תוכן עניינים



שבוע 28-31  


האמא

הרחם מגיע לכ- 10 ס"מ מעל הטבור. אי הנוחות שבנשיאת ההריון גוברת, וכן תופעות כמו נפיחות, צרבת, עצירות, טחורים, דליות ברגליים. בשלב זה תנועות העובר מגיעות לשיאן. יש להקפיד על בדיקות הדם ובדיקות השתן ולחץ הדם.

העובר

שבוע 28
אורכו של העובר כ- 25.5 ס"מ מקודקוד ועד עכוז (כ-40 ס"מ מהקודקוד ועד לאצבעות הרגליים) ומשקלו כ- 1 ק"ג . עד כה מדדו את אורכו של העובר מקודקוד ועד לעכוז (זאת בשל המנח בוא הוא שוכב), מעכשיו מודדים את אורכו גם מקודקוד ועד אצבעות הרגליים. גלי המוח של העובר מראים על שנת רע"מ (ריצוד עיניים מהיר) שיכול להצביע על כך שהעובר חולם. דרכי הנשימה בריאות מתפתחות כך שיש סיכויי שאם יוולד עכשיו הוא ישרוד. 

שבוע 29  
אורכו של העובר כ- 26.5 ס"מ מהקודקוד עד לעכוז וכ- 42.5 ס"מ מהקודקוד ועד לאצבעות ומשקלו כ- 1.2 ק"ג. בשלב זה של ההתפחות העיניים של העובר כמעט תמיד כחולות והן יכולות להבחין באור שמש חזק ובאור מלאכותי חזק. הוא מבצע פחות אקרובטיקה בשל הצפיפות ברחם, אבל עדיין בועט ומתמתח. בשלב הזה העובר מתחיל להתכונן לחייו מחוץ לרחם. 
 
שבוע 30  
אורכו של העובר כ- 43 ס"מ מכף רגל ועד קודקוד ומשקלו כ- 1.3 ק"ג. העובר משמין ומתחיל לשלוט בחום גופו. הגבות והריסים של העובר מפותחים לחלוטין ושיער ראשו הופך סמיך. הראש והגוף מגיעים לפרופורציות של יילוד. הידיים סיימו את התפתחותן ואילו הציפורניים עדיין צומחות. 
 
שבוע 31  
אורכו של העובר 46 ס"מ ומשקלו מגיע לכ-1.6 ק"ג. קצות העצבים באוזניו מחוברים כעת, והוא שומע קולות וצלילים מוכרים ולא ויברציות כפי שחש עד עכשיו. העובר ממשיך לקבל את המזון שלו דרך השלייה.


שבוע 32-35  


האמא

ממשיכה העלייה במשקל ולעתים גם הבצקות ברגליים ותופעות הריון נוספות. בשלב זה יש להקפיד על מעקב רפואי לגילוי בזמן של צירים מוקדמים, רעלת הריון ועצירה בגדילת העובר.

העובר

שבוע 32  

אורכו של העובר 48 ס"מ ומשקלו כמעט 1.8 ק"ג. כשהעובר שוכב וראשו מעלה הוא ממלא את רוב חלל הרחם, לעיתים יש לו מספיק מקום כדי להתהפך. שכבת שומן נוצרת מתחת לעורו הדק, והוא מתאמן בפקיחת עיניים ובנשימה. בשבוע הזה העובר עסוק בשיפור גדילתו. 
 

שבוע 33  

אורכו של העובר כ- 49 ס"מ ומשקלו מגיע לכ-2 ק"ג. ככל שהמקום ברחם הולך ומצטמצם העובר זז פחות ומתכרבל למה שנהוג לכנות 'תנוחת העוברים': ברכיים כפופות, סנטר על החזה וידיים ורגליים שלובות. שכבת השומן ממשיכה להתעבות על מנת לעזור בוויסות החום כשהעובר יוולד. 

שבוע 34  

אורכו של עובר כ- 50 ס"מ ומשקלו כ-  2.2 ק"ג. בשבוע זה העובר מתמקם בתנוחת הלידה. איבריו הגיעו לבשלות מלאה, פרט לריאות. עורו ורוד ולא אדום כפי שהיה עד כה. ציפורני ידיו הגיעו לסוף הגדילה באצבעות הידיים ובאצבעות הרגלים הן עדיין בתהליך גדילה. השכבה השומנית שמכסה את עורו מהשבועות הראשונים ברחם מתעבה. 

שבוע 35  

אורכו של העובר כ-51 ס"מ ומשקלו כ-2.5 ק"ג. העובר ממשיך לפתח את מאגרי השומן מתחת לעור כדי לשמור על חום גופו מחוץ לרחם. הריאות כמעט וסיימו את התפתחותן.



שבוע 36-39  


האמא

החודש האחרון להריון הגיע. זה הזמן להכין תיק, בייביסיטר לילדים הגדולים במידה ויש ולהתכונן נפשית ללידה המתקרבת. במידה וצץ הצורך, רצוי לתכנן מראש ולקבוע מועד לניתוח קיסרי.

העובר

שבוע 36  

אורך העובר כ- 52 ס"מ ומשקלו כ- 2.7 ק"ג. הוא עשוי לרדת לכיוון צוואר הרחם, ולרוב נכנס לתנוחה כשהראש כלפי מטה. וזאת אחרי שבשלבי ההיריון השונים נהג להחליף תנוחות בתדירות גבוהה. במידה והעובר לא התהפך, בשלב זה ניתן לעזור לו ידנית ולהפוך אותו לכיוון תעלת הלידה. המוח מתפתח במהירות והעובר מתאמן במצמוצים. שומן מצטבר בפנים ובלחיים ושרירי הפנים מתחזקים.
 

שבוע 37  

אורכו של העובר כ- 53 ס"מ ומשקלו מגיע לכ- 3 ק"ג. העובר הולך ומתעגל בכל יום, ועורו הופך לורדרד ומאבד את המראה המקומט. העובר סיים את שלב ההתפתחות ההכרחי ואם הוא יוולד בשבוע זה הוא לא יחשב פג. לעובר יש קואורדינציה והוא יכול לאחוז בדברים. בדרך כלל, ראשו של העובר כבר התבסס באגן.

שבוע 38  
אורכו של העובר 53 ס"מ ומשקלו כ- 3 ק"ג רוב שערות הפלומה ושכבת השעווה נעלמים. העובר מקבל מהאם נוגדנים שיגנו עליו מפני מחלות כשיצא מהרחם, קצב הגדילה שלו מועט אבל תאי השומן שמתחת לעור מתמלאים כהכנה לחיים מחוץ לרחם. הוא כמעט ומוכן ללידה.
 
שבוע 39  
אורכו של העובר כ- 54 ס"מ, ומשקלו עומד כ-3.2 ק"ג . גם ציפורני הרגלים צמחו כבר למלוא גודלם, השרירים בזרועות הידיים חזקים והוא ממשיך ומתאמן בנשימה. הוא נמצא כבר במצב של ראש אנכי ומבוסס לקראת הלידה.
 
שבוע 40  
אורכו של העובר כ- 55 ס"מ ומשקלו כ- 3.5 ק"ג, בנים נוטים להיות גדולים יותר מבנות. הרפלקסים שלו מפותחים כך שהוא יכול למצמץ, לעצום עיניים, לסובב את הראש, לאחוז בחוזקה, ולהגיב לקולות אור ומגע. הפלומה ממשיכה לנשור, לעיתים חלק מהפלומה תישאר באזור הכתפיים, בקפלי עור ומאחורי האוזניים. העובר סיים את גדילתו והוא מוכן ומזומן ללידה. 





שבוע 40-42  

האמא

המעקב מעבר לשבוע ה- 40 חייב להיות קפדני, כדי לאתר מבעוד מועד סיבוכים עובריים (כגון: מיעוט מי שפיר או עצירה בגדילת העובר), או אימהיים (כגון: רעלת הריון), המחייבים זירוז הלידה. בשלב זה מתבקשת האישה לשים לב לתנועות העובר ולהיות במעקב כל יומיים, הכולל מדידת לחץ דם, מוניטור ובדיקת אולטרה-סאונד. בשבועות אלה השליה מתחילה "להזדקן", ואם לא התפתחה לידה באופן טבעי עד סוף השבוע ה- 42 מקובל לבצע זירוז לצורך סיום ההיריון.


בדיקות שיש לבצע בשליש השלישי של ההריון

  • הערכת משקל וכמות מי שפיר: בשבוע 32 מבוצעת בדיקת אולטרה סאונד להערכת גדילת העובר ("הערכת משקל").
  • ספירת דם: בדיקת ספירת דם מבוצעת בשבוע 35-36.
  • מעקב הריון עודף: החל משבוע ה-40 להריון ניתן לבצע מעקב הריון במיון ליס, הכולל אולטרה-סאונד ומוניטור עוברי ללא תשלום.

טיפים

  • זה הזמן לבחור מקום ללידה. מומלץ להצטרף לסיור והכנה ללידה ולהתרשם מחדרי הלידה, מחלקות היולדות והילודים (תינוקיה).
  • השינויים הפיזיים והרגשיים בהריון משפיעים על חיי המין? בואי להתייעץ עם המטפלים הזוגיים שלנו.
  • יש לך שאלות לקראת הלידה? רוצה להכין תוכנית לידה? בואי לפגישה אישית עם מיילדת.
  • חושבת להיניק? בואי למפגש הכנה להנקה על מנת לרכוש כלים לקראת הלידה.
  • מיועדת ללדת בניתוח קיסרי? סיורים לקראת לידה בניתוח קיסרי מועברים על-ידי מיילדות מחדרי לידה, ומטרתם להכין את היולדת לניתוח ושלביו, ההרדמה במהלך הניתוח ועוד. 
  • חושבת על מלונית אחרי הלידה? את מוזמנת להתרשם באתר לחצי כאן 

רפואה משלימה 

השליש השלישי הוא הזמן להתחיל להתכונן ללידה. ניתן לשלב טיפולים ברפואה משלימה בשלב זה.
הכנה ללידה: בשבוע 34 ניתן להכין את הגוף ללידה באמצעות דיקור ומגע. בהכנה ניתן לאישה גם יעוץ תזונתי, תרגילים המכינים את הגוף ללידה, הכנה מנטלית ללידה ועוד.
מצב עובר: במידה והתינוק הגיע לשבוע 34 ועדיין לא התהפך, ניתן לנסות לסייע לו בעזרת דיקור ומוקסה, בדרך כלל נדרשים 1-3 טיפולים.
קידום לידה: במידה ועבר תאריך הלידה המשוער, או שיש אינדיקציה רפואית אחרת לפיה כדאי לקדם את הלידה, ניתן לקבל טיפול בדיקור ומגע במועדון היולדות. בדרך כלל נדרשים 1-3 טיפולים.
תרגול נשימה ותנועה חשובים בשלב זה. הם תורמים לקשר עם הגוף, לזרימה טובה של אנרגיה ודם לאגן ומקלים על הכובד. אנו ממליצים על סיבובי אגן בעמידה, על שש ועל כדור פיזיו. בנוסף תרגילי הרפיה ודמיון יועילו מאוד.

תפריט ניווט תחתון