be Well כולסטרול ושומנים בדם

כולסטרול גבוה


דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

הכולסטרול הוא חומר שומני שמצוי בדמנו שוקע משך חיינו בעורקים וגורם להם להתקשות ולהיסתם. כאשר הוא פוגע בעורק הכלילי המספק דם ללב, הוא עלול לגרום להתקף לב, וכאשר הוא פוגע בעורקי המוח, הוא עלול להביא לפגיעה מוחית ולמוות טרם עת. לכן, טיפול בהורדת רמת הכולסטרול הוא אבן יסוד למניעת מוות מוקדם, התקפי לב, אירועים מוחיים ופגיעה בכלי דם אחרים.

מסתבר, שמיליוני אנשים ברחבי העולם, כולל בישראל, סובלים מכולסטרול גבוה, אינם מודעים לכך ואינם מטופלים. רמות כולסטרול גבוהות מאפיינות רבע עד שליש מהאוכלוסייה, ולרוע המזל, הידע על הנזק של הכולסטרול ועל הטיפול בכולסטרול, בשינוי אורח החיים ובתרופות - לוקה בחסר. אנשים "בריאים" עם כולסטרול גבוה נמנעים מתרופות בגלל חשש מתופעות לוואי - "מה פתאום שאני, אדם בריא, אקח תרופות? התרופות מזיקות! לכל החיים? זו הוצאה לא קטנה!"

כן, רמות כולסטרול גבוהות חייבות להיות מטופלות, למען שיפור והארכת החיים.


מהו כולסטרול?

כולסטרול הוא חומר שמנוני, המהווה אחד ממרכיבי השומנים בדם. הוא משמש ליצירת תאים, לבנות את דופנם, ליצירת הורמונים ולתפקידים אחרים. רמה גבוהה שלו בדם, היא גורם סיכון עיקרי למחלת לב וכלי דם.

למרות תפקידי ה"בנייה" שלו, רמה גבוהה של כולסטרול בדם המכונה - היפרכולסטרולמיה - מהווה גורם סיכון משמעותי להתפתחות טרשת עורקים וכתוצאה מכך התקף לב ושבץ מוחי.

בשל היותו חומר שומני, הכולסטרול אינו יכול להתמוסס בדם (סביבה מימית). למרות זאת עליו להגיע לאברי המטרה הזקוקים לו. לשם כך הכבד מייצר חלבונים מיוחדים בשם ליפו-פרוטאינים (ליפו = שומן, פרוטאין = חלבון) אשר נושאים את הכולסטרול ומעבירים אותו בין תאי הגוף. יש מספר סוגים של ליפו-פרוטאינים אבל עיקר ההתמקדות היא ב-LDL ו-HDL. מכאן ש-HDL ו-LDL, אינם כולסטרול לבדו אלא קומפלקסים של כולסטרול עם חלבון זה או אחר, בעלי תכונות פיזיקליות שונות.

כולסטרול LDL
נתפס שלא בצדק כ-"כולסטרול הרע". מהווה את נשא הכולסטרול העיקרי בדם ויש לו תפקיד חיוני בהנעת כולסטרול מהכבד אל אברי המטרה.

כולסטרול HDL
כ-1/3-1/4 מהכולסטרול בדם נישא על גבי HDL, הנתפס כ"כולסטרול הטוב". תפקיד ה-HDL הוא לאסוף עודפי כולסטרול מהדם ולהעבירם חזרה לכבד, שם הקומפלקס שנוצר מפורק לכולסטרול נקי וליפו-פרוטאין. ממרכיבים אלו נוצרים קומפלקסים חדשים שמועברים בעת הצורך לאברי המטרה.

  • 75% מהכולסטרול נוצר בכבד מחומצות שומן רוויות ו-25% נספג מהמזון במעי.
  • 2/3 מהכולסטרול נע בזרם הדם בצורת "כולסטרול רע" (LDL) העלול לגרום להתקפי לב ואירועים מוחיים, וחלק נוסף נע בזרם הדם בצורת "הכולסטרול הטוב" (HDL) ותפקידו למנוע מחלות לב וכלי דם.
  • חלק נוסף של הכולסטרול (20%) נע בזרם הדם עם טריגליצרידים, שהם עוד שומן בדם, שכאשר רמתו עולה, עולה שכיחות מחלות לב וכלי דם - אם כי בעוצמה חלשה בהרבה מהכולסטרול.
  • סך הכולסטרול בדמנו הוא הכולסטרול ה"טוב", הכולסטרול ה"רע" וכחמישית מערך הטריגליצרידים.

מה רע בכולסטרול?

הכולסטרול הנע בזרם הדם, שוקע עם השנים בדופן כלי הדם ויוצר רובד שומני בכלי הדם, שעם הזמן מצרף אליו תאים נוספים וסידן, וגורם להתקשות והיצרות העורק - תהליך שגורם לטרשת העורקים. כאשר הנגע הטרשתי הולך וגדל, הוא גורם לסתימה של העורקים. כאשר העורק הכלילי המספק דם ללב נסתם, נוצר מוות של שריר, או מה שנקרא התקפת לב. כאשר הסתימה הולכת ומתקדמת בעורקי הצוואר המספקים דם למוח, נוצר אירוע מוחי. לעיתים קרובות, על הטרשת בעורקי הצוואר נוצרים קרישים שעלולים לנדוד לכלי הדם הקטנים במוח ולגרום למוות של רקמת מוח - הדבר נקרא אירוע מוחי.

 

מהם ערכי הכולסטרול והטריגליצרידים הרצויים?

האם ישנן הוכחות כי הורדת כולסטרול מפחיתה תחלואה ותמותה ממחלות לב?
מחקרים שנעשו על אלפי משתתפים לאורך שנים רבות, הראו שהפחתת עורכי כולסטרול - ובעיקר הפחתת ערכי הכולסטרול הרע LDL-C - מונעת התקפי לב, ניתוחי לב, שבץ מוחי ומוות. מחקרים אחרים הצביעו שהגברת ערכי הכולסטרול הטוב מפחיתה אירועים לבביים.
הפחתה של 10 מ"ג לד"ל בכולסטרול הרע LDL-C, הביאה להפחתה באירועי לב בשיעור של 20%.

לרופא המטפל יש לוח מנבא להתקפי לב, המבוסס על אלפי מטופלים. בלוח זה, על סמך ערכי כולסטרול, לחץ דם, עישון וגיל, ניתן לקבוע את הסכנה לפתח מחלת לב ב-10 השנים הקרובות.

מקור הכולסטרול בגוף

80% מהכולסטרול מיוצר בגוף ורק 20% מקורו בתזונה. מכאן שהכולסטרול מהמזון אינו הגורם העיקרי המשפיע על רמות הכולסטרול בגוף.
הגוף מייצר 1.0-1.5 גרם כולסטרול ליום – כמות שאמורה להספיק לבנייה ופעילות כל המערכות. ישנם אנשים שאצלם ייצור הכולסטרול בכבד מוגבר, בדרך כלל מסיבות גנטיות. תופעה זו מובילה לעלייה של כולסטרול בגיל צעיר. תזונה לקויה עשויה להאיץ את עליית הכולסטרול ואילו תזונה נכונה עשויה להוריד את רמות הכולסטרול. נוסף על שינוי תזונתי אנשים אלו יצטרכו ליטול תרופות המעכבות יצירה מוגברת של כולסטרול בכבד. בקרב אנשים ללא רקע גנטי , עליית רמות הכולסטרול נובעת מתזונה לא בריאה ולכן אצלם שינוי תזונתי יכול להוריד את רמות הכולסטרול בצורה משמעותית.


מה עליך לעשות ביחס לכולסטרול?

ראשית, עליך לדעת מהם ערך הכולסטרול שלך: מה רמת הכולסטרול הרע (LDL-C), הטוב (HDL-C) ורמת הטריגליצרידים (TRIG). כל מבוגר מגיל 20 ומעלה צריך לדעת את הערכים הללו, וכל 5 שנים יש לחזור על הבדיקות במידה שהערכים תקינים.

במידה שיש גורמי סיכון נוספים כמו גיל מתקדם, סיפור משפחתי של מחלת לב, עישון, יתר לחץ דם או השמנה – הרופא ישקול מתי לבצע שוב בדיקות, לאחר שיעריך את סיכוייך למחלות לב ב-10 השנים הבאות.

פעילות גופנית

מומלץ לכל אחד לבצע הליכה של 60 דקות 3 פעמים בשבוע, בקצב של 5.5-7 קמ"ש. כדאי להתחיל בקצב איטי למשך 5 דקות, להגביר הקצב בהדרגה, ולהפחית את הקצב ב-5 הדקות האחרונות. רצוי לשלב 10-15 דקות של תרגילים כנגד תנגודת, ומספר דקות של תרגילי גמישות. ההוצאה הקלורית הרצויה היא של 1000-1500 קילו קלוריות בשבוע.

דיאטה

אומנם רוב הכולסטרול הוא אנדוגני, כזה שהגוף מייצר בעצמו, אבל בערך כ-25% ממנו (ויש אומרים שאף פחות), נובע ממה שאנחנו אוכלים. כדי להוריד את ערכי הכולסטרול הרע, LDL, ולהעלות את ערכי הכולסטרול הטוב, HDL, צריך להקפיד על פעילות גופנית, להפסיק לעשן ולעבור לצריכת מזון בריא

דיאטה נכונה עשויה להפחית את רמת הכולסטרול הרע ב-10%-15%. הפחתה במשקל מביאה להפחתה גם בערכי הטריגליצרידים ולהגברת ערכי הכולסטרול הטוב.

הדיאטה להפחתת כולסטרול, מבוססת על הפחתה בכמות השומן הרווי (שומן מהחי) כולל בשר, מוצרי חלב מעל 5%, גבינות קשות, גלידות, שוקולד (מכיל 30% שמנת) ופיצות. את כל אלה יש להחליף בבשר בעוף ללא עור ובדגים. יש לאכול ירקות 5 פעמים ביום ו-3 פעמים ביום פירות ודגנים עשירים בסיבים. יש להמנע מאכילת כולסטרול שמצוי בביצים ובחלקי בשר פנימיים כמו כבד, לבבות, כליות ומוח.

יש להימנע משומן מוקשה מסוג טרנס, המצוי במרגרינה וכמעט בכל דברי המאפה המתועשים. חשוב לצרוך שומן בלתי רווי כמו שמן זית, שמן קנולה, שמן חמניות, אגוזים ופיצוחים למיניהם.

לשמירה על כולסטרול תקין מומלץ לאמץ תזונה ים־תיכונית המבוססת על מזון טרי, מגוון וכמה שפחות מעובד. התפריט צריך לכלול שפע של ירקות ופירות בצבעים שונים, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים, לצד שימוש קבוע בשמן זית ואכילת דגים פעמיים בשבוע כמקור לאומגה 3. כדאי להעדיף שומנים בלתי רוויים ולהפחית שומן רווי שמקורו בבשר שמן, גבינות שמנות ומזון מעובד, תוך צריכה מתונה של עוף ומעט מאוד בשר אדום. מוצרי חלב יכולים להשתלב במידה, בעיקר יוגורט דל שומן עם חיידקים פרוביוטיים. גם מקום להנאות קטנות יש, כל עוד הן אינן יומיומיות – כמו מעט שוקולד מריר או קינוח ביתי מחומרי גלם טובים. שילוב הרגלים אלה תורם לאיזון שומני הדם, לבריאות הלב ולאורח חיים בריא לאורך זמן.

אין סיבה להמנע כליל מאכילת ביצים. הגורמים שמעלים את רמת הכולסטרול הם בעיקר שומנים רווים ושומני טרנס ולא הכולסטרול. כמות הכולסטרול בביצה היא כ-220 מ"ג ולכן צריכה של ביצה ליום במקביל להגבלת הצריכה של מוצרים אחרים העשירים בכולסטרול ושומן רווי מאפשרת להישאר בטווח ההמלצות - עד 300 מ"ג כולסטרול ליום.

ככלל, הורדה במשקל תשפר את הפרופיל השומני שלך, ולכן כדאי וחשוב להגיע למשקל גוף רצוי.

טיפול תרופתי להורדת כולסטרול

למרות השינוי באורחות החיים, חלק מהאנשים הסובלים מכולסטרול גבוה יזדקקו גם לטיפול בתרופות.

"סטטינים" הם משפחת התרופות היעילה ביותר להפחתת ערכי הכולסטרול והכולסטרול הרע, ואף תורמים בהפחתת טריגליצרידים והגברת רמת הכולסטרול הטוב.

הרמה הממוצעת של התרופה תפחית את רמת הכולסטרול הרע ב-40%-25% ותגביר את רמת הכולסטרול הטוב ב-5%-10% (ראה טבלה).

מינון גבוה של סטטינים עשוי להפחית את רמת הכולסטרול הרע ב-60%-50%.

כאשר לא מגיעים לערכי המטרה (ראה טבלה), הרופא יכול להוסיף תרופה הקרויה "אזיטימיב" ("אזטרול"), בשילוב עם ה"סטטינים", שתפחית בצורה ניכרת את ערכי הכולסטרול הרע.

ה"סטטינים", בנוסף להפחתה בערכי הכולסטרול, מונעים את התהליך הדלקתי הקיים בתוך טרשת העורקים.
כאשר בנוסף לכולסטרול גבוה, קיימים גם טריגליצרידים גבוהים, ניתן להוסיף תרופה ממשפחת ה"פיברטים" ("בזפיברט", "בזליפ", "נורליפ"), שמפחיתה בצורה טובה את ערכי הטריגליצרידים ומעלה את הכולסטרול הטוב.

עד לאן להפחית את ערכי הכולסטרול?
ערכי הכולסטרול אליהם נשאף הם 200 מ"ג לד"ל; רמת כולסטרול רע של 100 מ"ג לד"ל; ורמת כולסטרול טוב לגבר של מעל 40 מ"ג לד"ל ולאשה של מעל 50 מ"ג לד"ל.
כאשר יש גורמי סיכון נוספים, כמו סיפור משפחתי של מחלת לב בגיל צעיר, סוכרת, עישון רב ויתר לחץ דם, או שיש סיפור קודם של מחלת לב, ערך הכולסטרול הרע הרצוי הוא 70 מ"ג לד"ל.

מהן תופעות הלוואי של התרופות?
הסטטינים ניתנו עד היום למאות מיליוני אנשים. 4%-2% מהאנשים עלולים להעלות את ערכי האנזימים בכבד או את ערכי האנזימים השריריים.
כ-1%-0.5% עלולים להתלונן על כאבי שרירים ללא עלית אנזימי השריר.
כל תופעות הלוואי חולפות עם הפסקת הטיפול. לעיתים, למרות עליה מתונה של אנזימי הכבד או השריר, ממשיכים בטיפול התרופתי – הרופא ישקול מתי יש להפסיק בטיפול התרופתי.

המינונים המומלצים של הסטטינים השונים למניעת מחלות לב, הם להפחתה של 30%-40% ברמת הכולסטרול הרע LDL - השיעור הממוצע הצפוי של הורדת רמת ה- LDL-כולסטרול.

לסיכום

  1. דע את ערכי הכולסטרול שלך
  2. עשה דיאטה מתאימה ופעילות גופנית
  3. דבר עם הרופא על טיפול תרופתי להורדת ערכי הכולסטרול בדמך, שכן רמות גבוהות הן הרות אסון.