התנתק
התחבר
דלג לתוכן העמוד
צור קשר
العربية
English
Русский
תפריט ראשי
אודות
אמנת השירות
מתנדבות למחקרים ב"ליס"
מידע שימושי
Lis experience
יחידות רפואיות
הריון ולידה
ילודים ופגים
רפואת נשים
המכון לפריון
אולטראסאונד
גיניקולוגיה אונקולוגית
אורוגינקולוגיה
המרכז לבריאות האשה
מאמי ליס
בית ספר להורים
קורסים וסיורים
כנס הריון ולידה
לידה טבעית
"דנה שלי"
מלון "בייבי ליס"
מפגשי הכנה להנקה
החייאת תינוקות
כתבות
מגזין ליס
וידאו
Lis Talk
ליס במאקו
סרטי הדרכה
מביאים חיים לעולם
סיור וירטואלי
צור קשר
המרכז הרפואי
חיפוש רופא.ה
תפריט פעילויות
זימון תור
הצטרפות למועדון
הזמיני סיור
הרשמי לקורס
פייסבוק ליס
תרומות
האטה בגדילה תוך רחמית
המרכז הרפואי תל אביב
ביה"ח "ליס" ליולדות ונשים
כתבות
האטה בגדילה תוך רחמית
תפריט עמוד
תוכן עניינים
תוכן דף
הגדרות ורקע
האטה בגדילת העובר הרחם (FGR, IUGR) היא מצב בו העובר לא ממצה את פוטנציאל הגדילה הטמון בו. כיון שמדובר בהגדרה כללית מקובל לחשוד במצב של האטה בגדילה בעוברים אשר הערכת המשקל קטנה מאחוזון 10 לגיל הריון לפי טבלאות הגדילה הנהוגות. יש לזכור כי רוב העוברים הללו יהיו בריאים והסיבה לאחוזון הנמוך יחסית אצלם לא יהיה כתוצאה מפתולוגיה אמיתית.
כיון שלקבוצת העוברים על עובר קטן עם האטה בגדילה ישנו סיכון מוגבר יותר לסיבוכים לפני ואחרי הלידה יש צורך בבירור הסיבה להאטה בגדילת העובר ולמעקב קפדני יותר לעומת עוברים אחרים.
סיבות להאטה בגדילת עובר
סיבות אימהיות - לדוגמה: מחלות כלי דם, סוכרת טרום הריונית ומחלות יתר לחץ דם, הפרעות קרישתיות יתר, מחלות כליות ולב ומחלות כרוניות נוספות. שימוש בסמים אלכוהול ועישון.
סיבות עובריות להאטה בצמיחה עוברית – לדוגמה: בעיות כרומוזומליות, תסמונות גנטיות, זיהומים תוך רחמיים ביניהם וירוס CMV, טפיל הטוקסופלזמה ועוד.
סיבות שלייתיות להאטה בצמיחה עוברית: אי ספיקה שלייתית, הפרדות שליה ושליית פתח
כיצד למנוע האטה בגדילת העובר?
הפסקה מידית של שימוש בחומרים מסוכנים ועישון במהלך ההיריון.
אספירין במינון נמוך 100-150 מ''ג ביום נמצא כמפחית סיכון להתפתחות סיבוכים שלייתיים אם ניתן בתחילת ההיריון בין שבועות 12-16. לרוב הטיפול הוא עד שבוע 36.
כיצד לעקוב?
אופן המעקב ותדירותו תלוי בחומרת ההאטה בגדילה ובסיבות האפשריות. באם החשד הוא שהסיבה לכך היא שלייתית המעקב המרכזי הוא באמצעות הקפדה על תחושת תנועות העובר, ניטור עוברי בין 3 פעמים ליום ל 1-2 בשבוע (כתלות בחומרה), מעקב סונוגרפי אחר כמות מי השפיר והפרופיל הביופיזיקלי וזרימות הדם בכלי דם שונים.
הערכת משקל תבוצע אחת ל 2-3 שבועות.
במקרה של צורך באשפוז – המעקב כולל ניטור עוברי 2-3 פעמים ביום, מעקב סונוגרפי 1-2 בשבוע והערכת משקל אחת לשבועיים לערך.
הלידה
בעובר עם האטה בגדילה תוך רחמית אין מניעה מניסיון לידה נרתיקית. ניתוח קיסרי יבוצע באם ישנה מצוקה עוברית או צורך מידי בסיום הלידה. השאיפה היא לעקוב בצורה שמרנית עד שבוע 37-38 אך לעיתים יש צורך בילוד מוקדם יותר.
לאחר הלידה
בהשוואה לילודים עם משקל לידה תקין, יילודים עם האטה בגדילה נמצאים בסיכון מוגבר לבעיות נשימתיות, לקושי בשמירה על רמות גלוקוז תקינות ולשמירה על חום גוף ולכן המעקב יתמקד בכך.
במהלך ההיריון הבא ההמלצה היא על מעקב הריון בסיכון גבוה.
יחידות ומרפאות
הריון ולידה
מחלקה לרפואת האם והעובר
תפריט ניווט תחתון