10 טיפים לשיפור הנשימה והריאות
מאת ד"ר אמיר בר-שי, מנהל המכון לרפואת ריאות בבית החולים איכילוב ויו"ר עמותת "דרכי נשימה"
1. איך הריאות משתבשות עם השנים?
"יש הרבה דברים שיכולים להשפיע על בריאות הריאות עם השנים, חלקם גנטיים. אנחנו נולדים עם מטען גנטי שיוביל אותנו להיות אסתמטיים או לפתח מחלה כלשהי בריאות, זה לא בידיים שלנו. אבל הריאות יכולות לחלות כתוצאה מחשיפה למה שאנחנו נושמים כמו עישון פעיל או פסיבי, זיהום אוויר או חומרים מזיקים אחרים".
2. איך שומרים על הריאות?
"חשוב להשתדל לנשום אוויר נקי. אם יש באזור מסוים אבק רב או זיהום אוויר כדאי להימנע ממנו. בימי אובך, בימים של עומס בזיהום אוויר, כדאי להסתובב כמה שפחות בחוץ ולהימנע מפעילות גופנית בחוץ. ימים כאלה עלולים להוות טריגר להתלקחות או להחמרה של מחלת ריאות קיימת, אבל גם מי שאין לו מחלת ריאות כדאי שיזהר".
3. פעילות גופנית עוזרת לריאות?
"פעילות גופנית חשובה מאוד לשימור של כל אברי הגוף, כמובן שגם לריאות. תפקוד הריאות לחמצון הדם משתפר בפעילות גופנית, אלה גם הרגעים בהם עושים שימוש בנפח גדול יותר של הריאות ולא רק בחלק מהן, כמו בעת מנוחה או כשסתם יושבים או מדברים".
4. מתי מומלץ לפגוש פולמונולוג (רופא ריאות) בקופת חולים ומתי בבית החולים?
"אין ממש כללים ברורים, תלוי לאן שלחו אתכם. אם יש לכם טופס 17 תוכלו להגיע אלינו, נעריך ונטפל בבעיה שלכם. כמובן שפעולות יותר מקיפות ופולשניות כמו תפקודי ריאות מיוחדים, ביופסיות ובדיקות שמצריכות מעורבות רב-תחומית (רופאים מתחומים אחרים) יגיעו לבית החולים. אל מכון הריאות שלנו מגיעים כל מי שיש לו תלונה שהיא נשימתית: ליחה, צפצוף בנשימה, שיעול, קוצר נשימה במאמץ, חוסר אוויר בפעילות או אי נוחות בחזה".
5. עד כמה הריאה עדינה?
"הריאה היא איבר מורכב ועדין. כל ריאה היא באורך של 45 ס"מ כל אחת, ושתי הריאות ממלאות את בית החזה שלנו. זה איבר ענק והן מלאות באוויר. הן הכי גדולות בגוף, אבל גם הכי קלות. תפקידן להעביר את החמצן מהאוויר לזרם הדם ולספק אותו לכל הגוף. זה איבר מורכב ויש הרבה בעיות ומחלות בהן משום שהן חשופות כל הזמן באופן ישיר לסביבה שלנו".
6. אז איך אתם יכולים לעזור?
"אנחנו מטפלים בכל אחת ואחד, גם במי שיש לו שיעול לא מוסבר וגם במחלות ריאה מורכבות, גם בחולים חדשים וגם במי שיש להם החמרה במחלה קיימת. יש לנו גם אשפוז יום ייחודי (עם טופס 17 מתאים) בו ניתן לטפל במקרים ריאתיים אקוטיים. אפשר להגיע אלינו ולראות רופא ריאות, לבצע בדיקות מורכבות כמו בדיקות דם, צילומים, תפקודי ריאות, ולקבל טיפול מתאים, וזאת מבלי לעבור במיון – אין שירות כזה בשום בית חולים בארץ. השירות מיועד למי שיש לו החמרה נשימתית, מגיעים רואים רופא ומקבלים טיפול תרופתי מדויק והנחיות להמשך הטיפול בבית".
7. אילו חיסונים מומלץ לעשות כדי להגן על הריאות?
"חיסון שפעת מומלץ לכולם בחורף, חיסון נגד דלקת ריאות מגיל 65, וכמו כן חשוב להתחסן ל -RSV שהוא הגורם השכיח ביותר לזיהום בדרכי הנשימה שמסתבך בחולים עם מחלות ריאה. החיסון הזה יחסית חדש והוא עדיין לא בסל הבריאות, אבל אנחנו ממליצים עליו לכל מי שמעל גיל 65 וכן למי שיש מחלת ריאות, הכל כדי למנוע את הנזק לריאות כתוצאה מזיהום על ידי הוירוס הזה".
8. אפשר להיות חולה במחלת ריאות כרונית דוגמת COPD בלי לגעת בסיגריה?
"כן. מגיעים כל מיני מקרים של מי שהיו חשופים לעשן בבית כילדים או לאבק ומתכות במקום העבודה וגם מי שהיו חשופים לזיהום אוויר במשך זמן ארוך. מי שעבד או עובד עם חומרים מסוכנים, אבק או שיש, חושפים את הריאות שלהם לחלקיקים גורמי מחלות. יש לנו הרבה מטופלים שעבדו עם שיש והאבק הדקיק של חיתוך השיש מאוד מזיק ומסוכן".
9. אתה ממליץ לעטות מסכה במקום צפוף?
"מסכה יכולה להגן על מי שעוטה אותה וגם על הסביבה שהוא בא איתה במגע, במקרה שהוא "מקורר" למשל. בכל מקרה אני בעד, כמובן בלי להגזים עם זה. אבל בהחלט, כל מי שיש לו מחלה נשימתית והוא הולך למקום צפוף, מומלץ שיעטה מסכה".
10. אפשר לחיות עם ריאה אחת?
"אפשר. מי שעברו כריתה של ריאה אחת יכולים לחיות חיים מלאים, אם כי לפעמים הם יצטרכו תוספת חמצן בגלל המחלה שהובילה מלכתחילה לכריתת הריאה ופגעה גם בריאה הנותרת".