תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

אינדקס המצבים הרפואיים

מדוע מבוצעת הפעולה?

ניתוח לשחזור עור התוף מבוצע על מנת לתקן נקבים בעור התוף, ולשחזר את מבנה העצמות השמע באוזן התיכונה (הפטיש, הסדן והארכובה). פגיעה בשלמות עור התוף עלולה להגרם עקב חדירת גוף זר לאוזן (למשל בעקבות ניקוי האוזן הפנימית עם קיסם אוזניים), או עקב שינויים בלחץ האויר באוזן (כמו במהלך המראה או נחיתה של מטוס). נקבים בעור התוף עלולים לגרום לדלקות חוזרות באוזן התיכונה, ובפרט אם נגרמה חדירת מים לאוזן. נקבים קטנים יתאחו בדרך כלל ללא כל טיפול, אך במקרה של נקבים גדולים, או אם קיימים נקבים שלא מתאחים במשך כחודשיים, יהיה צורך בסגירת הנקב בעור התוף על ידי ניתוח.

מהן התוצאות המצופות מהפעולה?

ניתוח זה מבוצע על מנת לסגור נקבים קיימים בעור התוקף, במטרה למנוע דלקות חוזרות באוזן התיכונה. דלקות אלו מסבות למטופלים כאב רב, ואף עלולות לגרום לירידה בשמיעה. בעקבות הניתוח, מדווחים המטופלים על הקלה במצבי הדלקת באוזן. עם החלמת האוזן, ייבוש הנוזלים, ומיגור הדלקת, חולים רבים מדווחים על שיפור בשמיעה, ללא צורך באביזרי שמע חיצוניים.

כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?

ניתוח לתיקון עור התוף יבוצע בהרדמה מלאה. במהלך הניתוח כולו, המטופל ישקע בשינה עמוקה, לא יחוש כל כאב, ולא יהיה מודע כלל למצבו. סמוך למועד תחילת הניתוח יחובר המטופל לאינפוזיה דרכה יזליף המרדים חומרי הרגעה על מנת להפחית את תחושת החרדה של המטופל. במהלך הניתוח, יסתייע המנתח במיקרוסקופ מיוחד, כדי שיוכל לראות היטב את עצמות השמע ואברי האוזן הפנימית.
לאחר וידוא ההרדמה, יבצע המנתח חתך קטן מאחורי האוזן, על מנת לאפשר גישה מלאה לתעלת האוזן ולעור התוף. המנתח יסיר את הרקמה השרירית או התת-עורית מאזור האוזן, וידביק אותה על עור התוף הקיים, במטרה לכסות את הנקבים.
אם קיים נזק לעצמות האוזן, ישתיל המנתח עצמות חלופיות, שתלים סינטטים, או סחוס, על מנת לשחזר את מבנה האוזן התיכונה. רקמות ועצמות לשחזור ילקחו מאחורי האוזן, או מהאזור הסחוסי בתנוך האוזן. על מנת לתמוך בשתל, ספוגית ג'לטין קטנה תמוקם מתחת לעור התוף. בסיום הניתוח, החתך יסגר ויתפר, והמנתח יחדיר תחבושת ספוגה באנטיביוטיקה לאוזנו של המטופל. לבסוף, יחבש האזור.

באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?

כללית.

כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?

1-1.5 שעות.

מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?

חשוב להיות ערים לסיכונים ולסיבוכים שעלולים להתעורר במהלך ניתוח לתיקון עור התוף. על מנת לצמצם את שיעורם, יש ליידע את המנתח והמרדים לגבי הרקע הרפואי והאישי על המטופל המועמד לפעולה, כדי שיוכלו להתאים את הטיפול המתאים ביותר הן למצב הרפואי והן למצב האישי. לפי הספרות הרפואית, שיעור הסיבוכים הכירורגיים בניתוח זה הוא כ- 1-2%. סיבוכים כוללים דימום, זיהום, פגיעה עצבית (פגיעה פגיעה בעצב הטעם שסמוך לאוזן התיכונה או בעצם הפנים הראשי), וכן פגיעה באיברים סמוכים. אצל כ- 1% מהמטופלים תחול הרעה בשמיעה בעקבות הניתוח. אם נלקחות רקמות או עצמות לצורך השחזור, עלולה להיווצר צלקת באזור הגוף ממנו נלקחו הרקמות או העצמות. כשלושה שבועות לאחר הניתוח ניתן לאמוד את הצלחתו. שיעור ההצלחה הוא כ- 80%.  בשאר המקרים, שחזור מערכת השמעה אינו מצליח.
הרדמה אינה חפה מסיכונים גם כן. סיכוני ההרדמה הכללית כוללים חנק וחסימה של נתיב האוויר, נפילה פתאומית של לחץ הדם והדופק, ואף פגיעה בשיניים או במיתרי הקול בעקבות החדרת צינורות לקנה הנשימה. אצל חלק מהמנותחים תיתכן תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה. יש לציין כי סיכון זה אינו משמעותי עבור מטופל שנותח בעבר בהרדמה כללית.

איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?

  • חשוב לבצע בדיקת שמיעה לפני ביצוע ניתוח זה.
  • יש להצטייד בסיכום רפואי מרופא המשפחה או מהרופא המטפל, שכולל אבחנות ותרופות שהמטופל לוקח, על מנת שהמנתח והמרדים יקבלו את מירב המידע האישי והרפואי.
  • יש לבצע בדיקות דם שכוללות ספירה וביוכימיה, ובמקרים מיוחדים יידרשו גם תפקודי קרישה. מעל גיל 40, חובה להבצע ולהביא א.ק.ג. 
  • אם הינך מעשן במשך שנים רבות או סובל ממחלות אחרות כמו יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם, מחלת לב או ריאות, סוכרת, או שהינך מעל גיל 60  - יש להצטייד גם בצילום חזה. מאחר ועישון סיגריות מגדיל את הסיכון לסיבוכי ההרדמה והניתוח יש להמנע לחלוטין מעישון במשך כ- 3 שבועות לפחות לפני ואחרי כל ניתוח.
  • יעוץ/אישור של רופאים מומחים נדרש באם הינך חולה במחלות כרוניות שונות (כגון: קרדיולוג באם הינך חולת לב, נוירולוג באם עברת אירוע מוחי, רופא ריאות באם יש לך מחלת נשימה/ריאות קשה וכו').   
  • שבוע לפני  מועד הניתוח עליך להפסיק נטילת נוגדי קרישה (כמו אספירין או קומדין). יש להתייעץ עם רופא המשפחה או המנתח לגבי הצורך בתחליפים לתרופות אלו. 
  • ביום הניתוח עצמו יש להיות בצום מלא שכולל מים, החל מ-6 שעות לפני מועד תחילת הניתוח. מומלץ להימנע אף מלעיסת מסטיק ומעישון. לפני הכניסה לחדר הניתוח' חובה להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי.

מה יקרה אחרי הניתוח?

לאחר סיום ההליך הכירורגי שוהה המטופל כשעתיים במחלקת ההתאוששות, כדי לוודא התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח. ההתאוששות מניתוח זה היא בדרך כלל מהירה. במידה והמטופל סובל מסחרחורת לאחר הניתוח, נהוג לאשפז להשגחה למשך יממה.

ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?

חזרה לפעילות שגרתית אפשרית כעבור כעשרה ימים ממועד הניתוח. אין להרטיב את האוזן שנותחה עד לקבלת אישור מהרופא. כמו כן,יש להמנע מכל פעילות שתפעיל לחץ על אזור הראש.  במידת האפשר, מומלץ להמנע משיעול או עיטוש דרך האף, כדי להגביר את שיעור הצלחת הניתוח. כחודש לאחר הניתוח יוזמן המטופל לביקורת אצל המנתח במרפאת המחלקה.
בכל מקרה של עליית חום מעל 38 מעלות, ניתן להתקשר למחלקה ולהתייעץ עם הרופא התורן. במידת הצורך, יש לפנות לחדר המיון לצורך המשך ברור.

תפריט ניווט תחתון