תוכן עניינים

מאת: פרופ' ישי לוין; מנהל מחלקת נשים, ביה"ח ליס ליולדות ונשים

תוחלת החיים של הנשים בישראל עולה עם השנים ובשנת 2009 עמדה על 83.5 שנים. העלייה בתוחלת החיים בעשורים האחרונים היא ביטוי לשיפור בתנאי החיים, לפעילות לקידום בריאות הציבור ולשיפור בטיפול הרפואי.
כותרת דו"ח ה- OECD בנושא מצב הבריאות 2011  היא " הטיפול הרפואי במחלות כרוניות משתפר אך דרושים יותר מניעה וניהול של מחלות אלו כדי להקטין עלויות".
כיום הטיפול הרפואי במחלות כרוניות ואקוטיות רבות הפך טוב ויעיל יותר, ושיעורי התמותה במחלות שונות כולל מחלות ממאירות קטן עם השנים.
עם זאת, משאבים רבים מופנים למניעת ראשונית ושניונית של מחלות אלו, לא רק בגלל הרצון למנוע את סבלם של החולים אלא משום שעל ידי מניעה יש חסכון עצום במשאבים.
בשנים האחרונות אנו נחשפים לאמצעים רבים יותר למניעת תחלואה ברופאת נשים. הדבר בא לידי ביטוי במניעת תחלואת שד, מניעת אוסטיאופורוזיס, מניעת תחלואה לבבית ומניעת מחלות ממאירות של צוואר הרחם, הרחם והשחלות.

 

מעקב שגרתי אצל רופא הנשים

לעתים נשים מקבלות את התחושה כי לאחר השלמת תכניות הפריון והילודה אין צורך יותר בביקור אצל רופא הנשים אלא אם כן מופיעים סימני מחלה הדורשים בירור.
אנו, רופאי הנשים בישראל וכן האיגודים המקצועיים של רופאי הנשים במדינות המפותחות (ארה"ב, בריטניה, קנדה וישראל) מאמינים כי המשך מעקב שגרתי כולל בדיקת גורמי סיכון וטיפול בהם (השמנה, עישון, אלכוהול),
בתוספת בדיקות סקר הכוללות בדיקות מעבדה והדמיה תורמים לבריאותה של האישה ומשפרים את תחושתה במקביל ליתרונם הברור במניעת מחלות היכולות לגרום לתחלואה ואף לתמותה.

בריאות השד

מתחילת העשור הנוכחי ועד לשנת 2006  יש התייצבות בשיעור ממאירויות שד פולשניות אולם יש עליה בשיעורי מחלות ממאירות ממוקדות של השד.
קיימת חשיבות מכרעת בביצוע בדיקות לאיתור וזיהוי של ממצאים בשד על ידי בדיקת רופא,
בדיקת אולטרא-סאונד או ממוגרפיה.בדיקות הסקר הופכות חשובות עוד יותר במקרה בהם יש במשפחה מקרים של סרטן  שד או שחלה
או במקרים של נטייה תורשתית המעלה סיכון ללקות במחלות ממאירות של שד או שחלה (BRCA1/2) הנפוצים בנשים ממוצא אשכנזי.
בדיקות הסקר השונות כולל בדיקות רופא, אולטרא-סאונד שד , ממוגרפיה ואף MRI במקרים מסוימים ניתנות בסל השירותים על פי קריטריונים
מוגדרים ואין ספק לגבי יעילותם במניעת תחלואה של שד.

מניעת אוסטיאופורוזיס

שברים הנובעים מדלדול מסת העצם (אוסטיאופורוזיס) גורמים לתחלואה רבה ולתמותה! מפתיע לגלות כי שיעור התמותה לאחר אירוע של שבר בצוואר הירך גבוה עד שנה לאחר האירוע וזאת בעיקר בשל ההגבלה בניידות הנלווית לשברים. במקרים של איבחון מוקדם של דלדול מאסת עצם (אוסטיאופניה עד אוסטיאופורוזיס) קיים טיפול יעיל תרופתי לבניה ושימור של מאסת עצם בתוספת של ויטמין D וסידן אשר מטרתו להקטין התחלואה ולמנוע שברים הנובעים מירידה בצפיפות העצם. איבחון מוקדם נעשה על ידי בדיקת צפיפות עצם. הבדיקה פשוטה ואינה כרוכה בכאב ויכולה למנוע סבל רב עתידי.

מניעת סרטן שחלות

סרטן השחלות נמצא בשנים האחרונות במגמת ירידה. עם זאת בשנת 2006 אובחנו 350 נשים הלוקות בסרטן השחלות.
הירידה בתחלואה נובעת בעיקר בשל השימוש הנרחב בגלולות למניעת הריון.
גילוי המחלה נעשה לרוב בשלב מתקדם בשל תופעות של מיימת (נוזלים בחלל הבטן) אשר הם ביטוי לשלב מתקדם של המחלה.
לצערנו אין עדיין בדיקת סקר מומלצת אשר הוכיחה את יעילותה במניעת תמותה מסרטן השחלות ועל כן האמצעי בו אנו נוקטים הוא בדיקה קפדנית אחת לחצי שנה הכוללת בדיקה גינקולוגית , ביצוע אולטרא-סאונד לבדיקת אברי הרבייה וחלל הבטן.
חשיבות מכרעת יש באיתור נשים בקבוצת הסיכון ללקות בסרטן השחלה על מנת שיהיה אפשר לעקוב אחריהן בקפדנות.
מדובר בנשים עם רקע משפחתי של סרטן השחלות או השד או נשים מקבוצות אתניות שונות בעלות סיכון מוגבר.

מניעת סרטן הרחם וצוואר הרחם

שיעור ממאירויות של הרחם וצוואר הרחם נמצא במגמת התייצבות. ממאירות גוף הרחם לרוב מאובחנת בשלבים מוקדמים ולכן שיעורי הריפוי גבוהים. הביטוי של סרטן זה לרוב בהופעת דימומים לא צפויים בגיל המעבר והאיבחון נעשה באמצעים פשוטים. גורמי הסיכון למחלה שונים וכוללים השמנת יתר, יתר לחץ דם וסוכרת שניתנים לאיזון ולטיפול ובכך ניתן להפחית את הסיכון או את שיעורי התחלואה
סרטן צוואר הרחם הינו מחלה ממארת אשר מאפיינת נשים צעירות יותר. כיום, ידוע כי גורם הסיכון הבולט האחראי על מרבית המקרים של סרטן צוואר הרחם (למעשה הרוב המוחלט) הינם זנים שונים של וירוס הפפילומה האנושי (HPV) הגורמים לשינויים טרום ממאירים בצוואר הרחם אשר ללא טיפול גורמים למחלה ממארת. למזלנו שיעור התחלואה באוכלוסיה נמוך והוא יציב בשנים האחרונות (בין 5-6 נשים ל 100,000 בכל שנה).
כיום, קיימות שתי בדיקות העשויות לאבחן את המחלה מבעוד מועד ולמנוע את התקדמותה: הראשונה, בדיקת PAP, הנעשית כבדיקת סקר שגרתית שהביאה להפחתה משמעותית בסרטן צוואר הרחם על ידי זיהוי מוקדם וטיפול בנגעים הטרום ממאירים ומניעת הסרטן. מחקרים הראו כי שימוש בבדיקת סקר פשוטה זו הביאה לירידה של 70-90% ממחלות סרטן פולשניות של צוואר הרחם באוכלוסיה בה 70% מהנשים נבדקות.
בדיקה נוספת היא בדיקת HPV TYPING לזיהוי זנים שונים של וירוס הפפילומה. בדיקה זו מבוצעת במרכזים רפואיים מתקדמים והיא רגישה ביותר לזיהוי זנים אשר יכולים לגרום לשינויים טרום ממאירים שעלולים להביא לסרטן.
בדיקה זו גם מסייעת בקבלת החלטות טיפוליות שכן לעתים בדיקת ה-  PAP אינה חד משמעית או שהתשובה מרמזת על כך שיש לבצע בדיקות נוספות לפני ההחלטה על טיפול.

תוספת מבורכת למניעת סרטן צוואר הרחם ולמניעת הופעת הנגעים הטרום ממאירים של צוואר הרחם היא החיסון כנגד HPV. חיסון זה אשר הוכנס לשימוש בשנים האחרונות, הינו תכשיר המופק באופן מעבדתי בהנדסה גנטית ועל כן אין בו סיכון להעברת  הוירוס והוא ניתן לילדות מגיל 9 על פי קריטריונים רפואיים ונמצא יעיל ביותר במניעת הופעת הנגעים הטרום ממאירים אשר כאמור עלולים להביא לסרטן. החיסון, יחד עם בדיקות סקר פשוטות ויעילות ביותר הביאו לירידה בשיעור המחלה. עם זאת, קיימת תופעה מדאיגה של עלייה המשמעותית בשיעורי הנגעים הטרום ממאירים של צוואר הרחם הדורשים איבחון וטיפול.

שמירה על אורח חיים בריא

המאמץ לשמירה על הבריאות חשוב בכל גיל וכולל שמירה על אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה, מניעת עישון ופעילות גופנית מספקת. הבריאות הנפשית תורמת גם היא לבריאות הגוף.
שמירה על בריאות האישה באמצעות בדיקות סקר ומעקב הכוללות בדיקת רופא, בדיקות דם ובדיקות הדמיה שונות הוא חיוני לשמירה ומניעה של מחלות אשר חלקן הופכות שכיחות יותר עם השנים ובמיוחד עם הכניסה לגיל המעבר.

תפריט ניווט תחתון