תוכן עניינים

נשים רבות מאמינות כי בתום גיל הפריון או הרחבת המשפחה, אין עוד צורך בבדיקות גינקולוגיות תקופתיות. טעות גדולה! מרבית התחלואה במערכת הרבייה הנשית מתרחשת דווקא סביב גיל הפריון המאוחר, בתקופת המעבר ולאחריה. גילוי מוקדם של ממצאים חשודים חשוב לשמירה על איכות החיים ואף עשוי להציל חיים. פרופ' ישי לוין, מנהל מחלקת נשים במרכז הרפואי תל-אביב, מסביר למה כל כך חשוב לנשים להקפיד על בדיקות סקר שגרתיות.

תוחלת החיים הממוצעת של הנשים בישראל נמצאת בעלייה מתמדת, ובשנת 2009 היא עמדה על 83.5 שנים. אין ספק כי העלייה בתוחלת היא תוצאה של שיפור בתנאי החיים, של פעילויות לקידום בריאות הציבור ושל התקדמות הרפואה. אולם לצד השיפור בטיפול במחלות כרוניות, יש חשיבות רבה להרחבת המניעה והניהול של מחלות אלה - גם כדי להקטין את עלויות הטיפול וגם על מנת למנוע סבל מהחולים.

יותר מודעות - יותר מניעה

"קיימת שונות בין בדיקות סקר לנשים ולגברים, גם מעבר לאותן בדיקות הנוגעות לאיברים השונים בין המינים", אומר פרופ' ישי לוין, מנהל מחלקת נשים במרכז הרפואי תל-אביב.
ואכן, בשנים האחרונות ניתן לראות יותר ויותר רפואה מונעת בתחום הגינקולוגי, הכוללת: פעילות לגילוי מוקדם של תחלואת שד, מניעת אוסטיאופורוזיס, מניעת תחלואה לבבית ומניעת מחלות ממאירות של צוואר הרחם, הרחם והשחלות. כדי ליהנות מיתרונות הרפואה המונעת – חייבים להיות כל הזמן עם יד על הדופק. 

מעקב שגרתי אצל רופא הנשים

נשים רבות מאמינות כי לאחר השלמת תכניות הפריון והילודה, אין יותר צורך בביקור אצל הגינקולוג, אלא במקרה של הופעת סימני מחלה המחייבים בירור.
אנו, רופאי הנשים בישראל, וכן האיגודים המקצועיים של רופאי הנשים במדינות המפותחות (כמו: ארה"ב, בריטניה וקנדה), מאמינים כי גם נשים מעבר לגיל הפריון צריכות להמשיך במעקב שגרתי, שיכלול:

  • בדיקת גורמי סיכון (השמנה, עישון, אלכוהול) וטיפול בהם
  • בדיקות סקר הכוללות בדיקות מעבדה והדמיה 

מעקב שגרתי תורם לבריאות האישה, ומשפר את תחושתה בנוסף ליתרונו הברור במניעת מחלות.

בריאות השד

בשנים האחרונות יש התייצבות בשיעור הנשים אצלן מתגלה סרטן שד במצב מתקדם (ממאירות פולשנית). זאת, לצד עלייה בשיעורים של מחלות שד ממאירות ממוקדות. מכאן, שיש חשיבות מכרעת לביצוע בדיקות לאיתור וזיהוי ממצאים בשד מבעוד מועד.

בדיקות אלה חשובות שבעתיים כאשר יש במשפחה מקרים של סרטן שד או שחלה, או במקרים של נטייה תורשתית המעלה את הסיכון ללקות במחלות ממאירות של שד או שחלה (BRCA1/2) - הנפוצים בנשים ממוצא אשכנזי.

בדיקות הסקר בתחום בריאות השד כוללות בדיקות רופא, אולטרהסאונד שד, ממוגרפיה, ובמקרים מסוימים גם MRI ואין כל ספק לגבי יעילותן במניעת תחלואת שד.

מניעת אוסטיאופורוזיס

דלדול מסת העצם (אוסטיאופורוזיס) עלול לגרום לשברים, העלולים לגרום, מצדם, לתחלואה ואף לתמותה,  בעיקר בשל ההגבלה בניידות הנלווית לשברים.

אבחון מוקדם של ירידה בצפיפות העצם (מאוסטיאופניה עד אוסטיאופורוזיס) מאפשר מתן טיפול תרופתי יעיל, לבנייה ושימור של מסת העצם, בתוספת ויטמין D וסידן. האבחון נעשה על ידי בדיקת צפיפות העצם, שהיא בדיקה פשוטה, שאינה כרוכה בכאב, אולם היא יכולה למנוע סבל רב בעתיד.

מניעת סרטן שחלות

סרטן השחלות נמצא בשנים האחרונות במגמת ירידה, בעיקר הודות לשימוש נרחב בגלולות למניעת היריון.
יחד עם זאת, המחלה מתגלית לרוב בשלב מתקדם, בשל תופעה של מיימת (נוזלים בחלל הבטן) שהיא ביטוי לשלב מתקדם של המחלה. 

לצערנו, אין עדיין בדיקה אחת המומלצת לכלל הנשים שהוכיחה את יעילותה במניעת תמותה מסרטן השחלות. משום כך, האמצעי היעיל ביותר הוא בדיקה קפדנית אחת לחצי שנה, הכוללת בדיקה גינקולוגית ואולטרהסאונד לבדיקת אברי הרבייה וחלל הבטן.
לאיתור המוקדם יש חשיבות מכרעת במיוחד אצל נשים הנמצאות בקבוצת הסיכון ללקות בסרטן השחלה - נשים עם רקע משפחתי של סרטן השחלות או של סרטן השד, או נשים מקבוצות אתניות בעלות סיכון מוגבר.

מניעת סרטן הרחם

בגדול, ניתן לומר כי שיעור הממאירויות של הרחם נמצא במגמת התייצבות.
סרטן הרחם בא לידי ביטוי לרוב בהופעת דימומים לא צפויים בגיל המעבר. האבחון נעשה באמצעים פשוטים, לרוב בשלבים המוקדמים של המחלה, מה שמאפשר להגיע לשיעורי ריפוי גבוהים.

גם גורמי הסיכון למחלה, ובהם: השמנת יתר, יתר לחץ דם וסוכרת, ניתנים לאיזון ולטיפול, ועל ידי כך להפחית את הסיכון ללקות במחלה או את שיעורי התחלואה.

מניעת סרטן צוואר הרחם

סרטן צוואר הרחם הוא מחלה ממארת המאפיינת נשים צעירות יותר. גורם הסיכון האחראי למרבית המקרים, אם לא לרובם המוחלט, הם זנים שונים של וירוס הפפילומה האנושי (HPV). וירוסים אלה גורמים לשינויים טרום ממאירים בצוואר הרחם, אשר ללא טיפול – יובילו למחלה ממארת.

  • נכון להיום, יש 2 בדיקות העשויות לאבחן את המחלה מבעוד מועד ולמנוע את התקדמותה:
    הראשונה, היא בדיקת PAP - הנעשית כבדיקת סקר שגרתית, שהביאה להפחתה משמעותית בתחלואת סרטן צוואר הרחם, הודות לזיהוי מוקדם וטיפול בנגעים הטרום ממאירים ומניעת הסרטן. מחקרים הראו כי שימוש בבדיקת סקר פשוטה זו הביאה לירידה של 70-90% ממחלות סרטן פולשניות של צוואר הרחם באוכלוסייה שבה נבדקו 70% מהנשים.
  • השנייה, היא בדיקת- HPV TYPING  לזיהוי זנים שונים של וירוס הפפילומה. בדיקה זו מבוצעת במרכזים רפואיים מתקדמים, והיא רגישה ביותר לזיהוי זני וירוס היכולים לגרום לשינויים טרום ממאירים שעלולים להתפתח לסרטן.
    בדיקה זו מסייעת גם בקבלת החלטות טיפוליות, שכן לעתים בדיקת ה- PAP אינה חד משמעית, או שנדרשות בדיקות נוספות קודם לקבלת ההחלטה על הטיפול.

בשנים האחרונות הוכנס לשימוש חיסון כנגד וירוס HPV, המופק באמצעים של הנדסה גנטית, כך שאין בו סיכון להעברת הווירוס. החיסון ניתן לילדות מגיל 9 על פי קריטריונים רפואיים, והוא נמצא יעיל ביותר במניעת הופעת נגעים טרום ממאירים. התוצאה: השילוב המבורך בין החיסון לבין שתי בדיקות הסקר הפשוטות והיעילות - הביאו לירידה בשיעורי המחלה.

למידע נוסף אודות היחידה לגינקולוגיה אונקולוגית

שמירה על אורח חיים בריא

השמירה על הבריאות חשובה בכל גיל, והיא מתבססת על אורח חיים בריא, הכולל: תזונה נכונה, הימנעות מעישון, פעילות גופנית סדירה, וגם שימת לב לבריאות הנפש, שתרומתה רבה לבריאות הגוף.

בשורה התחתונה

יש לא מעט מחלות ומצבי בריאות אופייניים לנשים, ששכיחותם עולה עם הגיל, ובפרט עם הכניסה לגיל המעבר. בדיקות סקר תקופתיות, הכוללות בדיקת רופא, בדיקות דם ובדיקות הדמיה רלבנטיות – חיוניות הן לשיפור איכות החיים ושמירה על שקט נפשי, והן לאבחון מוקדם של ממצאים חשודים - העשוי להציל חיים.

עלי על המסלול לבריאות

במכון לבדיקות תקופתיות המסונף למרכז רפואי ת"א, גובשו מספר מסלולים של בדיקות סקר לנשים, בדגש על הצרכים האופייניים לנשים בכלל, ולנשים בשלבים שונים בחיים.

במרכז הרפואי ת"א מתבצעות בדיקות הסקר במכון לבדיקות רפואיות מיוחדות (מלר"מ). בין הבדיקות המותאמות לנשים בלבד: בדיקות מעבדה הורמונליות ובחינת תפקוד בלוטת התריס, בדיקת צפיפות העצם – בהתאם לגיל או לקבוצת סיכון, בדיקת ממוגרפיה לגילוי סרטן שד ועוד. כל הבדיקות מבוצעות במקום אחד, בתוך שעות ספורות, ובאווירה נעימה.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון