בטן מלאה
(צילום: אלעד מלכה)
ראיון עם ד"ר מאיר זמל, מנהל השירות לכירורגיה במחלות מעי דלקתיות בחטיבה הכירורגית, בית החולים איכילוב
קרוהן וקוליטיס הן מחלות מעי דלקתיות ששמן נאמר במקרים רבים בנשימה אחת, אך למעשה לא מדובר באותה מחלה למרות שלפעמים יש חפיפה ביניהן והתסמינים די דומים.
קרוהן היא מחלה שיכולה לבוא לידי ביטוי בכל מערכת העיכול או בחלקים ממנה – מהפה ועד לפי הטבעת. קוליטיס, לעומת זאת, היא מחלה של אזור המעי הגס בלבד - היא מתחילה מהרקטום וממשיכה עד קצה המעי. המחלות מתפרצות בעיקר אצל צעירים בשנות העשרה, עשרים ושלושים, אבל יש גם גל שיכול להפתיע ולהגיע בגיל חמישים ואף שישים.
הערכה היא שכאחוז מהאוכלוסייה סובלים ממחלת קרוהן או קוליטיס, כלומר יש בין 90,000 ל-100,000 חולים בישראל.
המחלה קשורה לניהול אורח חיים בריא?
"המחלה קשורה לאורח חיים בריא, אבל לא רק, מכיוון שיש לה מרכיב גנטי חזק. בכל זאת יודעים, למשל, שמהגרים ממדינות שבהן השכיחות של מחלות מעי דלקתיות נמוכה ולא סבלו מהמחלות האלה, התחילו לסבול בדור השני מהמחלה כשעברו לחיות בארה"ב. מניחים שבגלל המעבר לחיים בסביבות מתועשות ולתזונה מעובדת הם התחילו לפתח את המחלות האלה".
מה מרגישים?
"התסמינים יכולים להיות דומים בשתי המחלות – שלשולים, ייתכן עם דם או ריר, יציאות לא סדירות, בטן תפוחה וכאבי בטן שלא חולפים".
איך יודעים אם זה כאב בטן חולף או מחלה?
"כשיש כאבי בטן שלא חולפים מעל שבועיים כדאי לגשת לבירור אצל רופא המשפחה. הבירור הבא יהיה אצל רופא כירורג שיבדוק את הבטן ואת פי הטבעת. אם לא מדובר בטחורים ויש רירית שנראית מודלקת, השלב הבא יהיה ביקור אצל רופא גסטרואנטרולוג".
מה אתה מרגיש במישוש הבטן?
"בטן תפוחה, לא רכה, קצת כמו בלון. זה אמנם לא מצדיק לרוץ למיון, אבל בהחלט מחייב בירור. אנחנו לא אמורים להרגיש בחיי היום יום את הבטן שלנו ואם בבדיקת הבטן המטופל.ת זזים באי נוחות יכול להיות שיש פה משהו. כמובן שנשאל על שינויים ביציאות, גזים וכד'".
מה השלב הבא?
"הפנייה לבדיקת קולונוסקופיה, בדיקה שנעשית על ידי החדרת צינור עם מצלמת וידיאו דרך פי הטבעת למעי ומטרתה לאתר דלקות, פוליפים, דימומים או גידולים. תיתכן גם הפנייה לבדיקת צואה או בדיקות אחרות, לפי המקרה".
אם לא מוצאים כלום ועדיין יש כאבי בטן?
"ייתכן שנשלח לבדיקת קפסולה למעי הדק שלא משתקף בקולונוסקופיה - אולי שם מסתתר הקרוהן".
נדיר שהקרוהן יהיה במעי הדק?
"ממש לא. אצל חולי קרוהן במקרים רבים המחלה תהיה בין המעי הדק לגס".
קיבלתי אבחנה למחלת מעי דלקתית. מה השלב הבא?
"מעקב אצל רופא גסטרואנטרולוג, טיפול תרופתי ותזונתי. בעבר חצי מחולי מחלות מעי דלקתיות היו מגיעים תוך עשור לניתוח. היום, למרבה השמחה, בזכות השיפור בטיפול התרופתי - המספרים ירדו משמעותית".
ובכל זאת מתי מנתחים?
"אחרי כמה שנים עם המחלה לפעמים מגיעים למצב שהטיפול התרופתי לא עובד, שמטופל תלוי מדי בסטרואידים או שיש שינויים מבניים במעי שלא מאפשרים לטיפולים לעבוד יותר. במצב הזה יתכנס צוות רב-תחומי הכולל רופאי גסטרו, כירורגיה והדמיה וידונו על המקרה והאם זה הזמן המדויק לבצע ניתוח".
ד"ר זמל בחדר ניתוח
למה עוזר הניתוח?
"הוא משפר את איכות החיים. בקוליטיס כורתים את כל המעי ובמקומו משחזרים את המשכיות מערכת העיכול בעזרת יצירת פאוץ' (פנימי) או סטומה (חיצוני). אבל זה באמת הקו האחרון ויעשה כשאין ברירה – כאשר המעי כולו מודלק או שיש חשש שהדלקת תחזור. בשיטת הפאוץ' אנחנו יוצרים מעין לולאה פנימית ממעי דק שיכולה להכין תוכן של המעי. החיים איתה יותר נוחים".
זה לא פשוט
"נכון, אבל גם לא פשוט להיות מחובר לשירותים עם 20-30 יציאות ביום ודימומים, זה לא מאפשר חיים נורמליים ולכן הניתוח במקרים רבים מקל".
ומה עם ניתוח לטיפול בקרוהן?
"גם פה, ידוע לנו שאם נכרות את החלק החולה המחלה יכולה לחזור. בעבר כשכרתו חלק גדול מהמעי נוצר מצב של מעי קצר מדי שגרר סיבוכים, ולכן היום מקובל לכרות רק את החלקים שנראים לא בריאים. אגב, החשש להתקנת סטומה בחולי קרוהן לא גבוה. בניתוחים האלה נבצע השקה – מחברים חלק של מעי לחלק אחר כמו חיבור של שני חלקי צינור, תלוי איפה נמצא החלק החולה. כבר לא יהיו כאבי בטן ומותר יהיה לאכול תזונה עשירה יותר כמו פירות וירקות. איכות החיים משתפרת פלאים".
מתי כן יהיה חשש לניתוח סטומה בקרוהן?
"במצבים של ניתוחים דחופים. אלא מצבים מסכני חיים ולכן לפעמים לא תהיה ברירה אלא ליצור סטומה זמנית".
ברשתות החברתיות מציעים להתמודד עם המחלה בדרכים אלטרנטיביות
"נכון יש הצעות רבות לטיפולים שונים, אני כמובן לא נגד טיפולים משלימים, אבל בשום פנים זה לא יכול לבוא על חשבון הטיפול הקונבנציונלי. המעקב מול רופאי הגסטרו במחלות האלה הוא ממש קריטי, חולה שלא נמצא במעקב מסכן את חייו. אלה החולים שנוטים להסתבך".
זאת מחלה לא פשוטה
"זאת מחלה כרונית, משנה חיים שטיפול ומעקב רציפים יכולים לאפשר חיים נורמליים בלי סיבוכים".
החולים שהסתבכו לא היו במעקב?
"במקרים רבים כן, לא מומלץ לזלזל במחלות האלה".
איך נעשה הניתוח?
"בשנים האחרונות מקובל לבצע גם בקרוהן וגם בקוליטיס ניתוחים זעיר פולשניים ולא לפתוח את כל הבטן. הניתוח משפר את ההחלמה, את מראה הצלקת ומקטין סיבוכים. משך הניתוח תלוי בהיקף המחלה ויכול להימשך כשעתיים עד שלוש".
מתי חוזרים לחיים?
"אחרי אשפוז של כמה ימים עד שבוע, תוך שלושה שבועות חוזרים לחיים נוחים הרבה יותר".
למה הניתוח של קרוהן לא נעשה בתחילת הדרך?
"בגלל הסיכוי שנצטרך עוד ניתוח, תמיד נעדיף להתחיל עם טיפול תרופתי. המטרה היא לא לפספס את מועד הניתוח כדי לא להגיע למצבים פחות מומלצים של ניתוחים דחופים, שיתוף הפעולה עם רופאי הגסטרו ממש חשוב".
למה בחרת במסלול של כירורגיה?
"אני אוהב לעבוד עם הידיים ובכירורגיה יש טווח רחב של ניתוחים שניתן לעשות כדי לעזור לאנשים. זה תחום דינאמי עם הרבה אנדרנלין וכבר בבית הספר לרופאה היה ברור לי הכיוון".
מעניין אותך לבצע ניתוחים?
"זה החיים. זה המקצוע והוא כל כך אינטנסיבי ותובעני שחייבים להיות אול-אין. בנוסף, במחלות מעי דלקתיות צריך להיות קשוב ומכיל למטופלים ונוצרת מערכת יחסים עם המטופלים, זה גם מוסיף עניין בעבודה".