תוכן עניינים

אם שרדנו את החופש הגדול שהוציא אותנו מהשגרה ולא עלינו במשקל, הרי שאנו עומדים בפתחו של חודש החגים ואיתו ארוחות החג הרבות המעמידות אותנו בפני שלל מטעמים ומאכלים מסורתיים ומשמינים. ד"ר אולגה רז, לשעבר מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, שלנו, מציידת אותנו בעצות לתזונה נכונה בחגים וגם לימים שלפני ואחרי. חג שמח וחתימה טובה.


צרור עצות

  • למבשלים - מי שמכין בעצמו את התבשילים לארוחה, מומלץ  שימנע מטעימות מיותרות. אם טועמים אז ממש על קצה המזלג. 
  •  ביום ארוחת החג – יש לאכול רגיל, לפני היציאה לארוחת החג הגדולה מומלץ לאכול ארוחה קטנה/קלה, כדי שלא תגיעו אל השולחן רעבים.
  • לצמצם לצמצם - צמצמו את מגוון המזונות שעל השולחן, מגוון גדול גורם לשיבוש תהליך הבקרה על צריכת המזון במוח. אין מה לדאוג – האורחים יגיעו לארוחה גם בשנה הבאה. 
  • ועוד בשם הצמצום - הכינו עד שתי מנות בשריות מתוך המגוון; בשר רזה, עוף, דגים. הכינו מנה אחת של תוספת פחמימה; אורז/קוסקוס/תפו"א/בטטה. גוונו יותר בירקות, 3-4 מנות במגוון צורות הכנה.
  • הפחיתו שמן - שמרו על היד המוסיפה את השמן לאוכל. נדיבות יתרה בשמן, אמנם משפרת את הטעם אך מכפילה ואף משלשת את כמות הקלוריות.
  • הגבירו שתייה – במהלך הארוחה מותר ואפילו רצוי לשתות מים ומשקאות דיאטטיים. שתייה דווקא מסייעת להגברת תחושת שובע.
  • הגבילו יין – יין מתוק או מיץ ענבים, לגמו בהגבלה. העדיפו ללגום יין אדום וגם אותו לגמו בהגבלה.


מאכלים מסורתיים:

  • תפוח בדבש – השילוב המומלץ של תפוח בדבש כולל פרוסת תפוח וטיפה דבש, לא חצי צנצנת דבש.
  • רימון - פרי שמכיל סוכר, ניתן לאכול עד ¼ רימון כמיטב המסורת ולא יותר.
  • גפילטע פיש - הגרסה הפולנית של הגפילטע פיש מאפשרת להכינו עם סוכרזית, אף אחד לא ירגיש בהבדל. ככלל, במנות שמצריכות תוספת סוכר ניתן להוסיף סוכרזית כדי לחזק את המתיקות ולהפחית את הקלוריות.

אפשר לנסות מתכונים חדשים....

סלט חסה כרישה ותמרים (מתאים למתמודדים עם מחלת הסוכרת)

חומרים ל- 6 מנות:

  • 1 חסה/ עלים קרועה לחתיכות
  • 1 כרישה שטופה היטב וקצוצה דק (מי שאוהב טעם פחות פיקנטי יכול להקפיץ אותה קלות בווק)
  • כוס עשבי תיבול קצוצים (פטרוזיליה וכוסברה מומלצים)
  • 1 אבוקדו פרוס
  • 3/4 כוס תמרים מגולענים וקצוצים
  • 2-3 כפות שמן זית
  • מיץ מחצי לימון
  • 2 שיני שום קצוצות
  • מלח פלפל
  • 1/2 כוס שבבי שקדים 

אופן ההכנה:
1. מערבבים יחד בקערה את כל חומרי הסלט.
2. מתבלים בשמן זית, מיץ לימון ומעט מלח.
3. מפזרים את השקדים מלמעלה ממש לפני ההגשה.



סלמון עם אורגנו

חומרים:

  • 1/2 ק"ג סלמון חתוך לפרוסות עבות
  • 3 פלפלים אדומים
  • כוס שעועית ירוקה
  • 2 גזרים חתוכים לפרוסות (עיגולים)
  • 3 כפות שמן זית או קנולה
  • 3 כפות מיונז דל קלוריות
  • מיץ מ-1/2 לימון
  • 10 גר' אורגנו

 

אופן ההכנה:

  • על חתיכות הסלמון הרחוצות לשפוך מיץ לימון, ולהניח על מחבת חם ומשומן, לטגן קלות משני הצדדים, להוסיף מיונז, אורגנו, מלח ופלפל לפי הטעם ולהמשיך לאדות עד שהדג מוכן.
  • במקביל, על מחבת אחר, להקפיץ שעועית ירוקה וגזר במעט שמן.
  • להוסיף את הירקות המוקפצים לסלמון ואת הרוטב שנשאר על המחבת.

 

קינוח - מנה אחרונה

קינוח? אחרי שתושיטו יד למנת קינוח אחת, אם בכלל, התרחקו מהשולחן ואל תתקרבו שוב אל שולחן הקינוחים.

והרי לכם מתכון למנה אחרונה דלה בקלוריות, יחסית למנות אחרונות רגילות.

 

תפוח עץ חם-קר

חומרים:

  • 4 תפוחי עץ קשים
  • קינמון לפי הטעם
  • כף ממתיק מלאכותי נוזלי
  • גלידת וניל דיאטטית
  • קליפת תפוז

אופן ההכנה:
1. מוציאים את ליבת התפוחים ופורסים לטבעות בעובי כ-1/2 ס"מ. מסדרים על תבנית אפייה משומנת קלות, בוזקים קינמון ממתיק ואופים בגריל עד להשחמה עדינה.
2. שמים כמה פרוסות תפוחים בכל צלחת אישית ועליהן כף מהגלידה, מקשטים בקליפת תפוז מגוררת ומגישים.

 

ואחרי הארוחה

חופשה פעילה – נצלו את ימי החופש לפעילות גופנית מהנה.
וליום שאחרי - החג נמשך ארבעה ימים, השאירו אוכל על המדפים במרכולים, ליום הראשון שאחרי החג...

תפריט ניווט תחתון