תוכן עניינים

מזונות, תוספי מזון ותרופות עלולים להשפיע על צבע השתן. מה אומר לך צבע השתן? מתי מומלץ לפנות לרופא?

 השתן מכיל הפרשת מים עודפים ופסולת שהכליות מסננות מהדם. צבעו נע בין צהוב חיוור לכתום-חום כהה, בהתאם לריכוזו, כלומר בהתאם ליחס בין המים לבין הפסולת. יחס זה תלוי חלקית בכמות הנוזלים שאנו צורכים.

בדרך כלל איננו שמים לב לצבע השתן, אלא אם כן הוא נראה או מריח שונה מהרגיל. גורמים רבים עלולים להשפיע על צבעו או ריחו של השתן. השכיחים ביותר אינם גורמים נזק וחולפים תוך זמן קצר, כמו מוצרי מזון שונים, ויטמינים, ותרופות מסוימות. אך לעיתים השינויים בשתן מהווים סימן לבעיה רפואית - קלה יחסית (זיהום בדרכי השתן) או חמורה יותר (סרטן הכליות או שלפוחית השתן).

 

מספר הצעות למחשבה, מתי מותר להירגע ומתי מומלץ לפנות לרופא:

ירקות, פירות וויטמינים

  • סלק ואוכמניות, עלולים לצבוע את השתן בוורוד או באדום.
  • פולי פול עלולים לצבוע את השתן בחום כהה או בצבע תה.
  • גזר, מיץ גזר, וויטמין C עלולים לצבוע אותו בכתום.
  • וויטמין B גורם לשתן להראות צהוב-ירקרק זוהר.
  • אספרגוס עלול להעניק לשתן גוון ירקרק וריח מיוחד. 

בעיות רפואיות

תרופות שונות עלולות לשנות את צבע השתן, כמו גם מחלות מסוימות.

  • דלקת בדרכי השתן, לדוגמה, הינה זיהום שכיח מאוד וכמחצית מכלל הנשים סובלות ממנו לפחות פעם אחת במהלך חייהן. הפרשות הדלקת ותאי הדם הלבנים עלולים לגרום לשתן עכור עם ריח לא נעים. התסמינים כוללים גם צורך ודחוף ותכוף להטיל שתן, כאבים צורבים בזמן הטלת השתן, וכאבי בטן. עם הופעת תסמינים אלה, או חלק מהם, מומלץ לפנות לרופא. הם יעברו מהר למדי אחרי קבלת טיפול אנטיביוטי דרך הפה. דלקת בדרכי השתן עלולה לגרום גם לדם בשתן. אם הכמות זעירה, צבע השתן נראה רגיל וניתן לזהות את הדם רק במיקרוסקופ. כמויות גדולות יותר צובעות את השתן בוורוד, אדום, או חום.
  • הימצאותן של אבנים בכליות גורמת לדם בשתן. האבנים הן גבשושיות קשות וגודלן נע בין גרגיר חול לגודל של פנינה. הן מיוצרות בתוך דרכי השתן, או בכליות. האבנים גורמות לדימום כאשר הן מפריעות בשופכן (הצינור דרכו מגיע השתן מהכליות לשלפוחית השתן). אבנים בכליות עלולות לגרום גם לכאבים עזים בגב או בצד, לחום, לצמרמורות ולהקאות. מומלץ לפנות לרופא כאשר חווים תסמינים אלה, למרות שרוב האבנים יוצאות מהגוף ללא התערבות רפואית.
  • דימום בשתן עלול להיגרם גם כתוצאה מפציעה בדרכי השתן העליונות או התחתונות (עקב תאונת דרכים או נפילה חזקה).
  • פעילות גופנית מאומצת מאוד (ריצה במיוחד) עלולה לגרום לעיתים לדימום בדרכי השתן, כאשר ההתנגשות החוזרת בין השלפוחית לבין אברים אחרים גורמת נזק לשלפוחית.
  • סיבות פחות נפוצות לדם בשתן הן סרטן בשלפוחית השתן, או בכליות, ומחלות כלייה אחרות.

תרופות הקשורות לשינוי בצבע השתן

 צבע השתן  שמות התרופות
 אדום  ביקוניס, לקסיקל פורטה, אגיולקס, ותרופות נוספות המכילות סנה
 כתום  ונקומיצין, ריפאמפין, ונקו, קומדין, סדורל
 כחול או ירוק  אלטרול, אינדומד, אינדוצין, סימטג, סמידין, פרוט יאזין, פרומתזין
 חום כהה או גוון של תה  אבלוקלור, מלרון, מטרונידזול, מקרודנטין


לדברי ד"ר מוטי פריד, סגן בכיר למנהל מחלקה פנימית י', במיוחד בימי הקיץ החמים חשוב להביט על צבע השתן.
שתן כהה מרמז על תחילתה של התייבשות ומאותת שמומלץ להגביר את כמות השתייה. באופן כללי, על השתן להיות בצבע צהבהב בהיר, צבע המעיד שאין חשש להתייבשות להיווצרות של אבנים בדרכי השתן.
"כאשר אדם בריא מבחין בצבע שתן לא שגרתי, הסיבה תהיה לרוב בגין מרכיבי צבע באוכל, תרופות או התייבשות, כך שבדרך כלל מדובר בתופעה חולפת ואין סיבה לדאגה.
כאשר השינוי בצבע אינו חולף או חוזר ללא סיבה ברורה, או כאשר יש דם בשתן, מומלץ לפנות לרופא המשפחה לבירור. בדרך כלל הבדיקה הראשונית תתבצע באמצעות דגימת שתן ורק אם יהיו ממצאים פתולוגיים, יימשך הבירור לבדיקות דם, בדיקת על שמע וצילומים".

תרגום מקוצר, מקור:

Changes in urine – when to see the doctor; Harvard Health Beat, 6/7/2010.

תפריט ניווט תחתון