מהו תת לחץ דם אורטוסטטי?
מאת: ד''ר אורית קלוק בן-בסט; אחראית תחום יתר לחץ דם ב-beWell
תת לחץ דם אורטוסטטי, מוגדר כאשר במדידת לחץ דם מודגמת ירידה משמעותית של לחץ הדם בין שכיבה לעמידה.
על-פי ההגדרה, מדובר בירידה של לחץ הדם הסיסטולי מעל 20 ממ"כ כספית, או ירידה של לחץ הדם הדיאסטולי מעל 10 ממ"כ כספית, כאשר מודדים את לחץ הדם בשכיבה וכעבור 3 דקות של עמידה.
תת לחץ דם אורטוסטטי מתבטא לרוב בתחושת סחרחורת, הזעה, טשטוש ראיה או חולשה במעבר משכיבה לעמידה, ולעיתים אף עלול לגרום לאובדן הכרה קצר. באנשים מסויימים, התסמונת מוחמרת סביב ארוחות, פעילות גופנית או סביב הקימה בבוקר.
הסיבות לתופעה זו הן במקרים רבים תרופתיות: טיפול מוגזם להורדת לחץ דם באנשים הסובלים מיתר לחץ דם, תרופות ממשפחת המשתנים המביאות למצב של אובדן נוזלים, תרופות ממשפחת חסמי האלפא המשמשות לטיפול בהגדלה שפירה של הערמונית, אלכוהול, נוגדי דיכאון ועוד.
במקרים אחרים, התופעה מבטאת פגיעה בתיפקוד מערכת העצבים האוטונומית, והיא מופיעה יותר בגיל המבוגר, בחולי סכרת ובחולים עם נוירופתיה מסיבות אחרות.
סיבות נוספות, פחות שכיחות, הינן מטבוליות (כגון חסרים הורמונליים), פגיעה בתפקוד הלב מסיבות שונות, התייבשות ועוד.
הטיפול בתופעה מבוסס תחילה על מציאת הגורם לה, ומניעתו במידת האפשר (הפסקת תרופות, טיפול בהתייבשות, תיקון אנמיה וכו').
במידה שלא נמצא גורם שניתן לטיפול, ישנם מספר כללים חשובים לטיפול:
- חינוך החולה להכרת התופעה ומניעתה – קימה הדרגתית מהמיטה, במידה והסימפטומים מופיעים סביב ארוחות – הקפדה על ארוחות קטנות ודלות בפחמימות. הכרת התחושה המקדימה (של סחרחורת וחולשה) על-מנת לשכב כאשר היא מופיעה ובכך להימנע מנפילה.
- תזונה עשירה במלח, שתיה מרובה.
- "תרגילים" ואמצעים הגורמים ללחץ על ורידי הרגליים ובכך מעלים את תנגודת כלי הדם הפריפרית ומעלים במעט את לחץ הדם – שילוב רגליים, גרביים אלסטיות.
- טיפול תרופתי במקרים העמידים.