לשקול את האופציה של הקפאת שחלה.
בנוסף להקפאת ביציות לשימור פוריות על רקע רפואי, ניתן כיום במסגרת המרכז הרפואי שלנו גם שירות להקפאת ביציות על רקע חברתי, לנשים בגילאי 30-41.
הקפאת ביציות מבחירה - כל המידע על הקפאת ביציות בגיל צעיר לשימור הפוריות
הקפאת שחלה
הוצאת רקמת שחלה מתבצעת בלפרסקופיה, תחת הרדמה מלאה, שלאחריה מועברת השחלה ישירות למעבדה לצורך הכנה והקפאה.
רקמת השחלה, והביציות שבתוכה, מוקפאת בחנקן נוזלי למשך זמן בלתי מוגבל.
מחקרים בבע”ח מעידים, כי לאחר ההחלמה ניתן להשתיל את השחלה חזרה בגוף והשחלה יכולה לחזור ולתפקד כ”ספק” ביציות חיוני.
הניסיון הקליני בנושא עדיין מועט, אולם אנו ממליצים בכל זאת על שימור שחלה, היות שבכל מקרה השימוש בה ייעשה רק כעבור מספר שנים, עת יצטבר - קרוב לוודאי - נסיון רב יותר.