תוכן עניינים

מאת: עידן מיליצ'ר; פסיכותרפיסט; מטפל זוגי ומשפחתי; אחראי מרפאה סקסולוגית אנאורגנית גברים; ביה''ח ליס ליולדות


הורים רבים מודאגים מן החופש הגדול. החופש ארוך, מתיש ומייגע! יש יותר מדי זמן חופשי, אפילו אם הילדים נמצאים בקייטנה חלק מהחופשה. החשש, לפעמים הופך לנבואה שמגשימה את עצמה, ובבית יש מיני-אינתפאדה!
 כיצד ניתן להתגבר על הקשיים ולשמור על שלום-בית?


1. "מה נעשה היום?" - מסגרת חופשייה מדי

סדר יום: ילדים מאוד זקוקים לסדר יום קבוע ולמסגרת. כאשר הילדים נמצאים ללא מסגרת, הם מרגישים פחות בטוחים ופחות רגועים, ואז הם מתנהגים בכעס, בעצבנות ובאים בדרישות ותביעות, עד שההורה יוצא מדעתו.
מה עושים?

ככל שההורה ייצור לילדים מסגרת ברורה יותר של סדר יום, כך יחושו הילדים בטוחים ורגועים יותר.

  1. אפשר, למשל, לעשות מערכת שבועית ויומית. אפשר להכתיב לילד ו/או לתת לילד לקבוע לעצמו את סדר היום (תלוי בגילו). חשוב להזכיר לילד את מה שנקבע, ולעמוד על כך. הגבולות והסדר נותנים לילד תחושה של שליטה וביטחון!
  2. בתוך הסדר, יש פעילות חובה ופעילות רשות. יש דברים שחשוב שהילד יעשה כמו סדר, ניקיון וכו'.
  3. משבוע לשבוע: מומלץ לתכנן את הפעילות לכל השבוע מראש, וליידע או לשתף את הילדים ביחס לתוכניות. בנו תוכנית שלד, שתכלול גם זמן פנוי. לא מדובר באטרקציות יקרות ומסובכות בהכרח: גם הליכה עם אבא לעבודה יום אחד, יכולה להיות חוויה.

חופש גדול


2. שיעמום

ילדים רבים זקוקים להכוונה. הם לא יודעים להעסיק את עצמם וזקוקים שההורה יגיד להם, או שאפילו ישחק איתם ויעסיק אותם. כשילד משועמם, הוא נוטה לנדנד יותר, להיצמד להורה, להתגרות באחים וכו´.
מה עושים?
חשוב, לאורך כל השנה, ללמד את הילד להעסיק את עצמו. אמנם יש גם מקום שההורה יהיה עם הילד ויקדיש לו זמן, אך על הילד ללמוד להפיג את שעמומו בעצמו.חשוב לזכור, שהחופש הוא תקופה של מנוחה עבור הילדים, אז אל תעמיסו עליהם ואל תפעילו אותם נונסטופ. מותר גם לשבת בבית וסתם לצפות בטלוויזיה. 


3. איבוד כללים וגבולות:

מובן שבאווירה של חופש, יש הרגשה שאין כללים וגבולות. הילדים מרגישים שהכל מותר, הולכים לישון מאוחר, מתנהגים בצורה פרועה ופורקים עול.
מה עושים?
לחופש חוקים משלו. ההורה אמור להיות רגיש וגמיש יותר באשר לשעות שינה, צפייה בטלוויזיה, זמני ארוחות וכו', ולהחליט על מה כן מקפידים (יחס לאחים, ניקיון וכו').

 

חופש גדול


4. רבים בלי סוף

בחופש, רמת החיכוך בין בני המשפחה עולה. גם החיכוך בין ההורים לילדים הוא רב יותר. ההימצאות יחד מביאה ליותר מריבות ומתחים בין ההורים לילדים, ובין האחים. חשוב לציין שכ-80% מריבים בין אחים, הם למעשה תחרות על תשומת הלב של ההורה. כשההורה יותר בבית, הסיכוי שזה יקרה הוא גדול יותר. תנו להם להסתדר לבד!
קיטנה נודדת: אפשר לקיים עם כמה הורים קייטנה נודדת של כמה ילדים, שעוברים מדי יום לבית אחר. זה מחייב שהורה אחד לא יעבוד ביום הקייטנה, ויכולת וסבלנות להעסיק מספר ילדים במשך כמה שעות.


חו"ל

לא כל אחד יכול לאפשר לעצמו לטוס לחו"ל, וזו סוגיה בפני עצמה, כי גם טיסה עם ילדים לחו"ל צריך לתכנן באופן יסודי, על מנת שהטיול לא יהפוך לחוויה לא נעימה. יחד עם זאת, חשוב לשמור על תקציב ולנפוש גם במקומות שבהם העלויות לא מרקיעות שחקים! לא חייבים לנסוע ללונה-פארק ביורודיסני. אפשר גם פה!


חופש להורים

אם אפשר, אפשרו לילדים להיות אצל חברים, קרובים וכו', כדי שתוכלו לטעון את הבטריות שלכם, וזיכרו: החופש הוא הזדמנות נפלאה ליהנות מן הילדים, להתקרב אליהם ולקחת חלק בחוויות משותפות איתם.  

תפריט ניווט תחתון