תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים


מפרק הירך הוא אחד המפרקים הגדולים בגוף. המפרק בנוי מראש כדורי, שמותאם לתוך גומחה קעורה בעצם האגן "אצטבולום", בדומה ל"מכתש ועלי". סביב המפרק יש קופסית, רצועות ושרירים אשר מסייעים לפעילותו של המפרק ושומרים על יציבותו. ראש עצם הירך והאצטבולום מצופים בסחוס מפרקי, המאפשר תנועה חלקה ללא כאבים.
לסחוס המפרקי תפקיד חשוב כבולם זעזועים ומפחית חיכוך בזמן תנועה. בעת הליכה, קפיצה או ריצה, נספגים כוחות הפגיעה בקרקע על ידי הסחוס. כאשר קיים הרס של הסחוס, נוצר חיכוך בין העצמות, דבר המוביל לשחיקתו של המפרק ולכאבים עזים, המגבילים את התנועה.
יש מספר מצבים הגורמים להרס הסחוס, ביניהם: חבלה, דלקת פרקים (מחלות ראומטיות) ודלקת פרקים ניוונית - אוסטיאוארטריטיס, שהיא השכיחה מכולם. האוסטיאוארטריטיס, מהווה את הגורם העיקרי להפרעה תפקודית בגיל המבוגר. קרוב ל- 80% מהאוכלוסייה יסבלו משחיקה מסוימת של הסחוס המפרקי מעל גיל 65 וכ- 15% מהם יסבלו מכאבים והגבלה תפקודית.
הסיבה לאוסטיאוארטריטיס אינה ידועה, והטיפולים המוכרים כיום, מטפלים בעיקר בתסמינים , דהיינו, בכאב ובהגבלת התנועות. הרפואה המודרנית עדיין לא הצליחה לפתח שיטות יעילות לחידוש ושיקום הסחוסים.

מדוע מבוצעת הפעולה?

החלפת מפרק הירך מתבצעת לאחר שמוצו כל הטיפולים הלא-ניתוחיים כולל תרופות נוגדות כאב ונוגדות דלקת, פיזיותרפיה וכיוצא בזאת. מטרת הניתוח להחלפת מפרק הירך היא להפחית את הכאבים מהם סובל המטופל, לשפר את טווחי התנועות במפרק הירך וכך לשפר משמעותית את איכות חייו.

מהן התוצאות המצופות מהפעולה?
יותר מ-90% מהאנשים המנותחים להחלפת מפרק ירך שלמה, מדווחים על הקלה דרמטית בכאבים  שיפור בתנועתיות והניידות ועליה משמעותית באיכות החיים, תוך 6 שבועות מהניתוח. הצלחת הניתוח תלויה במספר גורמים: ברמת הפעילות של המטופל טרם הניתוח, טווחי התנועה של מפרק הירך טרם הניתוח, הצלחת הפרוצדורה הכירורגית עצמה, אך בעיקר במידת שיתוף הפעולה של המטופל והיענותו להנחיות הרפואיות של הצוות המשקם. לרוב, בתום הטיפול השיקומי. לאחר החלמה מלאה מהניתוח, יוכל המטופל,  ואף יומלץ לו (על מנת לחזק את השרירים באזור ולתמוך במפרק), לבצע פעולות מתונות כגון: הליכה, שחיה ורכיבה על אופניים. כדאי לדעת, כי הניתוח לא יאפשר למטופל לבצע פעילות גופנית אינטנסיבית כמו אימוני ריצה (ג'וגינג) או לעסוק בענפי ספורט פיזיים או אגרסיביים הדורשים מגע או קפיצות. יש לציין, כי באופן טבעי מפרק מלאכותי נשחק עם הזמן, גם בפעילות יומיומית מתונה, והשחיקה מואצת תחת פעילות אינטנסיבית. כ-97% מהמפרקים המושתלים מחזיקים לפחות 15 שנים.

כיצד מבוצעת הפעולה בפועל? טרום ניתוח, יום הניתוח והאשפוז במחלקה

טרום ניתוח
ביחידת המפרקים באיכילוב, פיתחנו תהליך טרום ניתוח ייחודי אותו עובר כל מטופל.  בתהליך זה נסייע למטופלים ומשפחתם להתכונן בצורה המיטבית לניתוח, להפיג חששות ולענות על כל השאלות שמתעוררות.

  • פגישה ראשונית -  בתחילת התהליך יפגוש המטופל רופא בכיר, מיחידת המפרקים, במרפאות החוץ. בפגישה זו דנים הרופא והמטופל באפשרויות הטיפול השונות, ומחליטים יחד על הטיפול המתאים ביותר.
  • מפגש קבוצתי - מדי חודש מתקיים מפגש  קבוצתי עם כל המועמדים לניתוח, ובו פוגשים את הצוות המקצועי אשר ילווה את המטופל לאורך כל הדרך.  בפגישה זו מנתח בכיר מהיחידה מסביר על התהליך הטרום ניתוחי, הניתוח והשיקום. בנוסף, מתקיימות הרצאות של האחיות הפיזיותרפיסטים והעובדת הסוציאלית. בפגישה זו המטופלים מוזמנים לשאול את הצוות שאלות בנוגע לכל התהליך.
  • "יום קבלה" - לאחר מפגש זה יזומן המטופל ל"יום קבלה" במרפאת טרום הניתוח הייעודית, ביום זה ייבדק המטופל ע"י רופא המחלקה שוב, ועל ידי הרופא המרדים, בסוף היום מתקיימת ישיבת צוות, בנוכחות המטופל וצוות המנתחים הבכיר של יחידת המפרקים, ובה נקבע סוג הניתוח, והמועד הסופי של הניתוח (לרוב בטווח של שבועיים מהמפגש).

יום הניתוח

  • קבלה למחלקה - ביום הניתוח, מתקבל המטופל למחלקה ע"י רופא המחלקה והצוות הסיעודי. במפגש זה מוודאים כי לא חל שינוי במצבו הרפואי של המטופל והוא מקבל מיטה במחלקה ומורד לאגף חדרי הניתוח.
  • אגף חדרי הניתוח - באגף חדרי הניתוח יתקבל המטופל ע"י הצוות המנתח, הרופא המרדים ואחות, במפגש זה יוודא הצוות עם המטופל שוב לאיזה ניתוח הגיע. בסיום התהליך ימתין המטופל עם בן משפחה עד להעברתו לחדר הניתוח.
  • הניתוח וסיומו - בסיום הניתוח ייצא רופא מצוות המנתחים ויעדכן את המשפחה לגבי מהלך הניתוח ומצבו של המטופל. המטופל עובר ליחידת ההתעוררות, בה הוא ישהה תחת השגחה צמודה כשעתיים, לאחר שיתייצב מצבו יחזור המטופל למחלקת אורתופדיה א',  המחלקה בה מרוכזים כל המטופלים של יחידת המפרקים.

יום ראשון לאחר הניתוח
מדי יום במהלך האשפוז יפגוש המטופל רופא בכיר מיחידת המפרקים אשר יסביר לחולה על תהליך השיקום, על הצפוי לו ובו יענה על שאלות של המטופל. כבר למחרת הניתוח, מתחיל המטופל בתהליך השיקום, אשר כולל:

  • הוצאת נקזים, הוצאת קטטר שתן (אם הוכנס).
  • המטופל יפגוש את צוות הפיזיותרפיה אשר יטפל בו במהלך האשפוז.
  • המטופל ירד מהמיטה, יתחיל ללכת עם הליכון, ויקבל הסברים על מה מותר ואסור לאחר הניתוח.
  • ביום הראשון צפויים כאבים, טווח התנועות וההליכה יהיו מוגבלים.

חשוב  - קצב ההחלמה תלוי מאד במוטיבציה האישית של המטופל ובשיתוף הפעולה עם צוות הפיזיותרפיה.

יום שני לאחר הניתוח

  • המטופל ימשיך לקבל משככי כאבים לפי הפרוטוקול הטיפולי המקובל במחלקתנו.
  • צוות הפיזיותרפיה ימשיך בטיפול, תוך שימת דגש על תבנית ההליכה, הגדלת טווחי ההליכה, ומתן עצמאות תפקודית למטופל.

שחרור הביתה
לאחר כ-48 שעות של אשפוז יכול המטופל להשתחרר לביתו. במידת הצורך מתואם למטופל שיקום במסגרת ביתית או באשפוז, בכפוף לאישור קופת החולים בה מבוטח המטופל.
לקראת השחרור, יקבל המטופל הדרכה מהצוות הסיעודי ומצוות הפיזיותרפיסטים, כמו כן יקבע למטופל תור לביקורת במרפאת המפרקים.

באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?
ניתוח להחלפה של מפרק הירך ניתן לבצע בהרדמה כללית או בהרדמה אזורית (חצי גוף), לעתים משלב הרופא המרדים בין שיטות ההרדמה השונות. כאמור, במהלך טרום הניתוח נפגש המטופל עם רופא מרדים, בפגישה זו יכול המטופל לדון עם הרופא המרדים על שיטת ההרדמה המתאימה לו ביותר. במהלך כל הניתוח, נוכח הרופא המרדים בחדר הניתוח. הרופא המרדים אחראי על הפחתת הכאבים, ושמירה על תפקוד תקין של המערכות החיוניות. בסיום הניתוח, מעיר המרדים את החולה ומלווה אותו לחדר ההתאוששות.

כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?
הניתוח כולל ההרדמה אורך כשעה וחצי.

מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?
ביחידת המפרקים באיכילוב שמים דגש רב על בטיחות המטופל, ועל מניעת זיהומים וכאב. כל המטופלים שוכבים במחלקה נקייה מזיהומים, במהלך הניתוח נעשה שימוש בחליפות מיוחדות וניתנת אנטיביוטיקה מניעתית לכל מטופל. ביחידת המפרקים פותח פרוטוקול מפורט למניעת כאבים, על מנת להקל על השיקום, לשפר את התפקוד וכך לזרז את תהליך ההחלמה ולהחזיר את המטופל לתפקוד מלא במהרה. איזון כאב הוא מרכיב חשוב ביותר בתהליך השיקום, מומלץ כחצי שעה לפני כל טיפול פיזיותרפי ליטול תרופה נגד כאבים.
עם זאת, כמו לכל פעולה כירורגית פולשנית, גם ניתוח להחלפת מפרק הירך אינו חף מסיכונים ומסיבוכים, שחשוב מאוד להיות מודעים אליהם, טרם קבלת ההחלטה על ביצוע ניתוח. כדי להפחית את הסיכונים ככל שניתן, חשוב שיהיו בידי הרופא המנתח והרופא המרדים את מירב המידע והנתונים לגבי מצבו הבריאותי של המטופל, כך שיותאם לו הטיפול המיטבי ויאותרו הבעיות אשר דורשות תשומת לב מיוחדת. הצלחת הניתוח נמדדת, במידת השיפור בכאב אותו חווה המטופל, והשיפור בתפקוד היום יומי. למעלה מ 90% מהמטופלים מרוצים מאד מהתוצאה הניתוחית.
הסיכויים להתפתחות סיבוכים נעים סביב 1%-2% (כ-1 עד 2 מקרים בכל 100 ניתוחים), וכוללים: זיהום, דימום, שברים סביב המשתלים, פריקה של המשתלים, פגיעות עצביות, פריקות וסיבוכי הרדמה. 

הסיכון להתפתחות זיהום באזור המפרק המושתל, קיים גם שנים לאחר הניתוח, עקב חדירה של חיידקים למחזור הדם והגעתם לאזור הניתוח. לכן, לפני כל טיפול רפואי פולשני, (טיפול שיניים, קולונוסקופיה, ציסטוסקופיה וכדומה), חייב המטופל לעדכן את הרופא מבצע הפעולה על מנת שיתאים לו אנטיביוטיקה מניעתית מתאימה כדי להקטין את הסיכון לזיהום במשתל למינימום.

איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?
כדאי להביא סיכום רפואי מרופא המשפחה, סיכום אשר יכלול פירוט של האבחנות והתרופות שנוטל המטופל. על המטופל לדאוג להביא את כל הבדיקות הדרושות, כפי שפורטו במכתב אותו קיבל המטופל טרם טרום הניתוח.

  • בדיקות דם: ספירת דם, רמות גלוקוז, תפקודי כליה, מלחים בדם ותפקודי קרישה.
  • תרבית מהאף לשלילת קיומם של חיידקים עמידים.
  • מטופלים מעל גיל 40 נדרשים לבדיקת אק"ג.
  • מטופלים מעל גיל 60, ומטופלים מעשנים נדרשים לצילום חזה.
  • יש להביא את כל המכתבים מהרופאים היועצים במידה והתבקשתם במרפאות החוץ או בטרום הניתוח.
  • אין צורך בהפסקת טיפול מניעתי באספירין טרם הניתוח.
  • טיפול במדללי דם יופסק ע"פ הוראות שיקבל המטופל בטרום הניתוח, בתיאום עם המרדימים והרופאים המטפלים בו. חשוב לציין בכל פגישה כי המטופל נוטל מדללי דם.
  • ביום הניתוח על המטופל להיות בצום מוחלט, כולל מים, החל מ-6 שעות לפני מועד הניתוח.
  • טרם הניתוח יש להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי, ויש להימנע מלעיסת מסטיק ומעישון.
  • חשוב לוודא טרם הניתוח כי אין כל גירויים, פצעים או דלקות בעור ברגל המנותחת, מאחר ואלו עשויים להעלות את הסיכוי לזיהום. במידה ויש שינוי במצב עור הגפה המנותחת יש לעדכן מיד את הרופאים.

מה יקרה אחרי הניתוח?
לאחר סיום ההליך הכירורגי שוהה המטופל כשעתיים במחלקת ההתאוששות. לאחר מכן הוא מועבר למחלקה אורתופדית א' (לטיפול הניתן לאחר הניתוח - ראו לעיל).

ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?
ההתאוששות מניתוח החלפת מפרק הירך אורכת 6-10 שבועות. בתקופה זו על המטופל להמשיך בתרגילי הפיזיותרפיה. חשוב - על המטופל לתרגל את התרגילים באופן עצמאי כמה שיותר – "כל יום, כל היום" כדי להגיע לתוצאה המיטבית אין זה מספיק להסתמך רק על המפגשים אם הפיזיותרפיסט. בדרך כלל, ניתן לשוב לתפקוד יומיומי רגיל ולעבודה משרדית קלה תוך כ-3-6 שבועות לאחר הניתוח. עם זאת, לא ניתן לבצע פעילות פיזית מאומצת, ויש להקפיד על תכנית האימונים שהותאמה על ידי הצוות המטפל על מנת לשפר את הניידות והביצועים של המפרק החדש. נהיגה מותרת לרוב לאחר כ-6 שבועות מהניתוח, אך יש לוודא כי המטופל מסוגל לבצע פעולות חירום חדות, וכן כי אינו מסכן את עצמו ואת הציבור.

קישורים רלוונטיים באינטרנט
http://www.medicinenet.com/total_hip_replacement/page5.htm
http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00377
http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Hip_Replacement/default.asp

תפריט ניווט תחתון