תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

קפסולת קרוהן לסקירת המעי הדק והגס, היא בדיקה יחודית לבית החולים איכילוב, מרכז רפואי תל-אביב. בדיקה זו מאפשרת סקירה מלאה של כל מערכת העיכול בבדיקה אחת ללא צורך בקולונוסקופיה!

מהי קפסולת קרוהן?

מחלת קרוהן שונה בין אדם לאדם ואף משתנה באותו אדם בתקופות שונות. לרוב פונה המטופל עם תלונות חדשות אך הבירור הרפואי יכול להתפרס על פני מספר חודשים. כעת ניתן לתת מענה מהיר לשאלות הכי שכיחות: איפה ממוקמת המחלה ומה מידת הפעילות שלה? וזאת ללא צורך בהרדמה, קרינה או סיכון בבדיקה פולשנית. כמובן שצמצום מספר הבדיקות מונע אובדן ימי עבודה וכאמור מזרז את האבחנה ולכן גם את הטיפול. הקולונוסקופיה היא כלי אבחנתי וטיפולי חשוב בעיקר בתפקידה הקריטי למניעת סרטן המעי הגס. אך כאשר נדרשת צפייה בלבד ללא צורך בטיפול או דגימה ישנו יתרון ברור לבדיקה שאינה דורשת החדרת מכשיר לגוף המטופל אלא בליעת כדור בלבד.

קפסולת הווידאו דומה בגודלה לכדור ויטמינים ומצופה בציפוי חלקלק המאפשר בליעה קלה ובטוחה. בתוך הקפסולה ישנם מצלמה ומקור אור המאפשרים צילום וידאו של המעי הדק. בזמן שהקפסולה עושה את דרכה בתוך מערכת העיכול, נשלחות תמונות אל מקלט הנמצא בחגורה המונחת על מותני הנבדק. מטרת הבדיקה היא לצלם את המעי הדק והגס בבדיקה אחת לצורך הערכת פעילות מחלת קרוהן (מחלת מעי דלקתית). יש להדגיש שמטרת הבדיקה אינה איתור פוליפים או ממצא מוקדי אחר במעי הגס ולשם כך יש להשלים בדיקת קולונוסקופיה לפי הצורך. התמונות שצולמו מפוענחות בהמשך על ידי הרופאים בעזרת תוכנת מחשב. קפסולת הווידאו היא חד פעמית. לאחר שסיימה את המעבר בצינור העיכול, הקפסולה מופרשת עם הצואה ונשטפת באסלה ואין צורך להחזירה.

הבדיקה אינה כרוכה בקרינה, אך אסורה לנשים בהיריון, ולאנשים עם קוצב לב- דפיברילטור.

יש ליידע את הרופא באם אירעו בעבר מקרים של חסימת מעי או בוצע ניתוח במערכת העיכול.

 

למי מיועדת הבדיקה?

הבדיקה מיועדת לאחד מהמצבים הבאים:

  • הערכת פעילות מחלת קרוהן ידועה במצב של התלקחות
  • הערכת פעילות מחלת קרוהן ידועה במצב של הפוגה
  • חשד למחלת קרוהן

מה צפוי להיות מהלך הבדיקה?  

  • ביום הבדיקה תעבור קבלה ראשונית על ידי המזכירה בכניסה למכון ולאחר מכן על ידי צוות השירות.
  • אם הנך סובל/ת מאלרגיה לתרופות, מחלות מדבקות או אם יש לך קוצב לב מלאכותי (PACEMAKER) ו/או דפיברילטור עליך להודיע על כך לצוות בזמן הקבלה.
  • יש לציין שאסור לבצע בדיקות MRI או בדיקות במכון האיזוטופי כל זמן שהקפסולה נמצאת בגופך. במידה שאת/ה מיועד/ת לבדיקות אלה בקרוב, יש לציין זאת בזמן הקבלה לבדיקה.
  • ההמתנה לבדיקה תלויה במשך הבדיקות שלפניך שעלולות להתעכב, לכן יש להמתין בסבלנות לתורך (אל דאגה לא שכחנו אותך).
  • זמן השהייה במכון הגסטרו צפוי להימשך עד 3-4 שעות וכולל את שתיית החומר המרוקן באופן עצמאי, קבלה רפואית, חיבור חגורת חיישנים ומכשיר ההקלטה, בליעת הקפסולה ווידוא מעבר הקפסולה למעי הדק. לאחר מכן תשוחרר/י לביתך.

    כיצד להתנהל לאחר הבדיקה?

  • ניתן להתנהג כרגיל, אך לא לבצע פעילות גופנית מאומצת ולא לישון.
  • במהלך הבדיקה המכשיר יאותת לגבי הצורך בנטילת תרופות נוספות המסייעות לקידום הקפסולה במעי. פירוט מלא ניתן למצוא בדף ההנחיות.
  • ניתן להתחיל לשתות מים כשעתיים לאחר בליעת הקפסולה ולאחר כ-4 שעות ניתן לאכול ארוחה קלה וליטול תרופות קבועות. את החגורה והמקלט ניתן להוריד עד כ- 12-14 שעות לאחר שחוברו (בהתאם להתראות המכשיר). יש להחזירם ביום למחרת הבדיקה על ידך או נציג מטעמך למזכירות מכון הגסטרו, יש להקפיד על החזרת הציוד עד השעה 11:00 בבוקר. 
  • הסרט יפוענח על ידי אחד מרופאי שירות הקפסולה האנדוסקופית והתשובה לגבי ממצאי הבדיקה תינתן עד 2-3 שבועות מיום החזרת הציוד. דוח הבדיקה יישלח בדואר. במקרים דחופים, ניתן לתאם איסוף של התשובה ממזכירות מכון הגסטרו.


קישור להוראות ההכנה לבדיקה – מומלץ לקרוא בעיון לפחות שבוע לפני מועד הבדיקה

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון