דימות ילדים

היחידה לדימות ילדים מהווה מרכז מצוינות הכולל את כל בדיקות ההדמיה האבחנתיות בילדים, תוך תכנון ותאום הבדיקות השונות בהתאם לגיל הילד והבעיה הקלינית. 


היחידה היא חלק מאגף הדימות של המרכז הרפואי תל-אביב, במסגרתה מתבצעת קשת רחבה של בדיקות הדמיה ואבחון של פעוטות,ילדים, בני נוער ונשים בהריון, החל מבדיקות שיקוף ורנטגן, דרך בדיקות CT בקרינה נמוכה ואולטרה סאונד, וכלה בבדיקות MRI מורכבות בהרדמה מלאה.

במסגרת היחידה מבוצעות כ-35,000 בדיקות דימות בממוצע לשנה.
מתוכן: 24,000 צילומי רנטגן, 5000 בדיקות אולטרסאונד, 3000 בדיקות MRI וכ-1,100 בדיקות  CT

דימות ילדים

היחידה לדימות ילדים מהווה מרכז מצוינות הכולל את כל בדיקות ההדמיה האבחנתיות בילדים, תוך תכנון ותאום הבדיקות השונות בהתאם לגיל הילד ולבעיה הקלינית. 

היחידה היא חלק מאגף הדימות של המרכז הרפואי תל-אביב, במסגרתה מתבצעת קשת רחבה של בדיקות הדמיה ואבחון של תינוקות, ילדים, בני נוער ונשים בהריון, החל מבדיקות שיקוף ורנטגן, דרך בדיקות CT בקרינה נמוכה, בדיקות אולטרסאונד, ובדיקות MRI מורכבות.

היחידה משמשת מרכז הדרכה ולימוד לרדיולוגים מומחים, מתמחים וסטודנטים מרחבי הארץ והעולם, והינה מוכרת להשתלמות על בדימות ילדים על ידי המועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית.

מנהלת: ד"ר שלי שירן

בדיקת תהודה מגנטית  מהווה כלי אבחנתי חשוב והכרחי לאבחון ומעקב אחר גורמי מחלה שונים ונושאת יתרון של העדר קרינה מייננת לנבדק. ההתפתחות הטכנולוגית בשנים האחרונות מאפשרת בדיקות באיכות גבוהה בילדים ותינוקות .

ביחידה לרדיולוגיה ילדים במרכז רפואי סוראסקי תל אביב נעשות בדיקות MRI   בילדים תחת פיקוח קפדני של צוות רדיולוגי מיומן, המורכב מרדיולוגיות, שכולן מומחיות ברדיולוגיה ילדים לאחר תת-התמחות מסודרת בצפון אמריקה, עם איכות פיענוח ברמה הגבוהה ביותר. יש לציין שבדיקות ה-MRI בילדים מתבצעות תוך פיקוח בזמן אמת על הבדיקה ומתן אישור לדימותן טרום הזרקת חומר ניגוד (בעת הצורך) וטרום שחרור מהבדיקה.

הבדיקות מבוצעות על-ידי צוות דימותנים מיומן בביצוע בדיקות בילדים, העובר הכשרה שוטפת עם בקרת איכות קפדנית. הבדיקות מבוצעות במכשירי MRI חדישים, בטכנולוגיה מתקדמת,  המאפשרת מגוון רחב של בדיקות בפרוטוקולים מותאמים לגיל הנבדק ולשאלה הקלינית.

לצפייה בסרטון הדגמה והמחשה - בדיקת MRI בהרדמה לילדים

 

קיימים היום מסלולים שונים לאופן ביצוע הבדיקה, כתלות בגיל הנבדק:

  1. מסלול ייחודי ללא הרדמה לילודים עד גיל חודשיים. הבדיקה נעשית ללא הרדמה, התינוק מגיע בצום של שעתיים ומואכל על ידי הוריו טרום הבדיקה. כאשר נרדם מוכנס למכשיר ה- MRI ונעטף באופן המעודד שינה רגועה. הבדיקה נעשית בניטור רפואי של מרדים ולכן דורשת תאום מיוחד.
  2. בדיקות בהרדמה מלאה, המבוצעות על ידי מרדים מומחה, בתינוקות וילדים עד גיל 8 שנים ובמקרים בהם אין שיתוף פעולה של הנבדק , גם לילדים מעל גיל 8 שנים.
  3. מסלול ייחודי ללא הרדמה לילדים צעירים, גילאי 5-8 , אשר הוריהם חשים שיוכלו לשתף פעולה בזמן הבדיקה. שיתוף פעולה זה דורש יכולת לשכב בשקט ללא תנועתיות יתרה לאורך כ- 30-40 דקות בדיקה. הבדיקה נעשית בעזרת הסחת דעת על-ידי צפייה בסרט בזמן הבדיקה. דורש תיאום מיוחד.
  4. בדיקות ללא הרדמה בילדים גדולים שמשתפים פעולה, כפי שנעשה באנשים בוגרים.

 

סוגי בדיקות ה- MRI המתבצעות:

  1. MRI מוח – סריקת המוח מבוצעת בהתאם לשאלה הקלינית עם פרוטוקולים יחודיים להערכת מחלה פירכוסית, הידרוצפלוס, איבחון ומעקב אחר גידולים, הערכת פתולוגיות של אזור בלוטת ההיפופיזה ופרוטוקול משולב להערכת מוח וארובות עינים.
  2. MRI פנים וצוואר להערכת פתולוגיות בתחום רפואת א.א.ג.
  3. MRI אוזניים עם פרוטוקולים המכוונים להערכת מחלה זיהומית, כולסטיאטומה או להערכת חרשות.
  4. MRI עמוד שדרה עם פרוטוקולים שונים להערכת עגינת חוט השידרה, סקוליוזיס, טראומה, גידולים וזיהום.
  5. MRI בית החזה להערכת טבעת וסקולרית עם בדיקה הכוללת MRA או להערכת פתולוגיות במייצר ובדופן בית החזה.
  6. MRI של איברי הבטן והאגן להערכת תהליכים תופסי מקום או הפרעה מבנית. הבדיקה כוללת הזרקת חומר ניגוד לוריד בפרוטוקול דינמי.
  7. MRCP להערכת מערכת צינורות המרה והלבלב.
  8. MRE – בדיקה המיועדת להערכת פיתולי המעי ואבחון מחלות מעי דלקתיות כגון מחלת קרוהן. הבדיקה כוללת שתיית חומר ניגוד במשך כשעה טרום הבדיקה. הבדיקה אפשרית בילדים משתפי פעולה, אשר אינם זקוקים להרדמה מלאה.
  9. MRU – בדיקה מכוונת לכליות ודרכי שתן המאפשרת הערכה אנטומית ופיזיולוגית של מערכת השתן בשאלה של הפרעה מבנית מולדת ופתולוגיות הגורמות לחסימה. הבדיקה דורשת הכנה עם מתן נוזלים לוריד, ומתן תרופה משתנת פוסיד בעת הבדיקה. כמו כן מוזרק חומר ניגוד לוריד. לעיתים נדרשת הכנסת קטטר לשלפוחית השתן.
  10. בדיקת MRI כל גופית – מדובר בבדיקת סקר של הגוף כולו מקצה הקדקוד ועד אצבעות הרגלים, המיועדת להערכת פתולוגיות מולטי-פוקליות
  11. MRI עוברי – בדיקת העובר נעשית באישה ההרה באופן המכוון למוח או לגוף העובר על פי ההתוויה הקלינית. טרום הבדיקה תקבל האישה תרופה מרגיעה על מנת לשפר את איכות הבדיקה. למידע נוסף על MRI עוברי לאבחון מומים בהריון 

 

 

צוות היחידה:

  • ד"ר לי-טל פרט - מנהלת היחידה
  • ד"ר רונית פרצל
  • ד"ר פאדי בדיר
  • רנטגנאית אחראית – גב' קטיה גולן


היחידה לאולטרסאונד ילדים

ביחידה מבוצעות בדיקות לתינוקות, ילדים ובני נוער, על ידי צוות רנטגנאים ורדיולוגים, בעלי מיומנות, ניסיון וותק בדימות ילדים. הבדיקות נעשות באמצעות מכשירי אולטרסאונד מתקדמים, תוך שימוש בטכניקות חדשניות, ובהן בדיקות עם חומר ניגוד סונוגרפי.

היחידה משמשת מוקד להדרכה ולימוד של רדיולוגים ורנטגנאים מכל רחבי הארץ, מתמחים וסטודנטים.

אולטרסאונד היא בדיקה המשמשת להדגמת אברי גוף שונים באמצעות גלי קול. השיטה אינה כרוכה בחשיפה לקרינה מייננת ומכאן יתרונה הברור בבדיקות של עוברים, תינוקות וילדים, אשר רגישים במיוחד לנזקי הקרינה. כמו כן, הדגמת אברי הגוף בתינוקות ובילדים היא טובה יותר מאשר במבוגרים בשל מבנה גופם הקטן. הבדיקה אינה כואבת ואינה פולשנית. בנוסף, ההורה יכול לשהות לצד הילד, כולל נשים בהריון.
הבדיקות מתבצעות על בסיס דחוף (דרך מיון או במסגרת אשפוז), או כבדיקה אמבולטורית בהתאם להתוויה הקלינית.

 

אולטרסאונד בטן / דרכי שתן

 התוויות שכיחות: כאבי בטן, זיהומים בדרכי השתן, ממצא שנימוש ע"י הרופא בבדיקה גופנית, אפיון ממצאים שנצפו במעקב טרום-לידתי, ומעקב אחר ממצאים ידועים. במקרה של בטן חריפה, נשלחים פעמים רבות ילדים דרך המיון אלינו לשלילת מקור כירורגי לכאבים, לדוגמה דלקת חריפה של התוספתן (במבוגרים במקרים רבים יש צורך בביצוע בדיקת סיטי הכרוכה בקרינה). בבדיקת כליות ודרכי השתן, לעתים יתבקש הילד בתום הבדיקה להתרוקן ולשוב לבדיקה נוספת של שלפוחית השתן (בדיקת שארית שתן).

ההכנה הדרושה לבדיקה:

  • אולטרסאונד בטן: עד גיל 3 שנים – צום של בין ארוחות (כשעתיים). בין גיל 3 ל- 6 שנים – צום של כ- 4 שעות. מעל גיל 6 – צום של 6 שעות טרם הבדיקה.
  • אולטרסאונד כליות ודרכי השתן: עד גיל 3 אין צורך בהכנה למעט מתן נוזלים כפי הניתן. מעל גיל 3 יש לשתות 2-3 כוסות מים כשעתיים לפני הבדיקה ולהימנע מהטלת שתן עד ביצוע הבדיקה.

 

אולטרסאונד פיתולי מעי

 בדיקה מכוונת לפיתולי המעי בדרך כלל בשאלה של מחלת מעי דלקתית. משמשת למעקב ולהערכת תגובה לטיפול, יכולה לחסוך ביצוע בדיקות ארוכות כגון MRI מיוחד של הבטן (אנטרוגרפיה). ההכנה הדרושה לבדיקה זהה לזו של אולטרסאונד בטן רגיל.

 

אולטרסאונד עמוד שדרה

ניתן לבצע בתינוקות עד גיל 3 חודשים בלבד, ומוטב כמה שיותר מוקדם. ההתוויה השכיחה ביותר לבדיקה היא קיומה של גומה קטנה או אסימטריה של הקפל בעכוז התינוק. אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה זו.

 

אולטרסאונד מוח

 לתינוקות מרפס קדמי, המשמש לנו כ"חלון הצצה" דרך הגולגולת אל המוח. המרפס הולך ונסגר עם הזמן, ובדרך כלל בין הגילאים 8-9 חודשים קרוב לסגירה. מכאן, שככל שהתינוק צעיר יותר, הבדיקה תהיה טובה יותר. ההתוויות השכיחות לביצוע הבדיקה, הן מעקב בפגים ועלייה חדה באחוזוני היקפי הראש. אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה זו.

 

אולטרסאונד צוואר/רקמות רכות

בצוואר מבנים רבים כולל בלוטת התריס, בלוטות רוק וקשרי לימפה, ולעתים בדיקת האולטרסאונד משלימה את בדיקת הרופא בבירור גוש או בלוטה שנימושו על ידו. בבדיקה זו בדרך כלל ישנו גם שימוש בדופלר צבע, המדגים את כלי הדם וזרימת הדם בהם ובאברי הצוואר. על העור וברקמות הרכות בכל מקום בגוף, ישנם לעתים נגעים או גושים הדורשים המשך אפיון באולטרסאונד, למשל המנגיומות ודרמואיד. גם בבדיקה זו נשתמש בדופלר צבע. אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקות אלו.

 

אולטרסאונד דופלר שק האשכים

זוהי בדיקת הבחירה להדגמת מיקום האשכים, גודל, מרקם וזרימת הדם. ההתוויות השכיחות לביצוע הבדיקה, כוללות כאב חריף באשך (בדיקה דחופה המתבצעת דרך מיון), בירור מיקום של אשך טמיר ומישוש גוש בשק האשכים. אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה זו.

 

אולטרסאונד אגן קטן בילדות (טרנס אבדומינלי)

ניתן להדגים את הרחם והשחלות דרך דופן הבטן (ולא דרך הנרתיק כפי שמבוצע בנשים). ההתוויות השכיחות לבדיקה, הן בירור של התבגרות מינית מוקדמת, ומקרים של מחזור בלתי סדיר או אי-קבלת מחזור כלל. לבדיקה זו יש צורך להגיע עם שלפוחית מלאה, כך שההכנה לבדיקה זהה לזו של בדיקת הכליות ודרכי השתן. לעתים הנבדקת תתבקש לשתות עוד, על מנת להשיג הדמיה טובה של אברי האגן.

 

אולטרסאונד עם חומר ניגוד תוך ורידי (Contrast enhanced ultrasound (CEUS))

בדיקת אולטרסאונד בה מבוצעת הזרקה תוך ורידית של חומר ניגוד סונוגרפי, ובכך ניתן להעריך מאפייני האדרה של נגעים באיברים שונים, למשל- כבד וכליות. הבדיקה משמשת ככלי לאבחון ראשוני של תהליכים, וכאמצעי למעקב אחר ממצאים ידועים (לצורך הערכת שינוי בגודל ובמאפייני הנגע, למשל – כתגובה לטיפול). השימוש בחומר ניגוד מקנה מידע חשוב שניתן לקבל בבדיקות כמו CT או MRI, אולם תוך שימוש באולטרסאונד על יתרונותיו הברורים: הבדיקה קלה, פשוטה ובטוחה יותר, לא כרוכה בחשיפת הילד לקרינה מייננת, הורה או מלווה יכול להימצא עם הילד לכל אורך הבדיקה (כולל נשים בהריון).

 

ציסטוגרפיה בהכוונת אולטרסאונד עם חומר ניגוד (Contrast-enhanced voiding urosonography (CEVUS))

התוויות עיקריות כוללות הערכה של רפלוקס וזיקו-אורטרלי, והערכת הפרעות מבניות של השופכה. לפרטים נוספים על הבדיקה>

 

 

 

 

לרשות היחידה עומדת התשתית הטכנולוגית המתקדמת ביותר של אגף הדימות, הכוללת, בין השאר: ארבעה מכשירי MRI , וארבעה מכשירי CT (כולל CT עם 256 פרוסות), מכשירי אולטרה-סאונד, כולל מכשיר נייד בפגייה ומכשיר רנטגן לילדים, הממוקם בסמוך ליחידה לרפואת ילדים דחופה מיון "דנה-דואק".

בנוסף, לרשות היחידה מערכת מחשוב חדשנית בשם PACS, המאפשרת לסגל הרפואי לצפות בבדיקות ההדמיה בכל עת מכל עמדת מחשב, הן בבית החולים והן מחוצה לו, לצורכי אבחון והתייעצות רפואית. מערכת זו, לא רק מאפשרת זמינות ונוחות, אלא מהווה ארכיון בדיקות ממוחשב נייד.

אנו מאמינים כי ילד אינו מבוגר קטן, ויש לתת לו התייחסות מיוחדת, הן בפן האנושי והן בפן המקצועי. מתוך ראיה זו אנו פועלים על-פי עקרון ה- (ALARA (As Low As Reasonably Achievable , דהיינו: צמצום היקף הקרינה האלקטרומגנטית עד כמה שניתן, תוך התאמת הבדיקה לגיל הנבדק ולבעיה הרפואית ממנה סובל.

התשתית הטכנולוגית המתקדמת וקביעת רף טיפולי בהתאם לסטנדרטים ופרוטוקולים המקובלים בעולם, מאפשרות לנו לא רק להפחית את היקף הקרינה הנדרשת, אלא גם לצמצם את משך הבדיקה עצמה.

במטרה למנוע חוויה טראומטית וכאבים מיותרים בגיל הצעיר, לא רק שאנו עורכים בדיקות הדמיה בהרדמה, אלא גם משתמשים במסיכה של דרכי האוויר העליונות בלבד, שדרכה עובר גז ההרדמה, והיא חוסכת הכנסת צינור להנשמה קנית (טובוס).

במסגרת יחידת הדימות התייחסות מיוחדת לציבור הילדים העוברים בדיקות MRI ללא הרדמה, הבאה לידי ביטוי בחדר, מיכשור ואמצעים ייעודיים על מנת להפוך את חוויית הבדיקה לנעימה, ולבצעה באופן האופטימלי - למידע נוסף על בדיקת MRI לילדים ללא הרדמה

 

לקביעת תורים לבדיקות דימות ילדים בדיקת (CT לילדים עד גיל 16) צילום רנטגן שיקוף, יש לשלוח מכתב מרופא (הפניה רפואית) ואנו נחזור אליכם תוך 3 ימי עבודה:

לבדיקת צילום EOS ניתן לזמן תור בדרכים הבאות (אנו נחזור אליכם תוך 3 ימי עבודה):

 

לידיעתכם, קביעת התורים מותנית בקבלת מכתב רפואי מהרופא המפנה.

ליתר הבדיקות ניתן לצור קשר בימים א'-ה', ביו השעות: 08:00-15:00 במרכז מידע וזימון תורים בטלפון: 03-6974000.

בדיקות ומידע למטופל

}