תוכן עניינים

אינדקס המצבים הרפואיים


ד''ר עידן מיליצ'ר; פסיכותרפיסט; מטפל זוגי ומשפחתי; אחראי מרפאה סקסולוגית אנאורגנית גברים; המרפאה לטיפול מיני; המרכז לבריאות האישה; בי"ח "ליס" ליולדות.


אנו נמצאים בעונת מעבר! מעבר בין קודש לחול, מעבר בין חגים לשגרה מעבר בין הקיץ לסתיו, מעבר בין שיחות שלום וטרור. נראה שחיינו הם תהליך של מעבר. אנחנו במעין מריצה המובילה אותנו לאורך מסלול החיים ואיתה אנו עוברים מילדות לבגרות ולזקנה. הפעם, אני מבקש לחלוק אתכם מעט ידע על גיל המעבר של נשים.

גיל המעבר אצל נשים (נקרא גם מנופאוזה או גיל הבלות), הינו התקופה בחיי אישה בה נפסק המחזור החודשי. המונח נולד מצירוף שתי המילים היווניות מנו=חודש  פאוזה=הפסקה. בעולם המערבי המודרני הגיל השכיח להתחלת תקופת המעבר הוא 50.


לתהליך הפסקת המחזור החודשי שלושה שלבים:

  • פרי-מנופאוזה - שלב מקדים בו עדיין יש ביוץ, אולם הוא אינו תקין ולכן המחזור אינו תקין. נובע מירידה הדרגתית בכמות האסטרוגן המיוצר על ידי השחלות ובמקביל ירידה בייצור ההורמון פרוגסטרון. שלב זה מאופיין בגלי חום ותופעות לוואי אחרות.
  • שלב המנופאוזה - השלב שבו אין לאישה וסת במשך 6 חודשים רצופים או יותר. זהו השלב בו השחלות מפסיקות לתפקד באופן תקין והאישה כבר אינה יכולה יותר להיכנס להריון. 
  • שלב משלים - בו נפסקות תוצאות הלוואי של הפסקת המחזור ומסתיימים גלי החום.

 


גם שלושה סוגי גיל מעבר:

  • גיל מעבר טבעי - מופיע בהדרגה בדר"כ בין הגילאים 45-55. באופן טבעי נמשך גיל המעבר עד שלוש שנים. בתקופה זו הווסת עלולה להעלם ולחזור להיות ארוכה עם דימום חזק, או קצרה עם דימום חלש ודלוח. יש נשים שתהליך זה יחול באופן מהיר והווסת תפסק "ביום אחד". יש נשים שהתהליך יהיה הדרגתי ומלווה גם בסימני משנה נוספים כגון: גלי חום, עייפות, קשיים בריכוז,עצבנות, קשיים בשינה ובהמשך לבריחת סידן באופן הדרגתי.
    יתכן שאישה שעוברת גיל מעבר טבעי תזדקק לטיפול הורמונאלי חלופי כלשהו, כל זאת בהתאם למצבה הגופני ובריאותה הכללית.

  • גיל מעבר בטרם עת -מופיע אצל נשים בשנות ה-30-40 לחייהן (בערך אחת למאה נשים). יתכן שמעבר זה הוא על רקע מחלה אוטו-אימונית, מתח, חרדה וגם פעילות גופנית מופרזת. משך גיל המעבר מסוג זה הוא קצר ונמשך שנה עד שלוש שנים. משום שהמעבר מהיר יותר וחל בגיל צעיר יותר, יש סבירות גבוהה שהאישה תזדקק לטיפול הורמונאלי חלופי כחלק מתהליך ההסתגלות לשינויי בחיים.

  • גיל מעבר מלאכותי - עלול להופיע כתוצאה של פגיעה במערכת הרבייה (שחלות). ניתוח, טיפול כימותראפי, הקרנות ושימוש בתרופות המזרזות את הופעת גיל המעבר (כמו תרופות להתכווצות שרירן ברחם). בארה"ב מעריכים כי לאחת מכל ארבע נשים יהיה גיל מעבר מלאכותי. הסימפטומים עלולים להיות חזקים ומפריעים. ברוב המקרים בגיל מעבר מסוג זה ניתן טיפול הורמונאלי חלופי.

אם במעברים עסקינן, אני מקווה שכל אישה תעבור גיל זה באופן קל יחסי ואם היא נמצאת בזוגיות, אזי שזו תהיה זוגיות תומכת.

תפריט ניווט תחתון