תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

מדוע מבוצעת הפעולה?

לפרוסקופיה היא שם כולל לניתוחים המבוצעים בשיטה זעיר פולשנית. באמצעות מיכשור אופטי זעיר ניתן לבצע פעולות שונות בחלל הבטן (לפרו=בטן). ניתוחים בשיטה הלפרוסקופית מבוצעים לשם טיפול בבעיות טפולתיות (של חצוצרות ושחלות), כגון: טיפול בהריונות מחוץ לרחם, הוצאת ציסטות שחלתיות, כריתת שחלות וחצוצרות ואף ניתוחים מתקדמים לפרוסקופיים של כריתת רחם, והוצאת שרירנים (מיומות) מהרחם. לעתים מבוצעת לפרוסקופיה במטרה לאבחן בעיות גינקולוגית או בטניות, אשר קשה לאבחן בשיטות הדמיה אחרות כמו צילום או CT.

מהן התוצאות המצופות מהפעולה?

התוצאות הצפויות מהפעולה תלויות בסיבה הרפואית לניתוח. במקרים בהם הסיבה היא ציסטה שחלתית לדוגמה, מצפים להוצאת הציסטה ולשתי שחלות בריאות בסוף הניתוח. במקרים אחרים הניתוח הלפרוסקופי מטרתו כריתת הרחם או כריתת שרירן מתוך הרחם. ישנם מצבים בהם מטרת הניתוח היא אבחנתית ומצפים בסוף הניתוח לאתר את הסיבה לכאבי בטן או לאבחן סיבות לאי פריון. 

כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?

לפרוסקופיה היא ניתוח המבוצע בהרדמה כללית. לאחר ההרדמה המנתח מחדיר מחט דקה לחלל הבטן ובאמצעותה מנפחים את חלל הבטן עם פחמן דו חמצני. לאחר הניפוח מחדירים לרוב 3-4 צינורות דקים בעובי של 5-10 מ"מ (טרוקרים) דרכם מחדירים את המיכשור האופטי (המצלמה) ועוד 2-3 מכשירים נוספים להשלמת הפעולות הכירורגיות. לרוב המצלמה מוחדרת מבעד לנקב בטבור בקוטר של 10 מ"מ ועוד 2-3 טרוקרים דקים יותר בקוטר 5 מ"מ מוחדרים בבטן התחתונה. באמצעות מיכשור מתוחכם ועדין משלימים את הפעולה הנדרשת כמו כריתת ציסטה שחלתית תוך שימור השחלה ומוציאים את הציסטה מבעד לאחר הטרוקרים בבטן. לאחר השלמת הפעולה בודקים כי אין דימום בחלל הבטן, מוציאים את הגז מחלל הבטן ותופרים את הנקבים בעור באמצעות תפר או על ידי סיכות.

באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?

בניתוחים לפרוסקופים משתמשים בהרדמה כללית.

כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?

אורך הניתוח תלוי בסוג הפעולה. בהוצאת ציסטות שחלתיות קטנות או בכריתת הריונות חוץ רחמיים משך הפעולה קצר והוא אורך פחות משעה. בניתוחים מורכבים יותר כמו ניתוחים לאחר התערבויות בטניות קודמות בהם יש הדבקויות תוך בטניות או בניתוחים לפרוסקופים מתקדמים משך הפעולה ארוך יותר.

מהם אחוזי ההצלחה של הפעולה, ובאילו סיכונים היא כרוכה?

אחוזי ההצלחה גבוהים ביותר. במרבית המקרים פתרון הבעיה ממנה סובלת המטופלת הוא מיידי ולאחר ההחלמה מהניתוח החזרה לשגרה ולפעילות מהירה. במרבית הניתוחים הלפרוסקופים המטופלת יכולה להשתחרר לביתה יום-יומיים לאחר הפעולה והחזרה לשגרת היומיומית הינה מהירה ביותר. הסיבוכים והסיכונים בלפרוסקופיה דומים לאלו שיש בניתוחים רגילים והם דימום, זיהום ופגיעה באיברים פנימיים. כל אלו מתרחשים לעתים נדירות בלבד ובמרבית המקרים ניתן להתגבר עליהם במהלך הניתוח וללא צורך בפתיחת הבטן.

איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?

צוות האחיות במרכז לבריאות האישה יסביר למטולת על האישפוז הצפוי ועל ההכנות לקראת הניתוח. על המטופלת להצטייד במספר בדיקות מקופת חולים כמו ספירת דם, בדיקות דם נוספות, צילום חזה ואק"ג. המטופלת תוזמן לאישפוז יום טרם הניתוח. ביום זה רופא במחלקת נשים יקבל אותה ויחד עם הצוות הסיעודי במחלקה יסביר לה שוב את שצפוי לה במהלך השהייה במחלקה ובעת הניתוח ואחריו. ביום הקבלה למחלקה יראה ויבדוק אותך צוות המחלקה הבכיר ולאחר מכן תבדק על ידי רופא מרדים. במידת הצורך יבוצעו בדיקות נוספות.

מה יקרה אחרי הניתוח?

לאחרי הניתוח המטופלת עוברת להתאוששות להשגחה וניטור קפדניים מספר שעות לאחר הניתוח. במידה שהמצב הרפואי מאפשר, וההתאוששות תקינה, תועבר המטופלת למחלקת נשים להמשך החלמה ואישפוז עד לשחרור. במרבית המקרים השחרור לאחר הניתוח הוא כיום-יומיים לאחר הניתוח.

ומה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?

ביום השחרור מהמחלקה תקבל המטופלת הנחיות מפורטות בעל פה וכן במכתב שחרור מצורף המסביר את מהלך האישפוז ואת הניתוח אשר עברה. כמו כן יינתנו הוראות רפואיות למנוחה, המשך מעקב וטיפול תרופתי במידת הצורך. כמו כן יקבע למטופלת תור במרכז לבריאות האישה לביקורת שלאחר הניתוח. לרוב התור נקבע לכשלושה שבועות לאחר הניתוח. בעת הביקורת במרפאה תבדק המטופלת על ידי רופא מצוות המחלקה הגינקולוגית, ויימסר לה הדו"ח הפתולוגי של תוצאות הניתוח.

קישורים רלוונטיים באינטרנט

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003918.htm

תפריט ניווט תחתון