רקע
הברך, המפרק הגדול ביותר בגוף, פגיע יחסית בשל היותו ציר תנועה מרכזי. פגיעות הברך עשויות להיווצר כתוצאה מחבלה, תנועה סיבובית, עומס יתר או ניוון. מפרק זה הינו מפגש בין עצמות הירך והשוק ובקידמתו עצם עגלגלה – הפיקה, אשר מחליקה בתעלה בקידמת עצם הירך (הפמור). 4 רצועות ראשיות מעניקות יציבות לברך - שתי רצועות צולבות במרכז הברך ושתי רצועות צידיות.
משטחי המפרק מצופים שכבת סחוס חלק המאפשר החלקה חופשית של העצמות זו מול זו. המניסקוס הוא מבנה קשתי סחוסי משני צידי הברך (חיצוני ופנימי) המשמש כבולם זעזועים בין השוק לירך.
מעטפת המפרק נקראת קופסית ודופנה הפנימי מייצר נוזל המזין ומסכך את הסחוס המפרקי. נוזל זה נקרא נוזל סינוביאלי. פגיעה תוך מפרקית מגרה ייצור מוגבר של נוזל זה.
מדוע מבוצעת הפעולה
הפעולה מבוצעת על מנת לאפשר אבחון מדוייק וטיפול זעיר פולשני לבעיות תוך מפרקיות שונות. בעיות הניתנות לאיבחון וטיפול בארתרוסקופיה:
- קרע במניסקוס
- חלקי עצם או סחוס חופשיים
- נזקי סחוס מפרקי
- דלקת של מעטפת המפרק
- אי יציבות של הברך עקב קרע רצועה
מהן התוצאות המצופות מהפעולה?
מטרה משותפת לכל הפרוצדורות הינה הפחתת כאב ושיפור איכות החיים. התוצאות המצופות תלויות כמובן בפרוצדורה המבוצעת, בעוד שלאחר הוצאת גופים חופשיים המטרה היא למנוע נזק עתידי לסחוס משחיקה מכנית, המטרה לאחר שחזור רצועות הינה לייצב את הברך ולמנוע נזק נוסף לרקמות הסובבות עקב תנועה לא רצויה של עצם הירך על גבי עצם השוק.
כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?
הניתוח מבוצע לרוב במסגרת אשפוז יום. יש להקפיד על צום מוחלט (מזון ושתייה) 8 שעות לפני מועד הניתוח.
הפרוצדורה מבוססת על החדרת צינורית דקה למפרק הברך. בצינורית זו סיב אופטי המחובר למצלמה וכך ניתן לראות בבירור את המבנים השונים בברך ולשלוט בדיוק מרבי על הפעולה הניתוחית. דרך פתח קטן נוסף מוחדרים מכשירי ניתוח דקיקים ידניים ומכניים המאפשרים חיתוך, תפירת רקמה רכה ושיוף עצם.
באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?
בניתוח זה ניתן להשתמש בשיטות הרדמה שונות – הרדמה מקומית לחלל הברך ונקודות החדירה למפרק, הרדמה אזורית – ספינלית, מושגת על ידי הזרקת חומר הרדמה למעטפת חוט השידרה בגב וכמובן שניתן לבצע את הניתוח תחת הרדמה כללית. המנתח והמרדים יעזרו לך להחליט באיזו הרדמה לבחור.
כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?
משך הפעולה תלוי בפרוצדורה המבוצעת. משך הפעולה יכול לנוע מחצי שעה ועד לשעתיים-שלוש
מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?
אחוזי ההצלחה ככלל מצויינים אולם תלויים כמובן בטיב הבעיה שטופלה ובחומרתה. בכל ניתוח עשויים להיווצר סיבוכים. אלו כוללים זיהום, פגיעה בכלי דם או עצב, שבירת מכשיר, פגיעה במשטח המפרקי או מבנה תוך מפרקי אחר, נוקשות תנועה במפרק וכאב. גם בהקשר ההרדמה עשויים להיות סיבוכים. לרוב הסיבוכים נדירים וחלקם הגדול ניתן לטיפול. זיהום מצריך לרוב שטיפה של המפרק (בארתרוסקופיה חוזרת) ומתן אנטיביוטיקה דרך הוריד. פגיעה בעצב הינה לרוב זמנית ומצריכה מעקב בלבד. חשוב להדגיש כי המנתח המנוסה בקיא באנטומיה ויודע את מיקום כלי הדם והעצבים הגדולים סביב המפרק. בכל חשש למהלך לא תקין לאחר ניתוח מומלץ לשוב לבדיקה.
איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?
כאמור ארתרוסקופיה של מפרק הברך מבוצעת באופן אמבולטורי כלומר המטופל משתחרר לביתו לרוב ביום הניתוח ולעיתים למחרת הניתוח. יש להכין: קביים, טיפול תרופתי לשיכוך כאב (יינתנו מרשמים באישפוז) תור לפיזיותרפיה לשיקום מיידי לאחר הניתוח, חופשת מחלה לשישה שבועות
- סיכום רפואי מרופא המשפחה המטפל, הכולל אבחנות ותרופות שאת/ה לוקח/ת.
- עד גיל 40 במידה ובריא(ה) אין צורך בבדיקות. מעל גיל 40 חובה להביא א.ק.ג
- בדיקות דם: ספירה וביוכימיה ובמקרים מיוחדים יידרשו גם תפקודי קרישה.
- אם הינך מעשן/ת שנים רבות או עם מחלות כמו יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם, מחלת לב או ריאות, סוכרת, או שהינך מעל גיל 60 - יש להצטייד גם בצילום חזה ו-א.ק.ג.
- יעוץ/אישור של רופאים מומחים נדרש באם הינך חולה במחלות כרוניות שונות (כגון: קרדיולוג באם הינך חולה לב, נוירולוג באם עברת אירוע מוחי, רופא ריאות באם יש לך מחלת נשימה/ריאות קשה וכו').
- כל מסמך רפואי רלוונטי אחר.
- ביום הניתוח עצמו יש להיות בצום מוחלט, כולל מים, החל מ-6 שעות לפני תחילתו. טרם הניתוח יש להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי, ומומלץ להימנע מלעיסת מסטיק ומעישון (או לחילופין, להפחית את מספר הסיגריות, ככל שניתן).
- אם יש למטופל שערות באיזור הניתוח – הן תגולחנה על ידי איש צוות של בית החולים.. ממש לפני הניתוח יחובר המטופל לאינפוזיה, ואליה יזליף הרופא המרדים תרופת הרגעה, שיסייעו לו להפחית תחושות של חרדה.
מה יקרה אחרי הפעולה?
לאחר הניתוח, מועברים לשהיה בת שעה-שעתיים בהתאוששות. אחרי כן, חוזר החולה למחלקת האישפוז או משתחרר לביתו (כתלות בפרוצדורה שבוצעה). למחרת מתחילים בביצוע הפיזיותרפיה בהדרכת פיזיותרפיסט המיומן בטיפול בחולים לאחר ארתרוסקופיה של מפרק הברך. לאחר הטיפול הפיזיותרפי המטופל משתחרר לביתו עם פרוטוקול פיזיותרפיה לצורך המשך השיקום הפיזיותרפי בקהילה, ומרשמים לטיפול תרופתי לשיכוך כאב.
ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?
ההחלמה מניתוח ארתרוסקופי מהירה מניתוח פתוח. קצב השיקום אישי ותלוי כמובן בטיב הבעיה שטופלה ובחומרתה. מנוחה עם רגל מורמת לאחר הניתוח וקירור הברך בעזרת קרח תורמים להפחתת נפיחות וכאב. ניתן להסיר את החבישה תוך 48 שעות ולהרטיב את הרגל. נשיאת משקל מותרת לרוב ללא הגבלה אלא אם המנתח הורה אחרת. במצבים בהם בוצע תיקון קרע במניסקוס יש לשמור על ברך ישרה בעזרת מקבע ברך – knee immobilizer . תהליך השיקום כולל פיזיותרפיה במכון ותרגול עצמי יומי. מומלץ להתחיל פיזיותרפיה תוך מספר ימים מהניתוח.