תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

אינדקס המצבים הרפואיים


מהי פזילה?

שישה שרירים שולטים בתנועת גלגל העין ומאפשרים את תנועתם בכיוון מעלה, מטה, ימינה ושמאלה. שיתוק או חולשה של אחד השרירים, בכל אחת משתי העיניים, עלול לגרום לסטייה בהתאמה בין שתי העיניים, כך שכל עין מסתכלת לכיוון אחר. תופעה זו נקראת סטרביסמוס (Strabismus) ובעברית, פזילה.
מבחינים בין מספר סוגי פזילה: פזילה מולדת או נרכשת, פזילה אמיתית או מדומה, פזילה קבועה או משתנה. הפזילה תיתכן בכיוון מעלה, מטה, לכיוון האוזן או לכיוון האף. תופעת הפזילה השכיחה ביותר היא פזילה מולדת שכיוונה פנימה לכיוון האף, שלרוב תאובחן כבר לפני גיל חצי שנה (איזוטרופיה, esotropia).
פזילה נפוצה בקרב כ- 2% מהתינוקות עד גיל 3, ואצל כ- 3-4% בילדים לאחר גיל 3. אצל מבוגרים, הופעת פזילה פתאומית (שעלולה להיות מלווה בראייה כפולה), עלולה להצביע על בעיות נוירולוגיות, שמחייבות בירור רפואי דחוף.
בראש ובראשונה, פזילה עלולה לגרום להתפתחות עין עצלה שמשמעותה היחלשות הראייה בעין הפוזלת (אמבליופיה, amblyopia), אובדן היכולת במוח לעיבוד תמונה תלת ממדית, לכפל ראייה (דיפלופיה, diplopia) וכן לשינויים בשדה הראייה הדו- עיני, כמו גם לבעיה אסתטית.
במרבית המקרים, פזילה אינה חולפת מאליה והיא דורשת התערבות טיפולית. הקו הטיפולי הראשון יכלול התאמת משקפיים ותרגילי עיניים. במקרה של עין עצלה, הטיפול המקובל הוא סגירת העין הבריאה על ידי רטייה למשך מספר שעות בכל יום או מתן טיפות עיניים מטשטשות לעין הבריאה, על מנת לחזק את העין העצלה, החלשה.
טיפולים אלו יינתנו על ידי רופא עיניים מומחה לבעיה זו. במידה שטיפולים אלו אינם מספיקים לפתרון הבעיה, הטיפול הנבחר יהיה באמצעות ניתוח לתיקון הפזילה.

מהן התוצאות המצופות מניתוח לתיקון פזילה?

יישור העיניים כך ששתי העיניים יתמקדו לאותו כיוון, שיפור שדה הראייה המרחבי הדו- עיני, להגיע לראיה דו- עינית, למנוע כפל ראייה ולשפר את המראה האסתטי.

כיצד מבוצע ניתוח לתיקון פזילה?

מאחר שרוב המטופלים הם ילדים צעירים, יבוצע הניתוח בהרדמה כללית. לפיכך, במשך כל הניתוח, ישקע הילד בשינה עמוקה, לא יחוש כל כאב, ולא יהיה מודע כלל למצבו. סמוך לתחילת הניתוח יחובר הילד לאינפוזיה, דרכה יזליף המרדים חומרי הרגעה, במטרה להפחית את תחושת החרדה של הילד. הורי הילד יוכלו להכנס עמו לחדר הניתוח ולשהות סמוך למיטתו עד לתחילת השפעת חומרי ההרדמה. אצל מטופלים מבוגרים בלבד, ניתן לבצע טיפולים מסוימים, כגון הזזת שרירי העין, בהרדמה מקומית בלבד (על ידי  זריקת הרדמה).
סוג הניתוח שיבוצע יקבע בהתאם לסוג הפזילה הדורש תיקון. על אף שניתוח פזילה יכול להתבצע בעין הפוזלת בלבד ומאחר שמטרת הניתוח היא השגת איזון בין שתי העיניים, לרוב ינותחו שתי העיניים. במהלך הניתוח, יחזק המנתח את שרירי העין החלשים ויחליש את שרירי העין החזקים. במהלך כל ניתוח לתיקון פזילה יטופלו לפחות שני שרירים מתוך ששת שרירי העין.
על מנת לחזק שריר חלש, יבצע המנתח חיתוך וקיצור של השריר ואילו על מנת להחליש שריר חזק, יאריך המנתח השריר וישנה את מיקום חיבורו לגלגל העין. במקרה שמדובר בפזילה מינורית יחסית, ניתן להשתמש ברעלן הבוטולינום כדי להשיג את התוצאה הרצויה. משהושג אורך השרירים הרצוי, יתפור המנתח את השרירים באמצעות חוטים מתמוססים שיעלמו מאליהם בתוך כחודש, ללא צורך בהסרה חיצונית.
כיום מוצעת למטופלים גם שיטה חדשה לתיקון פזילה, המבוססת על 'תפרי התאמה'. משמעות הדבר היא כי המנתח קושר את השרירים על ידי תפר שניתן להזזה בסיום הניתוח. לאחר שהמטופל מתעורר ומתאושש, יכול המנתח להזיז את שרירי גלגל העין באמצעות תזוזה של תפרי ההתאמה וכך להשיג איזון אידאלי של הפזילה.

באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע ניתוח פזילה?

הרדמה כללית.

כמה זמן צפוי להימשך ניתוח לתיקון פזילה?

חצי שעה עד שעה וחצי.

מהם שעורי ההצלחה של ניתוח לתיקון פזילה ובאילו סיכונים הוא כרוך?

חשוב להיות ערים לסיכונים ולסיבוכים אשר עלולים להתעורר במהלך ניתוח לתיקון פזילה. על מנת לצמצם את שיעורם, יש ליידע את המנתח והמרדים לגבי הרקע הרפואי והאישי על המטופל המועמד לפעולה, כדי שיוכלו להתאים את הטיפול המתאים ביותר הן למצב הרפואי והן למצב האישי.
הסיבוך החמור ביותר בעקבות ניתוח זה, הוא זיהום חיידקי תוך-עיני. על אף ששכיחותו נדירה (פחות מ- 0.001% מהמקרים), עלול להיגרם נקב בלובן העין שעלול להתפתח לזיהום תוך-עיני ואף למצב של היפרדות רשתית. בשני המקרים, מדובר במצבים שעלולים לסכן את ראייתו של המטופל והן את שלמות העין, לכן דורש אבחון מיידי. הטיפול הוא באמצעות הזרקת אנטיביוטיקה ישירות לתוך העין. בקרב כ-0.5-2.5% מהמטופלים עלול להגרם נקב בלובן העין ללא זיהום.
אצל כ-20% מהמטופלים, לא משיג הניתוח תיקון מושלם של הפזילה ולכן עלול להיות צורך בניתוח נוסף לתיקון, ובפרט במקרים קיצוניים בהם נותרת פזילה בזווית משמעותית מדי. סיבוך נוסף עלול להיות דימום באזור העין. לאחר הניתוח, עלול המטופל לסבול מראייה כפולה. תופעה זו חולפת לרוב בתוך שעות ובמקרים נדירים כעבור כשבועיים-שלושה לאחר הניתוח. סיבוך נדיר יחסית הנקרא 'השריר שהלך לאיבוד', נגרם עקב קשירה בלתי מספקת של השריר לגלגל העין. במרבית המקרים, סיבוך זה נגרם בניתוחים חוזרים.

איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?

  • לפני הניתוח יש לבצע בדיקה על ידי רופא עיניים מומחה לפזילה, שתכלול אישור של האבחנה, שלילת מצבים פתולוגים אחרים (בעיקר על רקע נוירולוגי), בדיקה של חדות הראייה, בדיקה של הרשתית, ואבחנה קפדנית של אופי הפזילה על ידי מנסרה (פריזמה).
  • יש להצטייד בסיכום רפואי מרופא המשפחה או מהרופא המטפל, הכולל אבחנות ותרופות שהמטופל לוקח, על מנת שהמנתח והמרדים יקבלו את מירב המידע האישי והרפואי. יש לבצע בדיקות דם שכוללות ספירה וביוכימיה, ובמקרים מיוחדים יידרשו גם תפקודי קרישה.
  • מעל גיל 40, חובה להבצע ולהביא א.ק.ג.
  • אם הינך מעשן במשך שנים רבות או סובל ממחלות אחרות כמו יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם, מחלת לב או ריאות, סוכרת, או שהינך מעל גיל 60, יש להצטייד גם בצילום חזה. מאחר שעישון סיגריות מגדיל את הסיכון לסיבוכי ההרדמה והניתוח יש להימנע לחלוטין מעישון במשך כ- 3 שבועות לפחות לפני ואחרי כל ניתוח.
  • יעוץ/אישור של רופאים מומחים נדרש באם הינך חולה במחלות כרוניות שונות (כגון: קרדיולוג באם הינך חולת לב, נוירולוג באם עברת אירוע מוחי, רופא ריאות באם יש לך מחלת נשימה/ריאות קשה וכו').
  • שבוע לפני מועד הניתוח, עליך להפסיק נטילת נוגדי קרישה (כמו אספירין או קומדין). יש להתייעץ עם רופא המשפחה או המנתח לגבי הצורך בתחליפים לתרופות אלו.
  • ביום הניתוח עצמו יש להיות בצום מלא שכולל מים, החל מ-6 שעות לפני מועד תחילת הניתוח. מומלץ להימנע אף מלעיסת מסטיק ומעישון. לפני הכניסה לחדר הניתוח חובה להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי.

מה יקרה לאחר הניתוח לתיקון פזילה?

בסיום הפעולה יועבר המטופל להתאוששות של כשעתיים במחלקת ההתאוששות, כדי לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח. בהמשך, יועבר המטופל למחלקה, ולרוב ישוחרר לביתו  למחרת הניתוח. יש להצטייד במשקפי שמש לצורך השחרור מבית החולים.

ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?

בימים הראשונים שלאחר הניתוח לתיקון פזילה, חשוב להקפיד שלא ייכנסו מים, סבון או שמפו לעין המנותחת. יש לשמור על אזור העין ולהימנע משפשוף של האזור. ניתן לנגב דמעות או הפרשות באמצעות ניגוב עדין עם מגבונים סטריליים.
המטופל עלול לסבול מכאב באזור העין בימים הראשונים שלאחר הניתוח. ניתן להקל על הכאב באמצעות כדורים לשיכוך כאבים. אזור העין עלול להיות אדום ונפוח. תופעות אלו צפויות לחלוף תוך מספר ימים.
כחודש ימים לאחר הניתוח יוזמן המטופל לביקורת אצל המנתח במרפאת המחלקה.
בכל מקרה של עליית חום מעל 38 מעלות, חיוורון, קוצר נשימה, הקאה, או דימום מהעין, ניתן להתקשר למחלקה ולהתייעץ עם הרופא התורן. במידת הצורך, יש לפנות לחדר המיון לצורך המשך ברור.

הורים לילד המועמד לניתוח לתיקון פזילה, הקליקו כאן להסבר מפורט לפני הניתוח!


תפריט ניווט תחתון