תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

מהי הדמיית מערכות סיבים במוח? (DTI)

הדמיית מערכות הסיבים העצביים (שלוחות של תאי עצב) במוח מתאפשרת באמצעות שיטת DTI - Diffusion  Tensor Imaging . שיטת ה-DTI מבוססת על מדידת גודל וכיוון תנועת מולקולות מים ברקמת המוח (דיפוזיה). באמצעות שיטה זו ניתן למפות את מיקום, מבנה וארגון המסילות השונות במוח (כמו מערכת סיבי השפה, הראייה והתנועה) וללמוד על הקישוריות המבנית בין אזורים שונים. חשוב לציין כי הבדיקה אינה תפקודית אלא מבנית, אך בהחלט משקפת מידע על יעילות התפקוד של המערכת הממופה.

מהם השימושים הקליניים של שיטת הדמיה זו?

שיטת ה-DTI מבוצעת כחלק מהבדיקה הכוללת לצורך מיפוי קדם ניתוחי, במקרים של נגע מוחי (גידולים, מלפורמציות או מוקדים אפילפטים) המחייבים התערבות ניתוחית. מיפוי כזה הינו בעל חשיבות רבה בהערכת רמת הסיכון הכרוכה בהתערבות ניתוחית ומסייע בתכנון הניתוח ובקביעת היקפו, מתוך כוונה לשמר את התפקודים החיוניים סביב האזור המיועד לניתוח.
השיטה מאפשרת קבלת תמונה תלת מימדית של הנגע המוחי ושל ארגון מסילות העצבים הסמוכות אליו. ייחודה של השיטה הוא במיפוי של מסילות עצבים בודדות שיכולות להיות קריטיות לתפקוד תקין של המוח. לדוגמא: מסילות העצבים המובילות מידע בין המוח לרגל ומפקחות על תנועת הרגל, או מסילות המובילות מידע מהעין למוח ומפקחות על הראיה. שילוב שיטה זו יחד עם שיטת ה-fMRI  לשם מיפוי טרום ניתוחי, מספק מידע רב לגבי מידת הסיכון הכרוך בניתוח ומסייע לתכנונו.

שיטה זו משמשת גם להדגמת שלמות הסיבים במצבים של הפרעות ומחלות מוחיות שונות, כגון בעיות התפתחות בילדים ומחלות נוירו-דגנרטיביות.
לקריאה נוספת בנושא ראה מאמר 

מי יכול לעבור את הבדיקה?

בדיקת ה-DTI-מבוצעת בכל גיל ויכולה להתבצע גם תחת הרדמה. לא ניתן לבצע את הבדיקה כאשר לנבדק מושתלות מתכות בגוף לדוגמא, או כל דבר אחר שמהווה סיכון בטיחותי בסביבת ה-MRI.

מידע לנבדק

נבדק המעוניין לקבוע תור, ידאג להעביר את ההפניה מהרופא המטפל למכון לצורך תכנון הבדיקה. צוות המכון יחזור לנבדק לשם תיאום מועד הסריקה. הבדיקה אינה מצריכה צום (פרט למקרים בהם יצוין במפורש).
על הנבדק להצטייד במסמכים הבאים:
  • הפנייה מהרופא המטפל לביצוע בדיקת MRI.
  • טופס התחייבות כספית (טופס 17) קוד 70551 (MRI). 
במידה ויבחר, רשאי הנבדק להשאיר פיקדון בצ'ק או בכרטיס אשראי שיפדה לאחר 10 ימים מיום הבדיקה באם לא יוסדר התשלום. אפשרות נוספת העומדת לרשות הנבדק היא תשלום פרטי במזומן או בכרטיס אשראי בהתאם לתעריף משרד הבריאות.
סריקות MRI קודמות כולל דו"ח פענוח של רדיולוג.
  • כל ממצא רפואי אחר שעשוי להיות רלוונטי לבדיקה (סיכומי אשפוז או מחלה, סיכום ביקור אצל רופא, תוצאות של בדיקות).
  • בהגעתו הנבדק יתבקש למלא טופס המאשר שאין מתכות בגופו.
מכשיר הבדיקה הוא מגנט רב עוצמה ולכן הנבדק יתבקש להסיר כל פריט שאינו מותאם למכשיר ויכול להוות סכנה ו/או לפגוע באיכות הבדיקה.
בדומה לבדיקות MRI אחרות, חשוב מאד להימנע מתזוזות לאורך כל הבדיקה. תזוזות פוגמות בתוצאות וביכולת שלנו להסיק מסקנות אמינות. איכות תוצאות הבדיקה תלויות בשיתוף הפעולה של החולה כמו גם בסוג הפגיעה ובמיקומה.

מהלך הבדיקה

בדומה לבדיקת MRI רגילה, הבדיקה אינה פולשנית, אולם תתכן תחושת אי נוחות עקב השכיבה הממושכת ללא תזוזה בתוך המכשיר. כמו כן, בשלבים שונים במהלך הבדיקה נשמעים קולות חזקים שמקורם במכשיר. הנבדק יצויד באוזניות המסייעות בהפחתת הרעש. 

דוגמאות לתוצאות המופקות על ידי בדיקת ה- DTI

בתמונות הבאות ניתן לראות הדמיה של סיבי מוח המעורבים בתפקודים שונים:

 DTI1.jpg


 DTI2.jpg

DTI3.png

תפריט ניווט תחתון