תוכן עניינים



מהפריית הביצית עד שבוע 6


האמא

שבועיים לאחר הווסת תיפגש הביצית עם תא זרע שיפרה אותה. התא שנוצר מההפריה נחלק לשניים, לאחר מכן לארבע, לשמונה ול-16 תאים. ההפריה מתבצעת בחצוצרה והחלוקה לתאים מתרחשת במהלך מסעה של הביצית המופרית אל הרחם. לרחם מגיעה הביצית המופרית ביום השביעי להפריה ככדור תאים שעוטף שק נוזלים קטן - שק ההריון. גוש התאים שנוצר נקרא בלסטוציסט. עתה הוא מנסה להיצמד לרירית הרחם העשירה בחומרי מזון. אם לא יצליח, ינשור החוצה, ומחזור הווסת הבא יגיע כרגיל. אם יצליח פירוש הדבר שההריון נקלט, ומכאן יתחיל להתפתח עובר. 
במקרה של איחור בווסת ניתן לאבחן קיומו של הריון בבדיקת דם או שתן. סביב שבוע 5 כבר ניתן לראות באולטרה-סאונד שק הריוני. בשלב זה יכולים להתחיל בחילות, הקאות וגודש בשדיים.

העובר

שבוע 1
למרות שזה מבלבל לחשוב על ההריון עוד לפני שהעובר נוצר, חישוב תאריך הלידה המשוער נעשה מהיום הראשון של המחזור האחרון של האישה. זאת, מאחר שקשה לדעת מתי בדיוק נעשתה ההתעברות, ונשים נוטות לזכור את היום הראשון של הוסת האחרונה, לכן משתמשים בתאריך זה כיום הראשון להיריון כשלמעשה ההריון מתחיל בדר"כ שבועים לאחר מכן.

שבוע 2
למרות שזה מבלבל לחשוב על ההריון עוד לפני שהעובר נוצר, חישוב תאריך הלידה המשוער נעשה מהיום הראשון של המחזור האחרון של האישה. זאת, מאחר שקשה לדעת מתי בדיוק נעשתה ההתעברות, ונשים נוטות לזכור את היום הראשון של הוסת האחרונה, לכן משתמשים בתאריך זה כיום הראשון להיריון כשלמעשה ההריון מתחיל בדר"כ שבועים לאחר מכן. 

שבוע 3
בשעה טובה! נוצר עובר, אם כי זעיר- בגודל של ראש סיכה. זהו בלסטוציט, קבוצה של כ- 100 תאים המתחלקים וגדלים במהירות. שכבת התאים החיצונית תהפוך לשלייה בעוד השכבה הפנימית תהפוך לעובר.

שבוע 4
העובר עדיין פיצפון, אורכו 1-1/3 מילימטר. הוא נמצא בשבוע השני להתפתחותו והתרבה לכ-150 תאים. העובר מוזן על ידי רירית הרחם. בשלב זה עוטף את העובר שק אשר בקרוב יתמלא במי שפיר. העובר בשבוע זה הוא אוסף של תאים המסודרים בשכבות כאשר כל שכבה בעלת תפקודים שונים. השכבה החיצונית תהפוך למערכת העצבים, עור ושיער. השכבה הפנימית תהיה מערכת הנשימה והעיכול והאמצעית תהפוך לשלד, סחוס, שרירים, מערכת הדם, כליות ואיברי המין.

שבוע 5
העובר ממשיך להתפתח ואורכו לא יותר ממילימטר. הלב, המוח, עמוד השדרה והשרירים מתחילים להיווצר. השלייה, שתזין את העובר ושק מי השפיר, שיספק חום וסביבה בטוחה בה יוכל העובר לנוע בקלות, גם הם ממשיכים להתפתח. יכול להיות שבשבוע זה ניתן יהיה לראות בבדיקת אולטרה-סאונד אם מדובר בתאומים.





שבוע 6-10 


האמא

הרחם גדל ומגביר את תכיפות מתן השתן. בשלב זה עלולה להופיע הפרשה דמית (המחייבת בדיקת תקינות ההריון), והבחילות וההקאות עדיין נמשכות, כך גם החולשה וחוסר התיאבון. שינויים במצב הרוח שכיחים בשלב זה ונגרמים מרמות האסטרוגן והפרוגסטרון העולות.

העובר

שבוע 6 

העובר מתחיל להיראות כראשן, גודלו כ- 2-4 מילימטר (כראש מסמר). ראשו גדול מאוד ביחס לגוף המתהווה. ניתן להבחין בהיווצרות של ניצני אוזניים, עיניים וגפיים. למרות התפתחות הגפיים, יעבור עוד זמן עד שניתן יהיה להרגיש את תנועות העובר. ליבו של העובר מתחיל להתחלק לחדר ימני ושמאלי לעיתים ניתן לאתר פעימות לב באולטרה-סאונד למרות שליבו מתפקד בצורה בסיסית ביותר. זוהי התקופה המכרעת בהתפתחות העובר, בין היום ה-17 ל- 56 רגישותו לגורמים שעלולים להפריע להתפתחותו התקינה היא הגדולה ביותר.


שבוע 7
העובר עושה קפיצת גדילה משמעותית בשבוע זה. עד סוף השבוע אורכו יהיה 11-13 מילימטר. ניצני רגליים מתחילים להיראות כסנפירים קצרים. הפנים מתחילות לקבל צורה אנושית. בכבד נוצרים תאי דם אדומים. כמו כן ממשיכים להתפתח: הלב, הכליות, הריאות, המעיים והתוספתן. המוח ועמוד השדרה גדלים מתוך צינור השדרה. ניתן להבחין במעין "זנב" שהוא המשך של עצם הזנב- אשר יעלם במהלך התפתחותו. 

שבוע 8

העובר ממשיך לגדול. אורכו 2-1.4 ס"מ. קפליי העפעפיים והאוזניים נוצרים ומבחינים כבר בקצה של אף. הזרועות התארכו והן כפופות. במפרקים אפשר להבחין במקומות בהם יצמחו בהמשך אצבעות הידיים והרגליים. עצמות הגוף עוברות תהליך של התקשות. העובר מתחיל לזוז למרות שלא ניתן להרגיש עדיין את התנועות. גם מוחו של העובר ממשיך ומתפתח ונוצרים קשרים בין תאי העצב במוח. בשבוע זה בלוטות המין יהפכו לאשכים או שחלות, אולם לא ניתן עדיין לזהות את מין העובר עד להתפתחות מלאה של אברי המין. 


שבוע 9

גודל העובר בשבוע זה כגודלו של תות שדה 2.3 - 3 ס"מ הידיים ארוכות יותר והאזור בו תגדלנה האצבעות מעט נפוח. ניתן להבחין בתנועה של הגפיים באולטרה-סאונד אך עדיין לא מרגישים אותן. הפנים שלו מקבלות צורה אנושית אך העיניים סגורות. הלב התפתח לארבע חדרים והוא פועם. שאר האיברים כולל איברי המין עדיין בהתפתחות. בשבוע הזה, על פי המונחים הרפואיים העובר ניכנס לשלב ה- fetus נוצרים תאי עצם וסחוסים והוא שוחה ברחם. זאת למרות שלא ניתן עדיין להרגיש את זה, בשל גודלו הזעיר. אם מדובר בתאומים שבוע 9 הוא השבוע הטוב ביותר לאבחן האם מדובר בתאומים זהים או לא, מידע שחשוב מאוד להמשך מעקב ההריון.


שבוע 10 
העובר ניראה בשלב זה כדגיג שמידותיו 4–3 ס"מ והוא שוקל כ- 5.5 גר' כל האיברים החיוניים כבר התפתחו. רוב הפגמים הפיזיים, במידה שהתרחשו, מופיעים עד שבוע זה, כך שהחלק הקריטי ביותר של ההתפתחות כבר חלף. תהליכי התפתחות אחרים, שמשפיעים על ההתנהגות ועל המשכל, ימשיכו להתרחש לאורך כל ההריון. משבוע זה, בכל יום מופיעים פרטים חדשים בגוף העובר, ציפורניים, שיער ואצבעות הידיים מופרדות. בשלב זה הזנב נעלם ומשבוע זה העובר גדל ועולה במשקל. 



שבוע 11-13 

האמא

הרחם ממשיך לגדול ועמו מתגברות תחושות העייפות והכבדות. במקביל מופיעים סימנים נוספים להריון, כמו היפר פיגמנטציה בפנים ובפטמות. השדיים גדלים וישנה תחושת כבדות בבטן התחתונה.

העובר

שבוע 11
גודל העובר כגודל לימון גדול 6- 5.4 ס"מ, משקלו כ- 8.5 גרם. העור שלו עדיין שקוף. ניתן להבחין בציפורני הידיים ואברי המין. עוד שבועיים ניתן יהיה לקבוע את מין העובר בבדיקת אולטרה-סאונד. מערכת הבליעה התפתחה כך שהעובר בולע את מי השפיר, הוא גם בועט אך התנועות עדיין עדינות ולא ניתן להרגיש אותן.

שבוע 12
אורכו של העובר 6.3 ס"מ מהקודקוד ועד לעכוז ומשקלו 14 – 8.5 גרם. התפתחותו של העובר הושלמה, מניצני השיניים ועד לציפורני הרגליים ומשימתו כעת להמשיך לגדול ולהתחזק. השבוע העובר מפריש לראשונה שתן. העיניים שעד עכשיו היו בצידי הראש מתכנסות לקדמת הפנים. כששלבי ההתפתחות הקריטיים מאחוריו, הסיכון להפלה מצטמצם במידה משמעותית ואפשר להתחיל לספר.

שבוע 13
אורכו של העובר 7.9 – 6.6 ס"מ, גודלו 14-20 גרם כגודל אפרסק. הראש עדיין גדול יחסית לגופו אבל הגוף מתחיל להדביק את הקצב. למעשה העובר גדל כעת בקצב מהיר. הפנים מתחילות להראות אנושיות יותר כאשר העיניים מתקרבות זו לזו. האצבעות והבהונות מופרדות באופן ברור. פרקי הידיים והקרסוליים נוצרים. איברי המין החיצוניים נראים לעין והמעיים זזו למקומם. גם השיניים של העובר התפתחו במלואן מתחת לחניכיים. ככל הנראה השבוע העובר ינסה בפעם הראשונה למצוץ את אצבעו.





בדיקות שיש לבצע בשליש הראשון של ההריון

  • בתחילת ההריון הרופא המטפל יפנה לסדרת בדיקות גנטיות, דם ושתן כגון: ספירת דם, רמת חיסונים, רמת סוכר בדם ועוד. וכן יבוצע אולטרה-סאונד על מנת לקבוע את גיל ההריון ותקינותו. במידת הצורך יושלמו בדיקות הסקר הגנטי ע"פ מוצא.
  • בשבוע 11 עד 13 ושישה ימים להריון מבוצעת בדיקת סקר שליש ראשון הכוללת בדיקת שקיפות עורפית ובדיקת דם לאיתור עוברים ברי סיכון לתסמונות דאון או מומים אחרים.
  • במקרים ספציפיים בהם יש צורך באבחון גנטי מוקדם ניתן לבצע בדיקת סיסי שלייה. 

טיפים

  • זה הזמן להתחיל לשמור על אורח חיים בריא ולהקפיד על תזונה מסודרת.
  • חשוב להקפיד על היגיינת הפה והשיניים: צחצוח שיניים, שימוש בחוט דנטאלי ובמי פה. מחקרים הראו כי בנשים עם היגיינת פה ירודה שכיחים יותר סיבוכי הריון, כולל לידה מוקדמת.
  • השינויים הפיזיים והרגשיים בהריון משפיעים על חיי המין? בואי להתייעץ עם המטפלים הזוגיים שלנו.
  • הצטרפי למועדון היולדות מאמי ליס וקבלי מידע על פעילויות והטבות המועדון.


רפואה משלימה 

תרגילי נשימה: שכבי על הגב. כדאי לתמוך בראש וברגליים על מנת שגופך יהיה רפוי על המזרון. הניחי את ידיך על בטנך ונשמי נשימות רגועות וללא מאמץ לאזור הבטן. 
נשימה מודעת היא תרגיל פשוט שיכול ללוות אותך כל ההריון, נשימה עוזרת לזרימת הדם, מרגיעה, ומחזקת.

תפריט ניווט תחתון